DRONTEN - ‘Doodgewone’ voetbalscheidsrechters uit de gemeente Dronten floten dit weekeinde opeens eredivisie. Niet in een uitverkochte Kuip of Johan Cruijff Arena, nee gewoon op het Meerpaalplein in het eigen dorp. Jos Ripken (61) uit Biddinghuizen draait zijn hand er niet voor om: „Ik hoor weinig mopperen, dus het zal wel goed gaan.”
Eerlijk is eerlijk: eredivisie in het strandvoetbal is een heel ander verhaal dan op het veld. Minder publiek, minder media-aandacht, minder aanzien, een lager niveau en zonder twijfel ook lagere salarissen. Op het veld heeft Ripken nooit op het allerhoogste niveau gefloten. „Dat zou op zich wel leuk zijn”, lacht hij. Op het strand was een korte bijpraatsessie voldoende.
„Ze hebben ons van tevoren wat aandachtspunten meegegeven en voor de rest is het een kwestie van jezelf goed voorbereiden. Een aantal dingen is anders. Vooral het nemen van vrije trappen. Voor de rest blijft het voetbal en lijken de regels heel veel op elkaar.”
BAS en Asv Dronten
Jos Ripken is al elf jaar voetbalscheidsrechter. Eerst vier jaar bij BAS in zijn woonplaats. „Daarna kon ik bij ASVD op een wat breder niveau terecht, dus ik heb die overstap gemaakt. En dat bevalt heel goed. Ik ben verenigingsscheidsrechter, dus ik fluit elk niveau waar geen KNVB-scheidsrechter naartoe wordt gestuurd.”
Waarom wordt iemand voetbalscheidsrechter? „Onafhankelijk zijn”, antwoordt Ripken, „Dingen beoordelen zoals ze zijn, onpartijdig, onbevooroordeeld, ongeacht hoe of wat. Het geeft je een onafhankelijk gevoel, een gevoel van vrijheid, het gevoel dat je een individu bent in plaats van een onderdeel van… Je moet eigenlijk niet geweldig goed zijn in teamsport, want je moet op jezelf afgaan, op je eigen eerlijkheid.”
Debuut op het strand
Op het ‘strand’ maakte hij zaterdag zijn debuut. „Inderdaad, het is mijn eerste beach-soccertoernooi. Het is warm en zanderig. Dit is heel anders lopen dan op gras of op kunstgras. Maar het is leuk, heel leuk.” Leuker dan voetbal op gras? „Nee”, reageert Jos, „Maar dat heeft ook te maken met het feit dat het lopen hier veel vermoeiender is dan op gras. Het is wennen.”
Hij vindt de sfeer op het Meerpaalplein beminnelijk. Het is gemoedelijker dan hij gewoonlijk ervaart op het veld: „Er worden handjes geschud, het is sportiever. Ik heb ook nog geen kaarten hoeven te trekken.”
Krijgen scheidsrechters in z’n algemeenheid genoeg waardering? Jawel, zegt Jos Ripken. Het klinkt niet heel overtuigend. „Klopt, maar waardering is ook niet iets dat ik echt belangrijk vind. Natuurlijk, iedereen vindt een schouderklopje leuk. Maar om nou te zeggen dat ik dat belangrijk vind…”
Programma Beach Event Dronten
Maandag 1 juli
- Sport en bewegen Het Copernicus, Het Perron en Ichthus College (9 - 12 uur)
- Vrij voetbal (19 - 22 uur)
- Zomeravond Beach Soccer (19 - 22 uur)
Dinsdag 2 juli
- Sport en bewegen Het Copernicus, Het Perron en Ichthus College (9 - 12 uur)
- Volleybal mini's on the Beach (18 - 19:30 uur)
- Vrij voetbal (19 - 22 uur)
- Volleybalvereniging Libero'99 (19 - 22 uur)
Woensdag 3 juli
- Sport en bewegen Het Copernicus, Het Perron en Ichthus College (9 - 12 uur)
- Schoolvoetbal (13 - 17 uur)
- Softbalvereniging de Vrijbuiters (14:30 - 17 uur)
- Frisbee demonstratie Blue Fingers (18:30 - 22 uur)
- Recreanten voetbaltoernooi (18:30 - 22 uur)
Donderdag 4 juli
- Ringsteken met paarden (19 - 22 uur)
- Volleybalvereniging Libero'99 (19 - 22 uur)
Vrijdag 5 juli
- Petanque promotietoernooi voor iedereen (13 - 17 uur)
- Het Butje Jeu de Boules voor senioren (12:30 - 17 uur)
- Volleybal bedrijventoernooi 3 tegen 3 (19 - 22 uur)
- Beach Party (22 - 24 uur)
Zaterdag 6 juli
- Petanque voor licentiehouders (10 - 19 uur)
- Voetbal SV Reaal jeugdtoernooi (9.00 - 13.00 uur)
- Badminton (14 - 18 uur)
- Handbal (14 - 18 uur)
- Dodgeball (19 - 22 uur)
- Beach Party (22 - 24 uur)
Zondag 7 juli
- Petanque voor licentiehouders (10 - 19 uur)
- Volleybal voor competitiespelers 2 tegen 2 (10 - 14 uur)
- Volleybal recreatief 3 tegen 3 (15 - 19 uur)