DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 20 september 2024

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Asv Dronten hunkert na vier nederlagen op rij naar klinkende overwinning

Asv Dronten hunkert na vier nederlagen op rij naar klinkende overwinning
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Na vier teleurstellende nederlagen op rij hunkert Asv Dronten naar een klinkende overwinning in de laatste thuiswedstrijd van dit seizoen. De groen-witten willen hun trouwe supporters een waardige seizoensafsluiting geven tegen Go Ahead Kampen en uiteindelijk de zese plek veilig stellen.

Voorbeschouwing Asv Dronten - Go Ahead Kampen

Zaterdagmiddag 19 mei is om 14:30 uur de aftrap van de streekderby Asv Dronten - Go Ahead Kampen op het burgemeester Dekker Sportpark te Dronten.

Deze laatste thuiswedstrijd zal ook in het teken staan van afscheid van de vertrekkende trainers Raymond Schuurman en John Halsema en ook van de spelers Eser Elmali, Laurens Brouwer, Maurizio Sleurink, Kevin van der Vlag, Vincent ter Burg en Niek Telgen die elders hun geluk gaan beproeven.

Stand van zaken

De Drontenaren staan met 31 punten uit 24 wedstrijden en een doelsaldo van 45 voor en 46 tegen op een zesde plek in de eerste klasse. Er werden negen wedstrijden gewonnen, vier keer gelijkgespeeld en er gingen elf wedstrijden verloren.

Rond de winterstop hadden de groen-witten de vierde plek in het vizier, maar gaandeweg haakten de polderboys af. De laatste overwinning dateert van 7 april toen DETO thuis met 5-1 werd verslagen. Daarna gingen de Drontenaren tegen SDV Barneveld, KHC Kampen, SVZW en vv Nunspeet vier keer op rij onderuit.

Vorige week deden de groen witten niet veel onder in Nunspeet, maar liep vv Nunspeet in de slotfase uit naar een 4-2 overwinning. De polderboys zullen er zaterdag alles aandoen om in de laatste thuiswedstrijd tegen Go Ahead Kampen eindelijk weer eens een driepunter te pakken.

Topscorers

De topscorer bij Asv Dronten is Kevin van der Vlag met 15 doelpunten en daarachter volgen Jeroen van der Meer, Rik Breemhaar en Ricardo Talu met acht, zeven en vier treffers.

Het lijkt erop dat de naar SDC Putten vertrekkende Kevin van der Vlag geen topscorer van de gemeente Dronten wordt, omdat BAS-speler Mark Schaap inmiddels met 21 doelpunten de ranglijst aanvoert.

Go Ahead Kampen

Bij Go Ahead Kampen zijn Wilbert Wessels en Luuc Knol met twaalf en tien doelpunten de clubtopscorers. Daarachter volgen Nico Veldman en Roy Visscher met vijf treffers. Met zijn 18 jaar is topscorer Wilbert Wesssels een groot talent.

De Kampenaren staan met 27 punten uit 24 wedstrijden en een doelsaldo van 36 voor en 39 tegen op een negende plek in de eerste klasse. De rood-gele Kowetters wonnen acht wedstrijden, speelden drie keer gelijk en verloren 13 keer.

Moeizaam

Met een negende plek lijken de Kampenaren veilig, maar niets is minder waar want met slechts één puntje voorsprong op de twaalfe plek DZC'68 moeten de rood gelen oppassen en de PD-plekken zien te omzeilen.

De laatste weken verlopen moeizaam waarbij Go Ahead slechts vier punten uit de laatste vier wedstrijden wist te halen. Vorige week gingen de Kampenaren thuis roemloos met 0-4 onderuit tegen titelkandidaat SVZW uit Wierden.

Het team heeft een gemiddelde leeftijd van 24 jaar, waarbij de oudgedienden Jurriaan Zandbergen, Nick Bakker, Arjen Wiggers, Tom Bruintjes en Roy Visscher voor de nodige ervaring en routine zorgen.

Eerdere ontmoetingen

Het eerste duel eerder dit seizoen in Kampen werd met 2-1 door Go Ahead Kampen gewonnen. De Drontenaren namen al in de 2e minuut via een kopbal van Rik Breemhaar een voorsprong, maar zagen daarna de Kowetters via Roy Visschers en Luuc Knol voorbij komen en uiteindelijk met 2-1 winnen.

Beide clubs kennen elkaar goed en kwamen sinds 2006 maar liefst 15 keer tegen elkaar in actie. Uit de laatste 15 wedstrijden wisten de Kampenaren 12 keer te winnen en wonnen de Drontenaren slechts twee keer en eindigde het duel 1 keer in een 2-2 gelijkspel.

In het seizoen 2014-’15 was de laatste editie in Dronten en toen wonnen de polderboys ruim met maar liefst 5-1 van Go Ahead Kampen. Destijds waren twee keer Jeroen van der Meer, Ernesto Seymonson, Jodi de Boer en Rik Breemhaar de doelpuntenmakers.

De overige thuiswedstrijden tegen Go Ahead gingen met 0-1, 1-6, 0-5, 2-4, 0-1 en 1-3 verloren. In 2006 en 2008 gingen de groen witten thuis met maar liefst 1-6 en 0-5 kansloos onderuit.

Trainerswissel

Halverwege dit seizoen werd hoofdtrainer Stephan Rahantoknam op non-actief gesteld waarna ook de assistenttrainer Arjen Bredewolt eieren voor zijn geld koos om zijn nieuwe club BAS Biddinghuizen alvast te observeren.

Op dit moment staat tot het eind van dit seizoen interimtrainer Henk Nieuwenhuis aan het roer bij Go Ahead. Deze zeer ervaren oude rot in het vak was in het verleden actief bij gerenommeerde clubs zoals sv Urk, WHC Wezep en Asv Dronten.

Volgend seizoen staat de oudprofvoetballer Marco Roelofsen aan het roer bij de rood-gelen. Het scheelde weinig of Marco Roelofsen was bij Asv Dronten neergestreken, maar hij koos uiteindelijk toch voor het ambitieuze en talentvolle Go Ahead Kampen.

Beslissende fase

Met nog twee wedstrijden te gaan stijgt de spanning in de eerste klasse, waar de beide koplopers Flevo Boys Emmeloord en SVZW uit Wierden nek aan nek elkaar geen strobreed geven. Beide teams hebben 59 punten uit 22 wedstrijden en met 71 voor en 23 tegen ook precies hetzelfde doelsaldo.

Op de derde en vierde plek staan WHC Wezep en DETO uit Vriezenveen. Onderin is het doek gevallen voor FC Zutphen en moet Vroomshoopse Boys PD spelen. Ook daarboven is het nog steeds spannend waar de vier clubs Go Ahead, KHC Kampen, vv Nunspeet en DZC'68 nog steeds niet veilig staan.

Clubinfo

De voetbalvereniging Go Ahead Kampen werd op 20 maart 1925 in de clubkleuren rood-geel opgericht. Eén van de oprichters had familiebanden met het grote Go Ahead uit Deventer en daarom werden de clubkleuren overgenomen en de banden met het grote Go Ahead aangehaald. In de volksmond worden de rood gelen Cocksianen of Kowetters genoemd.

Deze beruchte zaterdagclub kent zijn oorsprong aan de andere kant van de IJssel waar toen samen met de toenmalige zondagclub KHC op sportpark De Zandberg lief en leed met elkaar werd gedeeld. In de plaatselijke cafe's Sall en Barendsen te IJsselmuiden waren toen de kleedruimtes.

Tegenwoordig is Go Ahead Kampen met zijn bijna 900 leden een bruisende en bloeiende voetbalclub en speelt het zijn thuiswedstrijden op sportpark De Middenwetering aan de Buitenbroekseweg te Kampen West.

De sfeervolle kantine is in een originele omgebouwde boerderij gevestigd. Er liggen hier vijf velden waaronder kunstgras op het hoofdveld en De Cocksianen hebben een gezellige tribune met 400 zitplaatsen.

Palmares

In 1973 promoveerde Go Ahead Kampen naar de eerste klasse, wat toen het hoogste amateurniveau was. Vanaf 1973 tot en met 1999 schommelde Go Ahead tussen de eerste en tweede klasse en waren de Kowetters samen met aartsrivaal en stadgenoot DOS Kampen een grootmacht in het amateurvoetbal.

Vanaf 1999 tot en met 2005 acteerde Go Ahead in de eerste klasse om daarna de stap naar de hoofdklasse te maken. Tot 2010 mocht Go Ahead zich hoofdklasser noemen, waarna het drie seizoenen in de eerste klasse uit kwam.

In het seizoen 2013-‘14 kwamen de Cocksianen voor het laatst in de hoofdklasse uit waarna er opnieuw degradatie naar de eerste klasse volgde. Sinds 2014 tot op heden is Go Ahead Kampen een stabiele eersteklasser.

De oude historische Hanzestad Kampen aan de IJssel heeft ruim 35000 inwoners en heeft met Go Ahead Kampen, DOS Kampen, KHC Kampen en vv Kampen vier clubs binnen zijn stadspoorten. In de zomermaanden staat Kampen bekend om zijn Uidagen, De Koe in de toren, De Kamper Steur en de Koggedagen!

Programma eerste klasse oost

  • Asv Dronten - Go Ahead Kampen
  • Flevo Boys Emmeloord - SDV Barneveld
  • SVZW Wierden - DETO Vriezenveen
  • WHC Wezep - vv Nunspeet
  • DOS'37 Vriezenveen - KHC Kampen
  • FC Zutphen - DZC'68 Doetinchem
  • Vroomshoopse Boys - vv Hierden

Klaas Huisman