DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 20 september 2024

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Kiekendief Marathon: Hardlopen, fietsen en onderweg genieten van het polderlandschap

Kiekendief Marathon: Hardlopen, fietsen en onderweg genieten van het polderlandschap
Robert Kramer, Francis Smit-Verweel, Ingrid Timmer en Johann Diermeier (v.l.n.r.).
Foto: eigen foto
Redactie: M.H.

SWIFTERBANT - Hardlopen, fietsen en onderweg genieten van het Flevolandse polderlandschap met regionale hapjes en drankjes. Dat is de formule voor een nieuw recreatief evenement in de gemeente Dronten. De Kiekendief Marathon wordt gehouden op zaterdag 1 juni en is een initiatief van vier enthousiaste leden van Loopgroep Swifterbant: Robert Kramer, Francis Smit-Verweel, Ingrid Timmer en Johann Diermeier.

Wat moeten we ons voorstellen bij de Kiekendief Marathon?
Francis Smit-Verweel: „ Het is een gecombineerd loop- en fietsevenement waarbij niet de tijd maar genieten en gezelligheid voorop staan. Het is een recreatieve marathon, het gaat om de beleving. We willen de mensen in contact laten komen met ons mooie polderlandschap.”

Je noemt het recreatief, maar voor een marathon moet je toch goed getraind zijn?
„Het is de bedoeling dat je het met twee, drie of vier mensen doet. Het is een combinatie van lopen en fietsen. Er is steeds één hardloper en de andere teamgenoten fietsen mee. Die kunnen dus op de fiets uitrusten. Ze mogen vrij en onbeperkte wisselen.”

Hoe is het idee ontstaan?
„Twee van onze organisatoren hebben aan een soortgelijke marathon meegedaan in de Beemster. Juist ook het hapje en het drankje onderweg, waardoor je heel veel gezelligheid krijgt, trok hen heel erg aan. Deze formule bestaat in de polder nog niet. Het leuk ons een leuk idee om, àls we dan een sportief evenement organiseren, het op deze manier te doen.”

Wordt er aan het eind een winnaar gehuldigd?
„Het sportieve aspect is natuurlijk wel belangrijk, maar het gaat niet om de prestatie. De tijd wordt niet opgenomen.”

Wat is het parcours?
„We beginnen bij ons: Boerderijwinkel Smit aan de Rivierduinweg 13 in Swifterbant. Daarna lopen we naar Ketelhaven en via Dronten weer terug naar Swifterbant. Onderweg zie je alle aspecten van de polder voorbij komen: je loopt over de dijk, door het landelijke gebied, door het dorp Dronten, door het fruitteeltgebied, door het Wisentbos, noem maar op.”

En onderweg is er dus van alles te doen?
„Klopt. We hebben zes adressen waar de deelnemers wat te eten of te drinken aangeboden krijgen. Elke zes à zeven kilometer is er een stop en het is aan de mensen zelf of ze daar de tijd voor nemen of dat ze direct weer doorgaan. Die stops worden aangeboden door agrarische bedrijven, horecabedrijven en boerderijwinkels.”

Op hoeveel deelnemers hopen jullie?
„Het minimumaantal is 150, maar we hopen toch wel de 400 te kunnen halen. Dat is ambitieus, ik weet het.”

Als er minder dan 150 zijn gaat het niet door?
„Inderdaad. De inschrijving is inmiddels geopend via inschrijven.nl en duurt tot eind april. Dan bepalen we of het wel of niet doorgaat.”

Wanneer is het evenement wat jullie betreft geslaagd?
„We hopen te bereiken dat we ook hier in Flevoland een heel leuk loop- en fietsevenement kunnen organiseren, om op die manier ons mooie polderlandschap op de kaart te zetten. Wij willen er heel graag een jaarlijks terugkerend evenement van maken.”

We zien bierbrouwerij Artimis op jullie lijst met deelnemende bedrijven staan. Wordt het met een biertje onderweg niet èrg recreatief?
„Dat biertje staat pas klaar bij de finish hoor. Daar worden worden de deelnemers - als ze dat willen - verfrist met het regionale bier van Artemis en daar lonkt ook het vlees van een heuse Amerikaanse poldergrill.”

Tussenstops

  • Boerderij Smit aan de Rivierduinweg
  • Rundveebedrijf Franken aan de Tarpanweg
  • Restaurant Land’s End in Ketelhaven
  • Zorgboerderij Oersprong aan de Ketelweg
  • Boerderijwinkel Klaren aan de Boudewijnlaan
  • De Hofwinkel aan de Wisentweg
  • Boerderij Wijtvliet aan de Biddingweg

Kiekendief Marathon

Aanvang: zaterdag 1 juni 2019 00:00