SWIFTERBANT - Peter de Jong heeft altijd veel gezwommen, gewielrend en zes jaar aan triatlon gedaan. De laatste paar jaar was het veel stil zitten en daarom zocht de 53-jarige inwoner van Swifterbant een nieuwe sportieve uitdaging. „Op Facebook zag ik een oproep staan om het Kanaal over te zwemmen. Ik moet altijd iets hebben waar ik naartoe kan werken en dit is echt iets waar je je tanden in kunt zetten.”
Waarom speciaal het Kanaal?
Peter de Jong: „Dat is volgens mij de ultieme uitdaging. Het Kanaal overzwemmen is voor een zwemmer hetzelfde als de Mount Everest beklimmen voor een bergbeklimmer.”
Met hoeveel zwemmers gaan jullie dit doen?
„We zijn met een team van vijf man en we zwemmen het in estafettevorm: iedereen steeds een uur. We zwemmen alle vijf rond de drie kilometer per uur. Het betekent dat ik zeker drie keer aan de beurt denk te komen.”
Gaat het jullie om een snelle tijd?
„Ons voornaamste doel is om aan te komen. Wij gaan geen wereldrecords zwemmen, daar zijn andere mensen voor en daarvoor heb je ook te maken met te veel verschillende facetten. Laatst was een solozwemmer een paar honderd meter van de Franse kust verwijderd, maar hij is er nooit gekomen door een bepaalde stroming. Dan kun je zwemmen wat je wilt…”
Is het een echte wedstrijd?
„Ja, het gaat heel officieel via de Engelse bond. Er is een jurylid aan boord die alles registreert. Eén van de regels is bijvoorbeeld dat je niet in een wetsuit mag zwemmen, een zwembroek is verplicht.”
Hoe oefen je voor zo’n uitdaging?
„Ik ben in 2016 begonnen aan een traject van twee jaar. In het begin was dat drie keer per week zwemmen en dat is uitgebouwd naar drie tot vijf keer per week met in totaal 15 tot 20 kilometer.”
Train je veel in open water?
„In het zwembad zwem ik hooguit af en toe ’s ochtends bij tijdgebrek. We trainen vooral in de grote meren. Vorig jaar zijn we het IJsselmeer overgegaan: van Medemblik naar Stavoren. We trainen ook veel op zee bij Wassenaar.”
Kun je uitleggen wat er komt kijken bij zwemmen in zee?
„Het is echt heel anders dan zwemmen in het buitenwater. Je hebt te maken met golfslag, het water is zout, je kan te maken hebben met kwallen, met stroming, noem maar op. Op al die zaken worden we voorbereid, onder andere door Richard Broer, een icoon op het gebied van open water zwemmen.”
Zwemmen jullie van Frankrijk naar Engeland of andersom?
„Nee, we zwemmen van Dover naar Calais, want in Frankrijk mag je niet meer starten. Frankrijk zegt: er vallen wel eens doden bij, wij vinden het te gevaarlijk. We mogen daar ook niet aan land. Ja, je mag even het strand op, maar dan moet je weer naar de boot en terug naar Dover.”
Hoe kijk jij naar die risico’s?
„De doden die er zijn gevallen zijn solozwemmers geweest; vaak niet onder de meest gunstige omstandigheden en vaak deden die extreme dingen. Ach… overal kan wat gebeuren, maar er is een enorm goede controle, we zijn uitgebreid getest en gekeurd. Het is niet zo dat we maar wat aanrommelen.”
Wat gebeurt er als de omstandigheden slecht zijn?
„We hebben vanaf 27 augustus een tijdslot van een week. In die week bepaalt de schipper wanneer er gezwommen wordt. Dat doet bij aan de hand van de weersomstandigheden, het getij en de stroming. Meestal wordt er ’s nachts gestart. Dat hebben we ook al een paar keer geoefend: in het donker zwemmen met lampjes op. We zijn overal op voorbereid.”
Wanneer is dit project voor jou geslaagd?
„Het is een missie van twee jaar. Het gaat erom het beoogde resultaat te bereiken: voet aan wal zetten in Frankrijk. Ik ga er van uit dat het lukt, zodat je uiteindelijk kunt zeggen: dat hebben we toch maar gedaan. Hoe je het ook wendt of keert: op dat moment hoor je bij een klein, select groepje. ”