DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 20 september 2024

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Reaal Dronten blikt vooruit naar voetbalderby tegen Swift'64

Reaal Dronten blikt vooruit naar voetbalderby tegen Swift'64
Vader en zoon Posthuma tijdens de derby van dit voorjaar.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - In de vierde klasse van het zaterdagvoetbal staat komende zaterdag de gemeentelijke derby Reaal Dronten - Swift'64 op het programma. Reaal-verslaggever Klaas Huisman heeft een uitgebreide voorbeschouwing geschreven:

,,Het bestuur en technische staf van Reaal Dronten heet iedereen van harte welkom op sportpark De Munten voor de zwaar beladen en veelbesproken dorpsderby Reaal Dronten - Swift'64.
In het bijzonder een zeer warm welkom voor onze buren uit Swifterbant.
Gaat het de jonge ambitieuze Swifttrainer Patrick Posthuma dan eindelijk lukken om voor de allereerste keer van zijn vader de sluwe oude tactische vos Henk Posthuma te winnen?
Deze dorpsklassieker houdt de gemoederen bezig en zal in het teken staan van Trots en Eer waarbij beide teams vol gas zullen geven.

Uit de laatste vier wedstrijden eindigde de derby in Swifterbant twee keer in een 1-1 gelijkspel en wisten beide teams 1 keer te winnen.
Vorig seizoen wist Reaal Dronten de thuiswedstrijd met 3-2 van Swift'64 te winnen. De witte spoken begonnen toen sterk en leken de duivels te overrompelen, maar dankzij twee keer Jeffrey vd Brakel & Danny Mol sloegen de rood zwarten toe en nam het brutaal een 3-0 voorsprong. In de slotfase deden Kees ten Cate & Florijn Diepstraten nog iets terug voor Swift'64, maar bleven de punten in Dronten.
De uitwedstrijd in Swifterbant eindigde net als in 2014 in een 1-1 gelijkspel. In 2013 wist Swift'64 met maar liefst 0-4 in Dronten te winnen. Met de laatste 3-2 overwinning in het achterhoofd leven de rood zwarte duivels naar deze beladen dorpsderby toe.

Tegenstander Swift'64 is aan een geweldig seizoen bezig en maakt gigantisch veel indruk in de vierde klasse C.
De Witte Spoken timmeren aan de weg en staan momenteel op een zeer verdienstelijke tweede plek met 22 punten uit 9 wedstrijden en een imponerende doelsaldo van 39 voor en slechts 9 tegen.
Het team van de ambitieuze trainer Patrick Posthuma straalt enorm veel spelvreugde, energie en dynamiek uit en scoort aan de lopende band.
De clubs EDON en CSV'28 kunnen hierover meepraten en werden met een negenklapper volledig overrompelt en vernedert.
Er werden tot nu toe zeven wedstrijden gewonnen en tegen koploper Olympia'28 werd met 0-0 gelijkgespeeld. 
Alleen de thuiswedstrijd tegen het sterke Batavia'90 ging met 2-3 verloren voor de witte spoken.
In de beker maakte Swift'64 indruk door in Lelystad met 1-3 bij tweedeklasser Unicum te winnen en werd in Swifterbant de polderderby tegen BAS Biddinghuizen met 4-1 gewonnen.
Vorige maand werd het nieuwe kunstgrasveld in Swifterbant geopend en speelde Swift'64 in een oefenwedstrijd verrassend met 2-2 gelijk tegen eersteklasser asv Dronten.
De witte spoken hebben de ambitie om zo snel mogelijk naar de derde klasse door te stoten en liggen aardig op koers om dit doel te bereiken.

De selectie van Swift'64 heeft een gemiddelde leeftijd van 25 jaar oud waarbij Kenneth Scoop, ex Reaalspeler Cemil Sahinturk en reservedoelman Alex Witkamp de oudste spelers zijn.
Het team herbergt met Keen ten Cate, Niels Krol, Robbin Posthuma, David van Mook en Bart Uil veel routine, ervaring met jeugdig elan.
Dit seizoen zijn Tom Roskam & Bas van Spronsen al goed voor 11 en 10 doelpunten en wist ook Bart Uit al vijf keer het net te vinden.
Bij de selectie van Swift zitten ook de oud Reaalspelers Florijn Diepstraten, Cemil Sahinturk & Ricardo Telgen alhoewel het niet zeker is of Cemil Sahinturk van de partij zal zijn.

Hoofdtrainer bij Swift'64 is de jonge en ambitieuze trainer Patrick Posthuma met altijd aan zijn zijde Will Ouwehand.
De inmiddels 31 jarige Patrick Posthuma was ooit een talentvolle middenvelder en speelde jarenlang in de hoofdmacht bij asv Dronten. Hij maakte bij asv Dronten als dragende speler de hoofdklassetijd mee, maar moest wegens een slepende blessure in 2010 zijn loopbaan beeindigen. 
Intussen doorliep Patrick Posthuma de CIOS in Heerenveen en liep hij stage bij profclub sc Heerenveen om zich daarna bij de jeugd van asv Dronten in het trainersvak te storten. 
Hij wordt al jarenlang bijgestaan door zijn rechterhand en assistent Will Ouwehand en sinds 2014 staat dit onafscheidelijke duo aan het roer bij Swift'64. 

De Rood Zwarte Duivels begonnen dramatisch slecht en teleurstellend aan de competitie, maar zijn bezig om weer terug te komen.
Reaal Dronten staat op een teleurstellende 9e plek in de vierde klasse C met 10 punten uit 9 wedstrijden en een doelsaldo van 21 voor en 23 tegen. Er werden drie wedstrijden gewonnen, 1 keer gelijkgespeeld en er gingen vijf wedstrijden verloren.
De laatste weken pakken de duivels weer punten en is het zelfvertrouwen weer teruggekomen.
Het team kende veel tegenslagen en moest al snel zijn sterspeler Jeffrey vd Brakel alias The Falling Angel vanwege een beenbreuk missen.
In een absurde competitiestart waren er op een gegeven moment maar liefst drie keepers geblesseerd en viel ook nog middenvelder Ruben Geerts alias Het pantser en Kingsize Power met een knieblessure uit.
De laatste weken gaat het weer wat beter en pakken de duivels weer punten. Dit is ook de verdienste van onze doelman Machiel Werkman alias de woeste beer en Flying Hulk die weer als vanouds staat te keepen. Tegen Batavia stond er een hecht team en eenheid in het veld waardoor er zelfs bijna werd gewonnen van het sterke Batavia'90.
De Reaalisten ruiken nu bloed en willen uit het diepe dal weer omhoog klimmen richting de subtop.
Hoofdtrainer Henk Posthuma heeft een lange loopbaan achter de rug en was ooit trainer bij Swift'64. 
Deze 59 jarige sluwe oude vos heeft nog nooit van zijn zoon Patrick Posthuma verloren.

De omnisportvereniging Swift'64 is op 22 Mei 1964 in Swifterbant opgericht. 
Het heeft de bijnamen De Witte Leeuwen en De Witte Spoken en het clubtenue bestaat uit het maagdelijke wit met blauwe logo.
Deze omnivereniging heeft naast het voetbal ook afdelingen met volleybal, handbal, tafeltennis, darts, badminton en gymnastiek. 
De voetbaltak heeft ongeveer 400 leden waaronder 4 seniorenteams, 5 juniorenteams en 16 pupillenteams zijn ondergebracht. 
De jeugdafdeling van Swift'64 heeft in het project SRB een intensieve samenwerking met Reaal Dronten en BAS Biddinghuizen. 
Het eerste elftal van Swift'64 schommelt al jarenlang tussen de 3e en 4e klasse, maar acteerde ooit op 2e klasse niveau. 
Met name tussen 1996-2003 kwam Swift'64 in de 2e klasse uit, maar in 2003 volgde degradatie en een mindere periode. 
Vanaf 2003 t/m 2007 speelde Swift'64 in de 3e klasse, maar sindsdien schommelen de witte leeuwen tussen de 3e en 4e klasse. 

Het polderdorp Swifterbant heeft ongeveer 6000 inwoners en behoort tot de gemeente Dronten. Er zijn resten van een oude nederzetting met de naam Teisterbant gevonden en sindsdien is er sprake van een Swifterbant cultuur.

De beladen dorpsderby tussen The Red Black Devils and The White Phantoms begint zaterdagmiddag om 14:30 uur op sportpark De Munten te Dronten West.
Gaat het Swifttrainer Patrick Posthuma lukken om van zijn vader de sluwe oude vos Henk Posthuma te winnen?
Komt het allen zien bij de Moeder aller derby's de El Classico van de Flevopolder!

Hieronder volgen de voorspellingen voor de 4e klasse C:

Reaal Dronten  -  Swift'64 tussen de nummers 9 en 2.
Vorig seizoen wonnen de Duivels met 3-2 maar de witte spoken zijn nu aan een sterk seizoen bezig en staan op een tweede plek.
Deze derby is veel meer dan een familieclash en houdt de gemoederen bezig. Beide teams zullen vol gas geven. Een 3.

sv Olympia'28 Hasselt  -  EDON Zwolle tussen de nummers 1 en 4.
Vorig seizoen kwamen beide teams elkaar in de derde klasse tegen en werd het een 5-2 overwinning voor Olympia'28.
De koploper staat zeven punten voor op EDON en kan zich geen puntverlies veroorloven. Een 1.

sv Zalk  -  Batavia'90 Lelystad tussen de nummers 6 en 3.
Beide teams kwamen elkaar nog nooit eerder tegen.
De thuisploeg herstelde zich vorige week door met 5-0 van HTC te winnen terwijl Batavia zich bijna verslikte in Reaal Dronten.
De Lelystedelingen hebben 7 punten voorsprong, maar gaan in Zalk een lastige wedstrijd tegemoet. Toch verwacht ik dat Batavia aan het langste eind gaat trekken want anders raakt men op achterstand. Een 2.

vv Kampen  -  vv Wilsum tussen de nummers 8 en 10.
Vorig seizoen won vv Kampen met 2-0 van Wilsum.
Het verschil op de ranglijst is slechts 1 puntje en een gelijkspel ligt voor de hand. Een 3.

HTC Zwolle  -  Zwolsche Boys tussen de nummers 7 en 5.
De Boys hebben drie punten voorsprong op HTC wat uit vorm is.
De thuisploeg lijkt van slag waardoor de Boys de beste papieren hebben om deze stadsderby te winnen. Een 2.

CSV'28 Zwolle  -  vv Wijthmen tussen de nummers 11 en 14.
Vorig seizoen werd het 2-0 voor CSV'28.
Beideb teams draaien nu niet lekker waarbij vv Wijthmen nog steeds zonder punten troosteloos onderaan staat.
Ik verwacht een overwinning voor de thuisploeg. Een 1.

VSW Windesheim  -  's-Heerenbroek tussen de nummers 13 en 12.
Vorig seizoen won VSW met 2-1 en beide teams zijn altijd goed aan elkaar gewaagd. Een gelijkspel zou zomaar kunnen. Een 3.''

Van: zaterdag 14 november 2015 14:30Tot: zaterdag 14 november 2015 16:15