DRONTEN - De kunstenaars Linda Dekker, Monique Hanekamp en Peter Hartwig werken op het Meerpaalplein aan het veelbesproken 3D-kunstwerk. Momenteel worden de contouren uitgezet en de komende dagen zorgen leerlingen van het Almere College en andere inwoners van Dronten voor de verdere invulling. DeDrontenaar.nl sprak met Peter Hartwig.
Hoezo is dit kunstwerk driedimensionaal?
Peter Hartwig: „Kijk, daar op de grond staat een punt. Als iemand daar straks gaat staan om te fotograferen, dan lijkt er diepte in te zitten, dan wordt de voorstelling ruimtelijk. Althans: het lijkt ruimtelijk, want het blijft natuurlijk plat. Eigenlijk gaat het dus om de illusie.”
Wat krijgen de mensen precies te zien?
„Dit kunstwerk gaat over 100 jaar Zuiderzeewet. Wat het precies wordt, moet eigenlijk nog geheim blijven. Maar ja… we zijn nu aan het schilderen, dus het is toch niet meer geheim te houden. Het bestaat deels uit elementen uit de geschiedenis van Dronten en deels uit de toekomst. Er zit een scheepswrak in en een airgunner, het verwijst naar wat Dronten nu is en daarom zit er een tractor in. Voor wat betreft de toekomst komt er een verwijzing naar de gestapelde landbouw, iets waar ze hier in de omgeving mee bezig zijn. Er komt ook water, het lijkt een gat in de grond waar water is.”
Hoe ervaren de mensen straks het 3D-effect?
„Alle verticalen zorgen voor diepte. Als je bijvoorbeeld straks op het bankje achter het kunstwerk zit, lijkt het alsof je heel hoog zit. Als je op de tractor gaat zitten, lijkt het alsof je er daadwerkelijk op zit. Dat is het doel, maar daarvoor moet er de komende dagen nog wel wat gebeuren.”
We hebben begrepen dat er Drontenaren gaan meewerken.
„Dat klopt. Er komen schoolkinderen meeschilderen en ook andere inwoners worden opgeroepen om mee te doen. Sommigen hebben zich al opgegeven. Het is een project waar we de gemeenschap bij proberen te betrekken. Vandaar ook de verwijzingen naar de geschiedenis en de toekomst van Dronten. Dat was ook onze opdracht.”
Jullie doen het voorwerk met drie kunstenaars?
„Ja. Linda Dekker en Monique Hanekamp werken bij De Meerpaal. Zij hebben mij benaderd.”
Hoe zijn ze bij u terechtgekomen?
„Ze kennen mij. Ik woon in Zwolle, maar ik heb twintig jaar in Dronten gewoond en heb bij De Meerpaal gewerkt als docent en consulent voor scholen. Ze hebben mij gevraagd, omdat ik vaker aan zo’n 3D-kunstwerk heb gewerkt.”
Waar was dat?
„Vooral in Lelystad. Daar is het al vaker gebeurd, ook daar altijd in de vorm van ‘community art’ dus met mensen uit de buurt.”
Misschien een rare vraag, maar waarom hebben jullie de straatstenen omgedraaid?
„Het idee is: als de verf niet meer goed is, dan is het afgelopen. Dan keren ze de stenen weer om en zo hou je dus de bovenkant mooi.”
Hoe lang blijft dit kunstwerk zichtbaar?
„De gemeente heeft als doel het 2 jaar te laten staan. Dat betekent dat we de komende jaren misschien af en toe terugkomen om het te repareren.”
Het 3D-kunstwerk kost de gemeente en De Meerpaal 26.500 euro. Er zijn nogal wat mensen die het duur vinden. Wat zegt u tegen hen?
„Dat is eigenlijk niet mijn afdeling, daar staan wij buiten. Maar persoonlijk vind ik het niet duur. Dit noemen ze internationaal ‘pavement art’ en dat is overal in de wereld heel populair. In Amerika gebruiken ze het puur als promotie. Mensen maken straks foto’s. Dat komt op internet, op Facebook en dan ziet iedereen De Meerpaal en Dronten. In Amerika heb je bedrijven die een kunstenaar inhuren voor anderhalve ton. Ik heb die mensen gesproken bij een conferentie en die zeggen: bij ons blijft het echt geen twee jaar liggen, het is tijdelijk en we doen het met krijt. In die korte tijd krijgt het zó veel bekendheid, dat bedrijven daaruit voldoende reclame halen. Dat is dan weer een hele andere insteek.”
Als het om gemeenschapsgeld gaat, zeggen mensen in Nederland al snel dat het te duur is?
„Ja en waarschijnlijk zouden ze hetzelfde zeggen als het de helft had gekost.”
Wanneer moet het klaar zijn?
„Op woensdag 3 oktober wordt het gepresenteerd. Dan is er een opening door Tineke Schouten en de wethouder.”