DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 20 september 2024

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Reaal Dronten - VV Hattem: Clash tussen twee voormalige zondagclubs

Redactie: M.H.

DRONTEN - ls de weergoden meewerken en er niet teveel neerslag gaat vallen ontvangt Reaal Dronten aanstaande zaterdag vv Hattem op De Munten. Om 15:00 uur is dan de aftrap op De Munten te Dronten-west. Een clash tussen twee voormalige zondagclubs die vlak na elkaar de ommezwaai naar de zaterdag maakten.

Voorbeschouwing Reaal Dronten - vv Hattem

In een openhartig en transparant interview gaf hoofdtrainer Carl Aventurin afgelopen week openheid van zaken over de huidige situatie bij Reaal Dronten (zie video). De rode lantaarndrager houdt de moed er nog steeds in en heeft nog twaalf wedstrijden voor de boeg om de laatste strohalm vast te grijpen.

Het is opvallend hoe positief en optimistisch het getergde en geplaagde team met deze situatie omgaat. Niemand gooit de handdoek nog in de ring en er is nog een steeds een piepklein sprankje hoop aan de horizon in Dronten-west. Volgend seizoen wil trainer Carl Aventurin vol enthousiasme aan een nieuw team met een sterk Dronter karakter gaan bouwen.

Stand van zaken

Met slechts twee schamele puntjes uit 15 wedstrijden en een doelsaldo van 14 voor en 53 tegen bungelen de Reaalisten onderaan in de derde klasse C. De duivels speelden twee keer gelijk en gingen maar liefst 13 wedstrijden onderuit.

Vorige week werd de huid duur verkocht in Swifterbant,maar kwamen de Reaalisten desondanks toch tekort in de polderderby die met 2-1 door Swift'64 gewonnen.

Het is nog onzeker of trainer Carl Aventurin over een complete selectie kan beschikken, maar in ieder geval ontbreken Stefan Yu wegens een schorsing en Jeremy Santana vanwege een gebroken hand.

De rood-zwarten hebben nog steeds sc Rouveen en VEVO Veessen in het vizier die op acht en tien punten staan. Als de Reaalisten tussendoor een paar puntjes weten te sprokkelen en daarna de beide wedstrijden tegen sc Rouveen weten te winnen is er nog een klein beetje hoop om de duikboot weer drijvende te krijgen.

Gevaarlijke outsider

Tegenstander vv Hattem staat met 29 punten uit 16 wedstrijden en een doelsaldo van 39 voor en 27 tegen op een vierde plek in de derde klasse. Er werden negen wedstrijden gewonnen, twee keer gelijkgespeeld en de Hattemers gingen vijf wedstrijden onderuit.

De blauw-gelen zijn een gevaarlijke outsider om zich in de titelrace te mengen en hebben de top drie ESC Elburg, Swift'64 en BAS Biddinghuizen nog steeds in hun vizier. Komend weekend staat in Biddinghuizen de grote kraker en polderderby BAS - Swift'64 op het programma en de blauw gelen zullen daarom zelf bij Reaal moeten winnen om aansluiting te kunnen houden.

Heenwedstrijd

In Hattem gingen de Reaalisten eerder dit seizoen met een ruime 10-2 kansloos onderuit aan het Achterveen. Dit was tot nu toe tevens de grootste nederlaag voor de rood zwarte duivels waarbij Adil Emorabit met twee treffers nog een klein beetje de eer wist te redden.

In deze wedstrijd scoorde Hajk Talalyab vier treffers voor vv Hattem en deden verder twee keer Felix Noordberger en Rabi Ezzat, Yannick Rave, Mijar Rojer en Maikel Rave een duit in het zakje. Deze ruime afgetekende 10-2 nederlaag dreunt nog steeds heftig na in het Reaal kamp en daarom zullen de duivels erop gebrand zijn om revanche te willen nemen.

Eerdere ontmoetingen

In de vierde klasse kwamen beide teams vier keer eerder tegen elkaar in actie waarbij vv Hattem drie keer wist te winnen. Tussen 2013 en 2015 wist vv Hattem twee keer met 2-4 en 2-3 in Dronten te winnen. De laatste editie werd in Dronten met 2-3 door vv Hattem gewonnen. In Hattem werd het 6-0 voor de blauw-gelen en hielden beide teams elkaar in 2015 met een 3-3 gelijkspel in evenwicht.

Tussen 2007 en 2009 kwamen beide clubs elkaar in de zondag vierde klasse tegen waarbij vv Hattem twee keer wist te winnen en eenmaal de punten werden gedeeld. De enige keer dat Reaal Dronten van vv Hattem wist te winnen was in het seizoen 2007-2008 toen de rood zwarte duivels thuis op De Munten een 3-1 overwinning boekten.

De selectie

Hoofdtrainer Hans Roeland is aan zijn tweede seizoen bezig bij vv Hattem en stond daarvoor bij Zwolsche Boys, Nieuwleusen, Olympia'28 en VHK aan het roer. Als assistenttrainerbij sc Genemuiden deed Hans Roeland ook in de top van het amateurvoetbal de nodige ervaring op.

De topscorers bij vv Hattem zijn Felix Noordberger en Hajk Talalyan met respectievelijk 12 en 9 doelpunten. Daarachter volgen Yannick Rave en Rabi Ezzat met vijf en vier treffers.

De selectie van vv Hattem heeft een gemiddelde leeftijd van 24 jaar oud waarbij de dertigers Mark de Haan, Rabi Ezzat, Lawrence van den Beld, Jelmer Kooistra en Roald Landman de jonge talenten Nick ten Have, Rick Dalhuizen en Otto Boekhoudt op sleeptouw nemen.

Voormalig zondagbolwerk

De oude en roemrijke zondagclub vv Hattem werd op 1 Mei 1918 in de clubkleuren blauw-geel opgericht en reikte zelfs tot aan de eerste klasse in de top van het zondagvoetbal. De blauw-gelen spelen hun thuiswedstrijden pal naast de buren van aartsrivaal Hatto Heim op sportpark Het Achterveen. Langs het hoofdveld herinnert de statige tribune en de schitterende grote ruime kleedkamers aan de hoogtijdagen van vv Hattem.

In de jaren negentig raakte de eens zo trotse zondagclub in het verval en zakte vv Hattem van de eerste klasse terug tot de vierde klasse. In 2013 volgde de ommekeer en besloot vv Hattem om als zaterdagclub in de vierde klasse een nieuwe start te gaan maken.

Na twee seizoenen in de vierde klasse promoveerde vv Hattem in 2015 via de nacompetitie naar de derde klasse. Vorig seizoen eindigde vv Hattem op een 5e plek in de derde klasse C.

Beladen stadsderby’s

Sinds het seizoen 2015-2016 staat Hattem in vuur en vlam als de buren Hatto Heim en vv Hattem tegenover elkaar staan. De voormalige zondagclub vv Hattem timmerde ooit gigantisch aan de weg maar besloot in 2013 om als zaterdagclub een nieuwe start te maken. Sindsdien zijn de blauwe-gele buren Hatto Heim en vv Hattem directe concurrenten van elkaar.

In vijf edities wonnen beide teams eenmaal en eindigde deze stadsderby drie keer in een gelijkspel. Ook dit seizoen kende deze stadsderby geen winnaar en bleven de blauw gele buren op een 0-0 gelijkspel steken.

Het vestingstadje Hattem ligt met 12.000 inwoners aan de noordrand van de Veluwe en aan de boorden van de IJssel. Sinds 1299 heeft Hattem stadsrechten en ook een eigen volkslied.

De oude stadspoort en molen spreken tot de verbeelding. De naam Hattem is een Heemnaam en stamt af van de volksstammen Attem, Hatten en Hattuari. Verder staat Hattem bekend om het Anton Pieck en bakkerijmuseum en Dikke Tinne.

Als de weergoden meewerken staat aanstaande zaterdag de wedstrijd Reaal Dronten - vv Hattem op het programma in Dronten West. De aftrap is dan om 15:00 uur op sportpark De Munten.

In de loop van zaterdagavond volgt er een uitgebreid wedstrijdverslag! Ik wens iedereen een spannende en sportieve voetbalzaterdag toe.

Programma 3C

  • Reaal Dronten - vv Hattem om 15:00 uur.
  • BAS Biddinghuizen - Swift'64 om 18:00 uur.
  • sc Rouveen - DSV'61 Doornspijk
  • WZC Wapenveld - VEVO Veessen
  • Hatto Heim - Zwolsche Boys
  • ZAC Zwolle - ESC Elburg
  • Olympia'28 Hasselt - vv Oene

Klaas Huisman