DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 20 september 2024

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Harry Martens geniet van oud-pupil Roy Koffijberg op WK: „Ik leer zelf continu van Roy”

Harry Martens geniet van oud-pupil Roy Koffijberg op WK: „Ik leer zelf continu van Roy”
Harry Martens
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Judoleraar Harry Martens van Shoganai Judo Dronten zat vandaag met bovengemiddelde aandacht achter zijn computer om de livestream vanuit Azerbeidzjan te volgen. Voor het eerst in de historie deed er een pupil van hem mee aan een WK bij de senioren. Roy Koffijberg schopte het in de klasse tot 60 kilogram tot de kwartfinale. Een terugblik met de coach uit de jeugdjaren van Roy.

Heb je de livestream van het wereldkampioenschap gevolgd?
Harry Martens: „Ja natuurlijk. Hij stond er goed, dat is zeker.”

Geef eens je commentaar op zijn eerste partij tegen Mohamad Akkash uit Syrië.
„Zo’n eerste partij is natuurlijk altijd moeilijk: je moet er nog in komen en je wilt geen foutjes maken. Maar Roy kan dat wel. Hij scoort vaak makkelijk een waza-ari en dan is de ander gewaarschuwd: die gaat meer druk zetten en dan moet jij het slim aanpakken. Hij heeft die partij netjes uitgeknokt.”

En de tweede partij?
„Dat was heel mooi tegen die Afghaan. Hij was al een paar keer aan het zoeken, je zag dat hij er voor wilde draaien. Op een gegeven moment lukte dat en gooide hij ‘m ook meteen in ippon. Dus dat was prima.”

Zijn kwartfinale tegen tweevoudig wereldkampioen Naohisa Takato uit Japan zag er kansloos uit. Hoe kijk jij daar als kenner tegenaan?
„Ik zit naar zo’n partij te kijken en dan denk ik: je had het ook zo kunnen doen. Maar ja… dat is een kwestie van keuzes maken. Je spreekt met je coach af op welke manier je begint en dan moet je daar ook aan vasthouden. Misschien dat hij die Japanner de volgende keer op een andere manier gaat bestrijden.”

Waar denk je dan aan?
„Dan gaat het om hele technische dingen. Roy begon rechts en ik dacht dat hij misschien beter links kon beginnen: de mouw van de linkerarm van de Japanner naar beneden doen omdat hij op die linkerarm heel sterk was. Je zag het al meteen gebeuren dat die Japanner echt sterk was op de grond, dat hij vanuit een actie gelijk er bovenop ging. Hij had ‘m de eerste keer op de grond al bijna in een verwurging, dus dan ben je gewaarschuwd. Daar zijn die Japanners heel goed in, iets wat ik overigens supermooi judo vind.”

Verliezen van Atakato is dus geen schande?
„Nee, absoluut niet. Als je ziet hoe die vent er staat, hoeveel ervaring hij uitstraalt en hoe hij na elke actie op de grond er meteen bovenop zit: geweldig! Als je ziet welke vier mannen er in de halve finale staan, dat zijn de hele ervaren gasten die al veel medailles hebben gehaald.”

Hoe kan Roy op dit toernooi terugkijken?
„Ik heb al contact met hem gehad. Natuurlijk had hij tegen die Japanner langer willen blijven staan, maar hij is tevreden.”

En hoe kijk jij er als z’n voormalige coach tegenaan?
„Ik vind het supergaaf. Ik vind de hype rond de Olympische Spelen wat overdreven: het wereldkampioenschap is het hoogste toernooi dat je kunt halen. Roy heeft laten zien dat hij op dit niveau thuis hoort. Hij heeft laten zien wat hij kan en hij heeft punten behaald voor zijn ranking.”

Hoe lang heeft Roy bij jou in Dronten gejudood?
„Ik denk dat hij zes jaar was toen hij bij mij kwam en hij was 17 toen hij ging studeren. Daarna heeft hij drie jaar in Heerenveen gezeten, totdat hij Europees kampioen bij de junioren werd. En hij zit nu twee jaar op Papendal.”

Is hij het pareltje van Shoganai Judo Dronten?
„Dat vind ik altijd moeilijk om te zeggen. Ik vind het judo van Roy zeer aantrekkelijk om te volgen. En het leuke van Roy is ook dat hij zeer regelmatig contact zoekt, advies vraagt en langs komt. Dat doet Iris Iwema overigens ook. Maar ik vond bijvoorbeeld ook Arthur Heeres een hele complete judoka. En er zijn er nu ook weer een paar die staand èn op de grond heel goed kunnen judoën. Dus daarom zal ik nooit zeggen: we hebben één pareltje. We hebben er wel een stuk of twintig. Het is nu ook weer heel leuk om te zien dat Niels Evers zich kan plaatsen voor het NK senioren. Hij is ook een parel.”

Leer jij ook nog van judoka’s als Roy Koffijberg?
„Jazeker. Doordat ik Roy volg, ga ik zelf met de huidige jeugd weer anders om. Ik leer zelf dus continu van Roy zijn ervaring. Dat is echt gaaf!”

Roy Koffijberg