DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 20 september 2024

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Bart Heerikhuisen verscheurt lidmaatschap judobond: „Als het zó moet…”

Bart Heerikhuisen verscheurt lidmaatschap judobond: „Als het zó moet…”
Bart Heerikhuisen
Foto: ©maartenheijenk.nl (archieffoto)
Redactie: M.H.

DRONTEN - Bart Heerikhuisen, de regerend Sportcoach van het Jaar in de gemeente Dronten, heeft zijn lidmaatschap van Judo Bond Nederland demonstratief verscheurd. Hij blijft bestuurslid van Shoganai in Dronten en blijft coachen, maar heeft alle banden met de judobond verbroken: „Als het zó moet, dan zonder mij!”

Zijn dochter en pupil Kayleigh won in oktober goud op de WK judo voor mensen met een verstandelijke beperking. De deelname van de Nederlandse delegatie in Keulen was door de betrokkenen zelf geregeld, zonder steun van Judo Bond Nederland. Ook in de maanden daarna vond Bart Heerikhuisen weinig steun bij de bond. Daarom vindt hij het nu welletjes.

Wat is er precies aan de hand?

„Het is een persoonlijk verschil van inzicht tussen mij en de judobond ten aanzien van aangepast judo. Een aantal mensen in Nederland, waaronder ik, willen verder. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het deelnemen aan EK’s en WK’s.”

Dat is toch niet nieuw? Waarom dan nu je lidmaatschap opzeggen?
„Vorig jaar heeft de judobond inderdaad beslist dat ze geen judoka’s wilden afvaardigen naar het WK. Via een omweg hebben we toen toch kunnen meedoen. Hetzelfde dreigt nu weer. In augustus wordt het officiële EK door de Europese judo-unie georganiseerd in Londen. Daar willen onze judoka’s graag naartoe. Er zijn nu gesprekken met de judobond hoe dat verder moet, maar dat gaat allemaal zó traag…”

Gaat het alleen om deelname aan EK’s en WK’s?
„Nee. Wat ook speelt is dat Nederland, en met name Ruud Verhagen, in oktober gevraagd is of wij de wereldkampioenschappen over twee jaar willen organiseren. Dat wilde Verhagen graag doen, maar vorige week heeft de bond de uitspraak gedaan dat ze daar niet aan meewerken, dat ze het niet willen. Zonder steun van de judobond is het heel lastig om subsidies en fondsen te verwerven en dus gaat het niet door.”

En daarmee is voor jou de maat vol?
„Er zijn nog wat andere dingetjes, waardoor ik zeg: jullie doen helemaal niets voor je leden, waarom zou ik jullie dan nog ondersteunen door lid te zijn? Het is dus eigenlijk een obscene middelvinger van mij richting judobond. Als het zó moet, dan zonder mij!”

Kun jij dan nog wel functioneren binnen Shoganai Judo Dronten?

„Ja hoor, gelukkig wel. Dat is geen probleem. Als coach hoef je niet perse lid te zijn van de judobond. Voor mij als vrijwilliger en coach van het aangepast judo is een lidmaatschap niet noodzakelijk.”

Dus je gaat wel door als coach?
„Jazeker, mijn hart ligt bij het aangepast judo. We zijn behoorlijk succesvol. Kayleigh is wereldkampioen en we zijn ook Gert-Jan Vlijm aan het klaarstomen om deel te nemen aan grote toernooien. Verder ben ik betrokken bij een groot internationaal toernooi dat we op 30 juni in Dronten organiseren. Er is dus genoeg te doen!”