DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 20 september 2024

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Lot van Reaal Dronten neemt glans van derby tegen BAS Voetbal enigszins weg

Lot van Reaal Dronten neemt glans van derby tegen BAS Voetbal enigszins weg
Foto: ©maartenheijenk.nl (archieffoto)
Redactie: M.H.

DRONTEN - Zaterdagavond om 18:00 uur is de aftrap van de dorpsclash en gemeenteklassieker Reaal Dronten - BAS Voetbal op De Munten. Deze zwaarbeladen en veelbesproken polderderby staat onder leiding van scheidsrechter Hans Funcke uit Arnhem.

Voorbeschouwing Reaal Dronten - BAS Voetbal

Het lot van het geplaagde Reaal Dronten hangt aan een zijden draadje en heeft de echte glans van deze dorpsklassieker een beetje weggenomen, maar een kat in het nauw kan ook weleens rare sprongen maken. Is er tegen alle realiteit in nog steeds een sprankje hoop in Dronten-west? Heeft dit team nog een beetje vertrouwen, wilskracht en overtuiging?

Dit is normaliter een polderderby om je vingers bij af te likken en de hele week naar toe te leven, maar hoe is de stemming in Dronten-west? Kan dit tot op het bot getergde team nog voor een stuntje of een daverende verrassing zorgen? of is degradatie nu echt onafwendbaar? We gaan het zien in de polderklassieker zaterdagavond.

Stand van zaken

De Reaalisten zijn met slechts zes puntjes uit 23 wedstrijden en een doelsaldo van 21 voor en 78 tegen de hekkensluiter en rode lantaarndrager van de derde klasse C. De rood-zwarte duivels wonnen slechts 1 keer, speelden drie keer gelijk en verloren de overige 19 wedstrijden.

BAS uit Biddinghuizen staat met 39 punten uit 23 wedstrijden en een doelsaldo van 45 voor en 31 tegen op een zesde plek in de middenmoot. De rood-witten wonnen elf wedstrijden, speelden zes keer gelijk en verloren zes wedstrijden.

Op papier kan het nog steeds zolang het verschil tussen hekkensluiter Reaal Dronten en de nummer 13 VEVO slechts zes punten is, maar dan zullen de Reaalisten de komende drie wedstrijden moeten winnen en hopen dat VEVO dan geen punten meer pakt.

Eerdere ontmoetingen

Beide teams kwamen elkaar drie keer tegen, maar hier zullen ze bij Reaal Dronten niet blij van worden. Eerder dit seizoen won BAS op De Schelp in Biddinghuizen vrij eenvoudig met 4-0 van de Reaalisten. Toen scoorde de topscorer Mark Schaap twee keer en waren Jesper Claassen en mister BAS Stefan Tolhoek de doelpuntenmakers.

De clubs kwamen elkaar in een ver verleden ook twee keer in de beker tegen waarbij de rood-witten de Reaalisten in Dronten vernederden door met 2-8 op De Munten te winnen. In 2013 eindigde de bekerwedstrijd in Biddinghuizen in een ruime en afgetekende 8-1 overwinning voor BAS.

BAS Voetbal

De rood-witten leken dit seizoen lange tijd mee te doen in de titelrace en lagen keurig in het kielszog van ESC Elburg en Swift’64. Plotseling kwam de klad erin er werden er onverwachts dure punten gemorst waardoor BAS moest afhaken en inmiddels naar een 6e plek zijn afgezakt in de derde klasse C.

Halverwege maart speelde BAS in die andere polderderby nog met 1-1 gelijk tegen Swift'64, maar na de nederlagen tegen vv Oene en ESC Elburg volgde er een mindere periode en haakten de rood-witten af.

De laatste twee wedstrijden tegen vv Hattem en Olympia'28 gingen met een ruime 5-1 en 2-3 verloren. Misschien liggen er wel mogelijkheden voor Reaal Dronten om van deze mindere periode bij BAS te profiteren.

Topscorer

Met maar liefst 19 doelpunten is Mark Schaap momenteel de onbetwiste clubtopscorer bij BAS voetbal en ook de topscorer van de gemeente Dronten. Op een tweede plek staat Kevin van der Vlag van Asv Dronten 14 treffers en daarachter volgt Tom Roskam van Swift'64 met elf doelpunten en dus lijkt het erop dat Mark Schaap deze polderbokaal voor zich gaat opeisen. Mister BAS Stefan Tolhoek volgt met zes doelpunten en daarachter hebben Walid El Achak, Jesper Claassen, David van Dijk en Patrick Woud drie keer het net weten te vinden.

De 33 jarige aanvoerder Stefan Tolhoek is aan zijn 13e seizoen bezig in Biddinghuizen en had tussendoor een kort uitstapje naar vv Zeewolde. Mister BAS is nog steeds met 86 treffers de algehele clubtopscorer, maar ziet Mark Schaap nu met 75 doelpunten dichterbij komen. De jongste spelers bij BAS zijn Karst van Dijk en Jesper Claassen.

Hoofdtrainer Bert van de Brink stond drie seizoenen aan het roer in Biddinghuizen en gaat de club eind mei verlaten om bij vv Stroe aan een nieuwe uitdaging te beginnen. Hij wordt opgevolgd door Arjen Bredewolt, die nu nog als assistenttrainer bij Go Ahead Kampen actief is.

Clubinfo

De Biddinghuizer Algemene Sportvereniging afgekort BAS werd op 17 september 1964 in de clubkleuren rood-wit te Biddinghuizen opgericht. Het heeft naast een voetbaltak ook afdelingen met tennis en schietsport.

De voetbaltak BAS voetbal heeft ongeveer 600 leden onderverdeeld in vijf seniorenteams, vier juniorenteams, een damesteam en twaalf jeugdteams. Het speelt zijn thuiswedstrijden op sportpark De Schelp te Biddinghuizen.

Tweede klasse

Na een lange periode in de Zwolse onderbond schommelde BAS Biddinghuizen vanaf 1992 tot medio 2013 tussen de derde en vierde klasse. In 2013 promoveerde BAS voor het eerst in zijn bestaan naar de tweede klasse waar het verrassend in zijn eerste seizoen op een 3e plek eindigde en zelfs in Dronten met 0-1 van het grote Asv Dronten wist te winnen.

In 2015 volgde er degradatie en sindsdien is BAS een stabiele en evenwichtige derdeklasser. Vorig seizoen eindigde BAS op een verdienstelijke derde plek in de derde klasse C.

Het dorp Biddinghuizen is in 1963 ontstaan en vernoemd naar een verdwenen zuiderzeedorp met de naam Bidmingahusum. Het dorp behoort met zijn 6300 inwoners tot de gemeente Dronten. De logo van het dorp is een ijsvogel en verder is er met het Veluwemeer, de talrijke campings, Dorhout Mees en Walibi Flevo veel recreatie.

Programma derde klasse C

  • Reaal Dronten - BAS Biddinghuizen
  • Swift'64 - ZAC Zwolle
  • ESC Elburg - sc Rouveen
  • Hatto Heim - Olympia'28
  • vv Oene - WZC Wapenveld

Klaas Huisman