DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 20 september 2024

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Marcel Rijnhout doet aan feedervissen: „Wij pakken op een dag 30 kilo”

Marcel Rijnhout doet aan feedervissen: „Wij pakken op een dag 30 kilo”
Peter en Marcel Rijnhout tijdens hun demonstratie feedervissen bij De Knip.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Marcel en Peter Rijnhout zijn fanatieke feedervissers. „Op deze manier kun je in ieder geval je kilo’s trekken”, lacht Marcel. De broers uit Dronten gaven demonstraties voor de jeugd tijdens een door Hengelsportvereniging Lelystad-Dronten georganiseerde dag bij De Knip.

„Een nieuwe manier van vissen die de hengelsportwereld op zijn kop heeft gezet”, schrijft een visserswebsite over het uit Engeland overgewaaide feedervissen. Het gaat bij deze vorm van hengelsport om het opbouwen van een groot bed voer in afwachting van een school witvis.

Hoe gaat het feedervissen in zijn werk?
Marcel Rijnhout: „We vissen op afstand, vandaag op een meter of veertig. Terwijl we de hengel optuigen, maken we met een voerkorfje een voerstek aan: een keer of zes, zeven, constant op dezelfde plek. Dan laten we ‘m even rusten en vervolgens pakken we de onderlijn. Die knopen we eraan, we gooien er wat aas aan en die gooien we op dezelfde plek. We vissen met een hengel van 3.60 meter met een vrij flexibele top. Als de vis trekt, zien we aan de top of-ie bijt ja of nee.”

Wat voor vis vang je hiermee?

„Vooral brasem en voorn.”

Jij vist altijd op deze manier?
„Ja, want met feedervissen kun je in ieder geval je kilo’s trekken. Je hoeft niet zoals bijvoorbeeld karpervissers een hele dag te vissen voor twee of drie karpers. Wij pakken op een dag 30 kilo en op een mooie dag 35.”

Doen jullie dat normaal gesproken ook hier bij De Knip?
„In Dronten wel altijd op de kanalen. Het mooiste is tegen een overkantje aangooien: tegen een kant zit altijd wat beschoeiing en beplanting, daar maak je dan ook de mooiste voerstek aan. Op zich kun je hier De Knip goed zitten, maar ik zit liever iets verderop bij de Multimate.”

Vis jij alleen in Dronten of ga je ook op pad?

„Wij zijn ook lid van de vereniging in Kampen, dus we zitten daar regelmatig op de vijvers of op de IJssel. Verder zitten we veel in Friesland.”

Is dit een hobby waar je dagelijks mee bezig bent?

„Nee, wij vissen in principe elke zondagochtend van zes tot twaalf. Dat doen we van maart tot en met oktober en daar maken we met z’n tweeën ons eigen wedstrijdje van. We hebben een wisselbeker, we houden de kilo’s bij en aan het eind van het jaar mag de winnaar de wisselbeker een jaar houden.”

Hoe lang vis je al?

„Ik ben nu 35 en ik zit al vanaf mijn tiende aan het water.”

Hoe ben je daartoe gekomen?

„Eigenlijk zoals alle kinderen: met een hengeltje van drie meter en een dobber. Ik mocht in het begin niet alleen vissen. Dan ging m’n vader mee. Die zat een tijdschrift te lezen en ik zat te vissen.”

Is de hengelsport populair in Dronten?
„De Hengelsportvereniging Lelystad-Dronten heeft geloof ik 3.500 leden. Maar het kan altijd meer. Vandaag had ik ook een wat grotere belangstelling verwacht. Het is nog wel een probleem om de jeugd achter de computer vandaan te krijgen.”

Wat is het leuke eraan?

„Rust, spanning en toch actief bezig zijn. En een hoop vis vangen.”