Vrijdag, 20 september 2024

Lisanne van der Heide pakt Nederlandse zwemtitel bij masters

De gouden medaille van Lisanne van der Heide.
Redactie: M.H.

DRONTEN - Lisanne van der Heide-Andeweg heeft zaterdag haar Nederlandse titel bij de masters op de 800 meter vrije slag met succes verdedigd. De zwemster van de Zuiderzeezwemmers finishte net boven de tien minuten en dat was goed voor goud in de categorie boven de 25 jaar.

Verslag Zuiderzeezwemmers:

In het weekend van 5 tot en met 8 mei, werden de Open Nederlandse Master Kampioenschappen 2016 gezwommen in het 50 meterbad van Eindhoven. Vele masters uit binnen- en buitenland namen hieraan deel en genoten van de geweldige gemoedelijke en sportieve sfeer die er altijd heerst tijdens maste wedstrijden.

Vier dagen lang stond het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in het teken van de masterkampioenschappen lange baan. Zwemmers vanaf leeftijd categorie 20+ tot en met 90+ konden hier op vele afstanden starten in de verschillende leeftijdscategorieën. Van de Zuiderzeezwemmers verschenen aan de start Lisanne van der Heide-Andeweg (3 maal), Erik van der Heide en Adri Pasman beiden 1 maal.

Lisanne van der Heide

Op de zaterdag tijdens de ochtendsessie stond voor Lisanne van der Heide haar belangrijkste afstand op het programma: de 800 meter vrijeslag. Ze had hier een titel te verdedigen, die ze natuurlijk niet graag uit handen wilde geven. Ze wist haar race heel constant te zwemmen, ook al verliep hij nogal zwaar.

De belangrijkste concurrente zwom in de baan naast haar, die kon ze dus goed in de gaten houden in verband met de medaillekansen. Helaas zat een pr er niet in deze keer en tikte ze ietwat teleurgesteld aan in een tijd net boven de 10 minuten. Ze heeft ervoor gevochten en werd welverdiend Nederlands kampioen in de categorie 25+.

Ook all-in was ze de snelste dame, een geweldige prestatie dus. Haar tijd was 10.04.55. Ze liet haar grootste concurrente hiermee uiteindelijk 10 seconden achter zich.

Tijdens de middagsessie verscheen Lisanne nog tweemaal aan de start. Ondanks de kick van een titel op zak, gaf dit niet de energie voor sprankelende races. Ze verliepen namelijk bijzonder moeizaam na haar 800 meter race in de ochtend en ze werd dan ook op beide afstanden vijfde. Op de 200 meter rugslag zwom ze 2.49.43 en op de 200 meter vrijeslag 2.22.81. Dit was natuurlijk niet waar ze op gehoopt had, maar het zijn prima prestaties op een NK.

Erik van der Heide en Adri Pasman

Erik van der Heide startte in de middag op de 200 meter vrijeslag in de categorie 25+. Dit ging ook allesbehalve vanzelf en zijn pr kwam dan ook niet inzicht. Hij tikte lichtelijk teleurgesteld aan in een tijd van 2.17.97 goed voor een tiende plaats.

Op de donderdagmiddag heeft Adri Pasman zijn 1.500 meter vrijeslag gezwommen: een goed verlopende race, waarin ‘gespeeld’ kon worden met de krachten van tegenstanders. Hij eindigde uiteindelijk op een elfde plaats in de categorie 50+ in een tijd van 26.18.12.