DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 20 september 2024

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Marthijn Huiskes maakt furore in survivalsport: „Een soort apenkooi voor volwassenen”

Marthijn Huiskes maakt furore in survivalsport: „Een soort apenkooi voor volwassenen”
Marthijn Huiskes
Foto: eigen foto
Redactie: M.H.

DRONTEN - Marthijn Huiskes (31) werkt in het dagelijks leven in een pluimveebedrijf. Daarbuiten doet hij sinds anderhalf jaar aan de survivalsport. En met succes. Dit weekeinde eindigde hij als derde tijdens een wedstrijd voor het landelijke klassement in Neede.

Brons bij de obstaclerun in Neede, is dat een hoogtepunt?
Marthijn Huiskes: „Hohoho, het is géén obstaclerun! Ik doe aan survival, dat is echt wat anders. Wij hebben geen obstakels, we hebben hindernissen. Het verschil is, dat je bij survivalrun veel meer techniek nodig hebt. Zonder techniek kun je de wedstrijd niet voltooien, zo simpel is het. Je krijgt een bandje mee en als je een hindernis niet haalt, moet je dat bandje inleveren, dan is het gebeurd.”

Het is een sport voor bikkels?
„Ach… het is een combinatie van hardlopen en hindernissen, eigenlijk een soort apenkooi voor volwassenen. Het is wel zo: het maakt niet uit wat voor weer het is, de wedstrijd gaat altijd door. Wedstrijden zijn vaak in de herfst en de winter, dus we hebben veel te maken met kou.”

Dit weekeinde was het warm, dus eigenlijk geen echt survivalweer?
„Klopt, maar ik heb deze run ook wel eens bij koud en guur weer gelopen. Dat weet je nooit van tevoren en die omstandigheden maken het mooi.”

Hoe ben je in deze sport verzeild geraakt?
„Een vriendin deed het. Toen ik het zag wist ik meteen: daar had ik 20 jaar geleden aan moeten beginnen.”

Hoe lang doe jij het al?
„Nog maar anderhalf jaar. Vroeger heb ik wel wat aan sport gedaan, maar dat mocht geen naam hebben. Nu ben ik behoorlijk fanatiek. Ach, je vindt het een mooie sport en dan gaat dat vanzelf.”

Een derde plaats, mogen we daaruit concluderen dat het goed gaat?
„Er zit in ieder geval een stijgende lijn in en op de training gaat het lekker.”

Je hebt in Neede meegedaan aan de KSR. Kun je uitleggen wat dat is?
„Je hebt een recreatieve klasse en een wedstrijdklasse. Ik doe mee in de wedstrijdklasse. Daarbinnen heb je doorgaans drie afstanden: de korte survivalrun van 6 tot 9 kilometer, de middellange van 11 tot 13 en de lange van 18 tot 21. Ik doe voor het landelijk klassement mee aan de korte afstand.”

Hoe sta je er voor in dat klassement?
„Er zijn twintig wedstrijden en de beste zeven uitslagen tellen mee. Dit was voor mij pas m’n tweede wedstrijd. De eerste was het Nederlands kampioenschap, dat ging redelijk, daar ben ik in de top dertig geëindigd.”

Hoe vaak train je?
„Twee keer in de week: één keer bij Jurgen Zwaan van Zwaan Buitensport en één keer bij survivalvereniging Polderland in Dronten. En daarnaast twee keer in de week hardlopen.”

En hoe vaak doe je aan wedstrijden mee?
„Gemiddeld één keer per maand. In de zomermaanden vaak wat minder en in de winter wat meer.”

Aan de Dronterlandrun doe je ook ieder jaar mee?
„Als ik kan wel. Maar ik help ook mee met opbouwen, dus het is iedere keer kijken of er tijd voor is. Het is je thuiswedstrijd, dus het is leuk om mee te doen. Aan de andere kant: de opbouw moet ook gebeuren. Zet er maar vast bij wanneer de Dronterlandrun wordt gehouden: op zondag 19 mei 2019. Er is dan ook weer een recreatieve klasse, dus iedereen kan meedoen.”

Wat wil je bereiken in deze sport?
„Het maximale uit mezelf halen, daar gaat het om. En zo hoog mogelijk eindigen in klassementen. Ik weet niet waar de lat ligt, want eigenlijk ben ik natuurlijk veel te laat met deze sport begonnen.”

Korte Survivalrun heren in Neede:

  1. Joey Bakker (Arnhem)
  2. Tom Wagemans (Deventer
  3. Marthijn Huiskes (Dronten)
  4. Edward Goodijk (Sexbierum)
  5. Thijs Havinga (Enschede)
  6. Dirk Roovers (Udenhout)
  7. Jochem Pot (Nijverdal)
  8. Patrick Heuvelman (Lichtenvoorde)
  9. Bauke Idzenga (Vollenhove)
  10. Wout Klein Goldewijk (Marienvelde)