DRONTEN - Stichting Kunstraad Dronten opent op zondag 8 november twee exposities. Bij CAH Vilentum tonen zeven kunstenaars hun werk en in het ABC-gebouw is werk van acht exposanten te zien. De openingen zijn om 14 (CAH Vilentum) en 15 uur (ABC-gebouw). De beide openingen worden opgeluisterd door zang van Inez Mirjam met begeleiding van Toon Lips op piano, contrabas en gitaar.
Informatie van Stichting Kunstraad Dronten over de kunstenaars:
Hilli Kuilman
Het weergeven en interpreteren van het landschap en de waarneming van de natuur, speelt in het werk van Hilli Kuilman een steeds grotere rol. Ter plekke maakt zij tekeningen, schetsen, en foto’s. Zo komt zij tot het uitwerken van series, waarin ritmes en grafische structuren de hoofdrol vervullen.
Marije Metselaar
Marije vindt het heerlijk om met haar handen te werken in klei en was en vormen te maken die al werkende ontstaan, of uiting geven aan iets wat zij tussen mensen of bij mensen waarneemt; een houding, emotie of uitdrukking.
Peter Olijve
Over de visualisaties van het onderwaterleven van Peter Olijve zegt hij: “In plaats van het puur registreren ben ik nu veel meer bezig met het zoeken naar interessante composities, uitgaande van het mooie, bizarre, kleurrijke en wonderlijke leven wat zich voor mijn camera onder water ontvouwt”.
Marjolijn van Ginkel
De passie van Marjolijn voor kleur en menselijke emoties uiten zich in een zeer herkenbaar handschrift, spelend met vorm, kleur en structuur. Tekstflarden en steeds terugkerende gestalten vullen het beeld, anoniem, zonder gezicht, ontstaan tijdens het proces van verf opbrengen, weer wegnemen, poetsen en schuren.
Dick Post
Zand is voor Dick Post als een historisch genen materiaal. Het heeft een ontstaansgeschiedenis van soms miljoenen jaren achter zich. Hij probeert fossiele sporen in het zand terug te vinden. Dwalend over zandvlaktes tracht hij het mistige verleden van het zand te achterhalen.
Cor Sonke
Bij het schilderen zoekt Cor naar eenvoud van vorm en kleur in gelaagdheid en transparantie, gefascineerd door dagelijkse vormen om hem heen. Met snelle onderzoekende verwerking van materiaal vindt hij bepaalde vormen, welke hij uitwerkt tot een beheersbaar en soms sereen eindresultaat.
Ria Neleman
Het werk van Ria Neleman gaat over de vergankelijkheid van het leven. Zij gebruikt de techniek van breien met diverse materialen. Door te breien ontwikkelt het werk zich geleidelijk in een definitieve vorm. Het is een combinatie van herinneringen, fantasie en experiment.
Edith Stoel
De objecten van Edith bestaan uit een combinatie van glas, brons en steen. Elk heeft zijn eigen uitdrukkingsvorm waar zij een spel mee speelt en een evenwicht in zoekt. Dit doet zij door gebruik te maken van transparantie, massiviteit en het ‘gedragen’ worden.
Eveline Kieskamp
Associaties met vergankelijkheid en kwetsbaarheid dienen zich aan als je het werk van Eveline Kieskamp bekijkt. De beelden van textiel zijn aaibaar en scheppen tegelijk ook afstand. De menselijke vormen zijn duidelijk herkenbaar, maar wel altijd zo dat het niet een exacte weergave is van de werkelijkheid.
Ine Boeijen
De beelden van Ine hebben vaak een tafel als uitgangspunt. De tafels krijgen dierlijke en soms menselijke trekjes; ze lopen weg, zoeken naar evenwicht, zijn soms vrolijk, soms zwaar op de hand. In eerste instantie zijn ze geworteld in een thema, maar in de uitwerking gaan ze een eigen weg.
Janneke Bruines
Janneke Bruines speelt met klei en maakt wat haar fantasie haar in geeft. Uit het verlangen naar de zomer met zijn kleuren en bloemen zijn de Bollentorens ontstaan. Janneke combineert hier vormen en kleuren tot ze precies kloppen. Naast de Bollentorens is de mens haar belangrijkste onderwerp.
Jan Kees Lantermans
In de visie van Jan Kees Lantermans gaat beeldhouwen over het ontkennen van de originele vorm door deze maximaal te transformeren. Het massieve en stijve karakter van natuursteen dient getransformeerd te worden in een lichte en plastische vorm. Tijd en ruimte spelen hierbij een belangrijke rol. Zowel kunst als architectuur geven Lantermans elementen die hij gebruikt in zijn vormtaal.
Tiny Vissers
De bronzen beelden die Tiny maakt zijn, voor hem vanzelfsprekend, realistisch. De realiteit biedt immers al meer dan genoeg om te verbazen, bewonderen en misschien soms te verontrusten. Toch zoekt hij binnen dat strikt figuratieve naar de (surrealistische) grenzen. De kijker wordt uitgedaagd om een eigen verhaal te associëren met de beelden.
Tineke Szarzynski
Tineke ziet zichzelf als een veelzijdig kunstenaar. Zij maakt beelden van steen, hout, glas en herbruikbaar materiaal (abstract en figuratief). Daarnaast schildert zij en maakt daarbij gebruik van diverse schilderstechnieken.
Bert Koerts
Een paar jaar geleden schafte Bert een lasapparaat aan voor een praktische klus. Hierna maakte hij in een opwelling een kunstwerk en daarna ging het van kwaad tot erger. Als buitenmens verbeeldt hij graag situaties uit de natuur, waar mensen zich in kunnen herkennen. Hij gebruikt uitsluitend materialen waar mensen afstand van hebben gedaan.