DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 20 september 2024

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Finish van survivalrun voor ’t eerst op Meerpaalplein: „Wordt heel gaaf om te zien”

Redactie: M.H.

DRONTEN - Voorzitter Hans van Groesen van de survivalrun ziet het voor zondag 27 mei al helemaal voor zich: honderden toeschouwers op het Meerpaalplein, 1.225 survivelaars gaan er hun laatste gevechten met hindernissen aan, kinderen proberen een speciale publiekshindernis uit. „Als dan ook het zonnetje schijnt en de terrassen zitten vol, dan kan de dag niet meer kapot.”

De Dronterland Survivalrun wordt voor de vijfde keer gehouden. De organisatie heeft alles in het werk gesteld om er iets bijzonders van te maken. Voor de deelnemers is de toevoeging van de run over 12 kilometer het meest opvallend, voor de Drontenaren de finish op het Meerpaalplein.

Hans van Groesen vond dat de survival zich in het verleden te weinig in het zicht van het ‘grote publiek’ afspeelde. De finish op het Meerpaalplein was daarom een logische stap: „Ik denk dat we zo meer bekendheid krijgen voor het evenement en voor onze sport.”

Spektakel op Meerpaalplein

De voorzitter kondigt een waar spektakel aan op het Meerpaalplein: „Eigenlijk komt het hele plein vol te staan. Uiteraard moeten de deelnemers door het fontein. Ook het onderdeel hakken en zagen vindt plaats op het Meerpaalplein èn we maken een grote eindhindernis met allerlei elementen erin. Qua kijkspel wordt dat heel gaaf om te zien.”

In het centrum komt ook een publiekshindernis: „Zodat met name jongeren zelf kunnen ruiken aan de survivalsport.” Verder krijgen enkele liefdadigheidsinstellingen de kans om zich met een kraampje te presenteren.

Het sportevenement valt samen met de koopzondag en de winkeliers spelen er op in met enkele activiteiten. Zo is er een korenfestival op het Havenplein en siert ‘de enige echte Kluskeet van Buurman en Buurman’ het centrum. Hans van Groesen is blij met die samenwerking: „Het is mooi om op deze manier sport en bedrijfsleven aan elkaar te verbinden.”

1.225 deelnemers

Het maximum aantal deelnemers is van 1.000 naar 1.200 gegaan. De survivelaars stonden in de rij. „We zitten bomvol met uiteindelijk zelfs 1.225 deelnemers”, glundert Van Groesen. Het betekent dat de inschrijving inmiddels is gesloten.

„Het is een geliefde run, omdat er een paar speciale elementen in zitten”, legt de voorzitter uit, „Dan hebben we het vooral over de waterelementen: door de Wisentvijver heen en onder De Knip en de Wisentbrug. Daarnaast hebben we een aantal zware elementen waar je even helemaal stuk gaat. Onze survivalrun is niet makkelijk, maar wordt wel als heel mooi ervaren.”

De èchte survival

Hans van Groesen hoopt dat het publiek niet alleen naar het Meerpaalplein komt. „Het is natuurlijk mooi om op de finale op het plein te bekijken, maar onderweg zie je de èchte survival: in het bos en door het water. De mensen kunnen de sporters op de fiets over de hele route volgen. Daarvoor hebben we een speciale routekaart.”

Alhoewel ze altijd extra vrijwilligers kunnen gebruiken („We hebben er zo’n 180 nodig”), is de organisatie er klaar voor. „Straks nog even de laatste puntjes op de i en dan mag het wat ons betreft beginnen. De organisatie stáát, maar het zou vooral leuk zijn als de mensen uit Dronten komen kijken. Hopelijk hebben we mooi weer!”

Aanvang: zondag 27 mei 2018 00:00