DRONTEN - Geen gitaarles uit standaard lesboekjes, maar je eigen favoriete nummers spelen. Dat was 12,5 jaar geleden het idee van André Hanekamp bij de start van Rockschool Dronten. Bij zijn koperen jubileum constateert hij dat die methode nog steeds aanslaat: „Het blijft geweldig om te zien hoe enthousiast mensen worden als iets lukt wat ze graag willen leren.”
Hoe is Rockschool Dronten 12,5 jaar geleden begonnen?
André Hanekamp: „Eigenlijk als een klein experiment. Ik had een baan in de marketing en vanaf mijn zeventiende speelde ik al muziek. Ik dacht: ik ga eens kijken of ik gitaarlessen kan gaan geven. Ik heb visitekaartjes laten drukken en de publiciteit gezocht. De inbox liep vol. Het was meteen ‘booming’.”
Wat is je succesformule?
„Dat ik lesgeef op basis van de muziek van de mensen. Toen ik zelf lang geleden les kreeg, gebeurde dat uit boekjes. Ik heb dat wel een paar jaar volgehouden, maar het inspireerde mij absoluut niet. Daarom dacht ik: als ik het zelf ga doen, wil ik het op een meer aansprekende manier doen. Bij mij krijgen de mensen geen les uit standaard lesboekjes, wij gaan aan de slag met het favoriete nummer van degene die les krijgt. En dan lukt het meestal om na een paar weken een herkenbaar stuk te spelen. Dat motiveert om te blijven oefenen.”
Geef je die lessen één op één?
„Af en toe een duoles, maar het merendeel is inderdaad privéles. Daarnaast doe ik projecten op scholen, waarbij ik word ingehuurd door De Meerpaal. Dan sta je voor een hele klas met enthousiastelingen en ook dat is super om te doen.”
Doe je het vanuit huis?
„Ja, ik heb een eigen studio. Daar heb ik een jaar of drie geleden ook twee drumstellen neergezet en sindsdien doe ik niet alleen gitaar, maar ook basgitaar en drums.”
Dat vinden de buren ook fijn?
„Het zijn van die elektronische Roland-drumstellen. Die zet je zacht of je speelt met een koptelefoon op. Je kunt dus alle technieken oefenen, zonder dat de buren er last van hebben.”
Jouw leerlingen komen met hun eigen favoriete nummers. Dat zijn tegenwoordig andere nummers dan 12,5 jaar geleden. Kun je die ontwikkeling bijhouden?
„De muzieksmaak verandert, maar de methode blijft hetzelfde. Ik anticipeer volledig op de wens van de leerlingen, vind het belangrijk dat iemand het naar zijn zin heeft, maar ook iets leert. Als er bijvoorbeeld een nieuw nummer van Martin Garrix uit is, dan zet ik dat om naar gitaarmuziek. En als ze dat leren spelen op gitaar, bas of drums, dan zie je altijd weer de blijdschap als het lukt. Dat is superleuk.”
Kan er ook een moment komen dat je jezelf te oud voelt voor de hedendaagse muziek?
„Dat zou theoretisch kunnen, maar zover is het nog lang niet. Ik vind het nog steeds leuk als er mensen binnenkomen die niks kunnen en die dan na een paar weken iets herkenbaars spelen. Dat geeft mij energie. En muziek is sowieso iets dat nooit verveelt. Het blijft geweldig om te zien hoe enthousiast mensen worden als iets lukt wat ze graag willen leren.”
Er zijn ook gitaarlessen via de PC en bijvoorbeeld YouTube. Zie je dat als concurrenten?
„Nee, niet echt. Je kunt een YouTube-filmpje wel nadoen, maar YouTube corrigeert je niet als je een verkeerde techniek gebruikt of een verkeerd tempo speelt. YouTube gaat niet tegen je praten en die feedback blijft toch belangrijk.”
Wat is de ultieme kick voor jou als leraar?
„We hebben twee keer per jaar een uitvoering in Nirwana. Als er iemand binnenkomt die nog niks kan en die zie ik een jaar later stralen op het podium, dat is prachtig om daaraan te kunnen bijdragen.”
Heb je ‘afgestudeerden’ die zijn doorgebroken?
„Er zijn er een paar die de muziekopleiding volgen, maar er zit nog geen nieuwe Paul de Munnik tussen. Wel heeft Robin Bentum laatst de eerste editie van de singer-songwritercontest in Dronten gewonnen. Ik denk dat hij wel iemand is die zijn brood ermee gaat verdienen. En vanuit de Rockschool is ook een hele leuke coverband is ontstaan: de Innocent Bystanders. Zij spelen inmiddels door het hele land.”
Zijn er voor de komende 12,5 jaar nog spectaculaire plannen?
„Ik heb wel eens gedacht aan een uitbreiding: een mooi pand met grote neonletters Rockschool Dronten. Maar dat is in deze tijden vrij lastig, dus die fantasie heb ik laten gaan. Ik ben enorm blij en dankbaar over hoe het nu gaat, ik wil gewoon lekker doorgaan.”