Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Vier zwemmedailles voor Danique Stoop, twee voor Yoren van Aalst

Danique Stoop en Dagmar Kruik wonnen goud en zilver op de 50 meter vrij.
Redactie: M.H.

NIJMEGEN - Danique Stoop van de Zuiderzeezwemmers won vier medailles tijdens het tweede weekeinde van de Gelderse kampioenschappen in Nijmegen. Yoren van Aalst won er twee, Myrthe Dam en Dagmar Kuik allebei één. Ook het dames estafetteteam won eremetaal. Over twee weekeinden waren er 19 medailles.

Verslag Zuiderzeezwemmers:

De start van het tweede GK-weekend voor de dames van de Zuiderzeezwemmers verliep bijzonder goed, zij zwommen zich namelijk op de 4x100 meter vrijeslag naar het brons in een tijd van 4.12.58. Dagmar Kruik, Lisanne Andeweg, Cynthia Smit en Danique Stoop voldoen hiermee tevens ruimschoots aan het gestelde NK limiet voor de Open Nederlandse kampioenschappen lange baan eind juni in Amersfoort.

Ook op de individuele afstanden werd weer bijzonder hard gestreden tegen de tijd en de concurrentie, dat leverde een flink aantal persoonlijke tijden op. De Zuiderzeezwemmers verschenen dit 2e GK-weekend met Danique en Ilmar Stoop, Cynthia Smit, Dagmar Kruik, Myrthe Dam, Lotte Klaver, Hilde Jonkman, Lisanne Andeweg, Yoren van Aalst, Britt Kok, Suzanne Vesseur en Wendy Kasteel aan de start.

Een groot aantal zwemmers heeft weinig ervaring met het zwemmen in een lang bad, wat daardoor toch wel een stukje pittiger is, geen keerpunt na 25 meter kan dan ook als een groot gemis worden ervaren. Toch werd er geweldig gepresteerd, een prachtige beloning voor het harde trainen gedurende het seizoen.

Junioren

Lotte Klaver verraste velen door met een pr van 5 seconden aan te tikken op de 100 meter rug met haar tijd van 1.23.49 steeg ze vele plaatsen in het klassement en werd ze 5e. De prestatie die ze aan het eind van het weekend neerzette op de 50 meter vrijeslag bracht haar wel heel dicht in de buurt van het NJJK limiet, ze liet een geweldig pr registreren van 32.18.

De jongste drie junioren Myrthe Dam, Lotte Klaver en Britt Kok zwommen prachtige pr’s en werden 5e, 6e en 7e op de 50 meter vlinder. De grootste verbetering gedurende de kampioenschappen werd neergezet door Britt Kok, zij zwom de 50 meter vlinder in een prachtig pr van 38.77, haar 50 meter vrijeslag tijd verbeterde ze ook flink, ze tikte hier aan in 33.79.

Myrthe Dam en Yoren van Aalst

Voor Myrthe Dam was er weer een podium plaats, zij zette de 3e tijd neer op de 100 meter schoolslag in een prachtig pr van 1.32.13, ook op de 100 meter vrijeslag zwom zij persoonlijk en haar 200 meter vrijeslag verbeterde ze heel knap met ruim 11 secondennaar een tijd van 2.43.16, in totaal won ze drie medailles en verscheen ze negen maal aan de start, dat is al een geweldige prestatie op zich.

Yoren van Aalst zwom ondanks een matige start op zijn 50 meter rug een flink pr, hij pakte hier het brons met een tijd van 35.90. Op de 200 meter rug pakte hij zijn tweede medaille, het zilver was voor hem in een tijd van 2.47.60, zijn 200 meter wisselslag verbeterde hij met maar liefst 12 seconden naar een tijd van 2.48.16 hiermee werd hij 5e. Suzanne Vesseur zwom een pr op de 50 meter vrijeslag van 32.89 en Wendy Kasteel zette tijdens haar eerste GK een tijd neer van 32.97 op deze slag.

Hilde Jonkman verscheen op drie afstanden vrijeslag aan de start, alle drie deze tijden scherpte ze flink aan, haar 200 meter vrij zelfs met 10 seconden. Ze behaalde hiermee tweemaal een 5e en één maal een 6e plaats. Ilmar Stoop verbeterde zijn tijden op de 50 meter rug (32.30) en school (33.86) en zal 17 juni aan de start van het NJJK in Eindhoven verschijnen op de 50 meter vlinderslag.

Danique Stoop

Het laatste programma van de zaterdag de 50 meter vlinder voor de dames werd gewonnen door Danique Stoop die hiermee haar derde Kampioenschapstitel binnen haalde in een prachtige tijd van 28.22.

Ook op de zondag ging de jacht naar pr’s en medailles onverbiddelijk voort. Danique won het goud op de 100 meter vrijeslag in een tijd van 1.00.66, op de 200 meter vlinder pakte ze na een bijzonder zware race het zilver in een tijd van 2.39.67. In het laatste programma de 50 meter vrijeslag, van de vier dagen durende kampioenschappen, tikte ze weer als eerste aan en won daarmee haar 5e titel in een tijd van 27.16 haar ploeggenootje Dagmar Kruik legde beslag op het zilver wat ze deed in een tijd van 28.08 een pr. Zij zette op de zaterdag ook al twee mooie persoonlijke tijden neer op de 100 meter rug in 1.16.13 en op de 50 meter vlinder zwom ze een prachtig pr in 32.84.

Tot slot werd er een beker uitgereikt aan de zwemmers die het hoogste puntentotaal hadden bereikt met het winnen van medailles in hun leeftijdsklasse. Bij de dames senioren ging de beker naar Danique Stoop die verreweg de meeste punten had verzameld met haar behaalde medailles, 5 maal goud en 3 maal zilver.