DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 20 september 2024

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Jeu de boules op Meerpaalplein: „Bij petanque hoort eigenlijk een rood wijntje of Pernod"

Redactie: M.H.

DRONTEN - Op de plek waar gisteren nog de buitenspeeldag werd gehouden, ligt vandaag zand. Het Meerpaalplein wordt in de loop van de dag omgebouwd voor het Beach Event Dronten. Dit sportfestijn begint vanavond met jeu de boules ofwel petanque. DeDrontenaar.nl sprak erover met organisator Herman Lancé van het Swifterbutje uit Swifterbant.

Hoe ver zijn jullie met de organisatie?
Herman Lancée: „Vandaag wordt het zand aangevoerd en het terrein ingericht. Voor vanavond hadden we een bedrijventoernooi gepland. Daar zijn wel toezeggingen voor, maar geen echte inschrijvingen. Dus het is niet zeker of dat doorgaat. Als er mensen komen, kan er natuurlijk gewoon gespeeld worden.”

Vrijdagmiddag begint het dus pas ècht?
„Ja, dan is er vanaf één uur petanque of jeu de boules voor iedereen op het volleybalterrein. Daarvoor kan men zich nog tot vanavond twaalf uur inschrijven. Zoals gezegd: inschrijving staat open voor iedereen. Tot nu toe hebben zich al zestien teams ingeschreven. Het is een doublettetoernooi, mensen kunnen meedoen in tweetallen. Iedereen speelt vier wedstrijden.”

Zaterdag gaan jullie alweer vroeg verder.
„Ja, om kwart voor tien verricht burgemeester Aat de Jonge de officiële opening. Vervolgens wordt er vanaf tien uur drie tegen drie gespeeld op het dunne zand. Dan komen de mensen met een licentie in actie. Daarvoor hebben zich al vijftien teams ingeschreven en ik verwacht dat daar nog wel wat teams bij komen.”

Doen er dan ook mensen van jullie eigen club mee?
„Ja, daar zitten mensen van het Swifterbutje bij, van de vereniging uit Lelystad en ook uit de rest van het land.”

En wat is het programma voor zondag?
„Dan worden er weer doublettes gespeeld door licentiehouders, ook vanaf tien uur. Ook dat is weer op het dunne zand en daar hebben zich al vijfendertig teams voor ingeschreven.”

Wat is het verschil tussen het dikke en het dunne zand?
„Als je op het volleybalterrein speelt, moet je de bal echt gooien. Daar rolt de bal maar een heel klein stukje door. Op het andere terrein ligt wat dunner zand, ongeveer ter dikte van een vinger. Daar rolt de bal wat verder door en daar moet je rekening houden met kale stukken waar alleen maar stenen liggen. Dat is dus wat lastiger.”

De inwoner van Dronten die dit dus leest, kan dus op vrijdag meedoen en op zaterdag en zondag alleen komen kijken?
„Inderdaad: kijken en genieten van de mooie wedstrijden.”

En genieten van het zonnetje en het glaasje bier op het terras…
„Precies. Alhoewel… bij petanque hoort eigenlijk een rood wijntje of Pernod. Vaak wordt die Pernod dan aangemengd met water, maar de Fransen drinken het puur.”

Wat verwacht je van die drie of vier dagen petanque op het Meerpaalplein?
„Het wordt heel gezellig en echt wel druk. Het is bijzonder dat de gemeente Dronten ons in de gelegenheid stelt om drie dagen te boulen op dat plein. Het gebeurt wel vaker dat er op een plein zand wordt neergegooid voor een toernooi, maar dat is dan vaak maar één dag. Het is voor Nederland echt uniek dat het drie dagen kan.”

En het is voor jullie vereniging een mooie promotie van de sport?
„Nou, het Swifterbutje is niet echt een vereniging. Wij zijn eigenlijk niks. Maar we boulen in Swifterbant wel met zo’n zeventig personen en het is inderdaad een mooie reclame voor jeu de boules in Dronten, Biddinghuizen en Swifterbant. Wij organiseren het samen met Lelystad, want dat is wel een officiële club. Doordat zij meewerken, wordt het toernooi erkend door de Nederlandse Jeu de Boules Bond.”

Beach Event Dronten

Aanvang: vrijdag 22 juni 2018 13:00