DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 20 september 2024

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Judotoernooi Shoganai Dronten moet uiteindelijk meerdaags evenement worden

Judotoernooi Shoganai Dronten moet uiteindelijk meerdaags evenement worden
Harry Martens
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Het internationale judotoernooi van Shoganai uit Dronten op zaterdag 30 juni krijgt steeds meer gestalte. „We hadden ruimte voor zeshonderd deelnemers en we zitten inmiddels vol”, zegt organisator Harry Martens, „Alleen voor buitenlandse judoka’s hebben we nog wat plekjes opengehouden, want we willen graag een internationaal toernooi zijn.”

Het idee voor het toernooi is ontstaan, toen bleek dat het jaarlijkse ABS combitoernooi dit jaar niet kon worden gehouden. Het evenement van de vier gezamenlijke judoverenigingen uit de gemeente Dronten zou haar vijfentwintigste editie beleven. „Maar ze kwamen er niet uit en hebben daarom besloten een jaartje over te slaan”, blikt Martens terug.

Bij Shoganai liepen ze al langer rond met het idee om zelf een toernooi te organiseren. „En toen het al vrij snel lukte om wat sponsors te interesseren, hebben we het verder uitgewerkt.”

Acht matten

Sporthal ’t Dok wordt op 30 juni ongeveer op dezelfde manier ingericht als bij het ABS-toernooi, namelijk met acht matten. Shoganai heeft daarnaast echter allerlei extra activiteiten. Zo worden ook de kantine en de entreehal bij het evenement betrokken.

In de kantine komt een VIP-meeting, waar de Drontense judovedettes Iris Iwema, Paula Borgonje, Kayleigh Heerikhuisen, Roy en Bas Koffijberg vertellen over hun carrières. Er komen diverse stands van sponsoren en de topjudoka’s geven clinics in de entreehal.

Meerdaags toernooi

Het ultieme doel van Shoganai is om er uiteindelijk een meerdaags toernooi van te maken. Vooruitlopend daarop is er op zondag een randori training. „Lekker stoeien met elkaar”, zo omschrijft Harry Martens die activiteit.

Ook worden de deelnemers getrakteerd op allerlei aanvullende zaken. Dat alles in de hoop dat ze de nacht doorbrengen op de Wisentcamping en niet meteen na het toernooi naar huis gaan. Zo mogen de deelnemers onder andere naar het zwembad en naar Avontura en is er zaterdagavond een judofeest.

Hockey en Beach Event

Harry Martens heeft hooggespannen verwachtingen: „In hetzelfde weekeinde viert de hockeyvereniging vlakbij ’t Dok haar vijftig-jarig bestaan en wordt op het Meerpaalplein het Beach Event gehouden.” Shoganai hoopt dankzij een kruisbestuiving van die drie evenementen op veel publiek in de sporthal.

Toernooi Shoganai

Shoganai Judo Dronten