DRONTEN - Binnen zes weken is er bij station Dronten twee keer een scooter gestolen van de zoon van Irma Beerling uit Swifterbant. De dochter van Paul Hetsen vond gisteren haar scooter terug zonder voorwiel. Hetsen roept dorpsgenoten op om vooral aangifte te doen. Via de politiek hoopt hij het gedaan te krijgen dat er iets gebeurt aan de situatie rondom het station, bijvoorbeeld cameratoezicht.
Een jaar geleden vond de politiek het niet nodig om preventiemaatregelen te nemen bij het station. Een voorstel van CDA en GroenLinks werd toen door de rest van de gemeenteraad weggestemd, ook al omdat B en W aangaven dat het aantal diefstallen juist afnam.
Dat is precies wat Paul Hetsen gisteren te horen kreeg op het politiebureau: „Ze zeiden: jij bent de eerste die aangifte doet.” Irma Beerling daarover: „Als ze dàt zeggen, dan liegen ze, want wij hebben zes weken geleden meteen aangifte gedaan.” Hetsen heeft inmiddels zó veel reacties gehad, dat ook hij zeker weet dat er veel vaker fietsen en scooters worden gestolen.
Voorwiel lag er nog
Irma vertelt dat op 8 mei de eerste scooter van haar zoon is gestolen: „Die was één jaar oud. We zijn nog bezig met de afhandeling van de verzekering. Ondertussen hadden we nog een oud scootertje staan en die hebben we opgelapt. Die is gisteren gestolen. Zijn voorwiel zat aan een slot en dat lag er nog.”
Vermoedelijk is het voorwiel van de scooter van de dochter van Paul Hetsen er ingezet. Hij vertelt dat er bij deze scooter eerder al pogingen tot diefstal zijn gedaan: „Ze had al een paar keer gemerkt dat er aan het slot was gerommeld en dat er krassen op zaten.”
Camerabewaking
Alhoewel het alleen om een voorwiel gaat, heeft Hetsen toch digitaal aangifte gedaan: „Dat is sowieso al een heel karwei.” Later is hij met zijn dochter naar het politiebureau gegaan om wat aanvullende informatie te geven.
De politie verwees hem met zijn verzoek om camerabewaking door naar ProRail. „Dat leek mij een dood spoor en daarom heb ik het gemeentehuis gebeld.” De gemeente vertelde dat de gemeenteraad maatregelen niet ziet zitten.
Toch hoopt Paul dat de politiek alsnog tot actie overgaat: „Want we moeten trots zijn op Dronten en op ons station. Voor onze kinderen moet het een veilige plek zijn.” Daarnaast roept hij de inwoners op om altijd aangifte te doen: „Want dan kan de politiek niet zeggen dat er nooit iets gebeurt bij het station.”
Verstand van scooters
Irma Beerling is het daarmee eens: „Aangifte doen staat los van de verzekering. Ik heb ook van de tweede diefstal gewoon aangifte gedaan, ook al is het nog zo’n oud barrel.” Zij vermoedt dat er een soort bende actief is: „Ze hebben in ieder geval verstand van scooters.” Over mogelijke maatregelen zegt ze: „De fietsenstalling bij het station is te klein en de scooters staan helemaal achteraan. Niemand heeft er zicht op en daardoor hebben ze alle tijd.”
Haar zoon moet hoe dan ook dagelijks vanuit het buitengebied naar het station. Daarom hoopt Irma op maatregelen: „Als het één keer gebeurt is het al waardeloos, maar twee keer… dat is een hard gelag. En wat zegt de verzekering als er over een paar weken wéér een scooter wordt gestolen?”
Zomerenquête
De inwoners van Dronten zijn er al lang van overtuigd dat er iets moet gebeuren bij het station. Bijna 1.500 Drontenaren vulden vorig jaar de Zomerenquête van deze krant in. Gevraagd naar maatregelen tegen vernieling en diefstal van fietsen bij station Dronten waren de reacties:
- Cameratoezicht - 45%
- Bewaakte fietsenstalling - 36%
- Verscherpt politietoezicht - 9%
- Meer individuele fietskluizen - 6%
- Laten zoals het is - 4%