DRONTEN - Het gemeentebestuur van Dronten ziet helemaal niets in het oprichten van een sportbedrijf. Die conclusie is wat sommige gemeenteraadsfracties betreft iets te snel getrokken. Zo wil Ferdinand Zomerman (CDA) kijken of het samen met Lelystad kan. Op zijn initiatief wordt het sportbedrijf daarom binnenkort besproken in de gemeenteraad.
Op aanraden van de gemeenteraad hebben B en W de voor- en nadelen van een sportbedrijf op een rijtje gezet. Zo’n zelfstandig bedrijf zou verantwoordelijk moeten worden voor de uitvoering van het sportbeleid en het beheer van de sportvoorzieningen.
Het rapport over dat sportbedrijf krijgt een plaats op de agenda van één van de komende raadsvergaderingen.
Buiten de deur
Het gemeentebestuur schrijft in het rapport dat er in Dronten al veel sporttaken ‘buiten de deur’ zijn gezet. Zo exploiteert Optisport de gymzalen en zwembaden, doet Donkergroen het onderhoud van de sportvelden en worden de buurtsportcoaches betaald door het rijk.
De oprichting van een sportbedrijf levert volgens B en W geen kostenbesparing op, eerder een verhoging van de kosten: ,,En uit ervaringen bij andere gemeenten is gebleken dat een sportbedrijf ook op de langere termijn geen enkele garantie biedt voor een besparing van de kosten.’’
Continuïteit
Wel kan een sportbedrijf volgens het rapport zorgen voor meer efficiency: ,,Bovendien levert één sportloket voordelen op qua klantvriendelijkheid.’’ Daarentegen maakt de gemeente zich bij de oprichting van een sportbedrijf wel zorgen over de continuïteit en ook wordt er geen kwaliteitsverbetering voorspeld.
De slotconclusie van het gemeentebestuur is dan ook: ,,Het oprichten van een sportbedrijf biedt onvoldoende voordelen ten opzichte van de huidige organisatie.’’