DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 20 september 2024

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Zusjes Hanneke, Geke en Florianne Franken uit Swifterbant doen mee aan het EK twirlen

Zusjes Hanneke, Geke en Florianne Franken uit Swifterbant doen mee aan het EK twirlen
De zusjes Florianne (voorste rij 3e van links), Geke (2e van rechts) en Hanneke (uiterst rechts) Franken.
Redactie: M.H.

SWIFTERBANT - Drie Swifterbantse zusjes doen in oktober mee aan de Europese kampioenschappen twirlen in Almere. Hanneke (19), Geke (17) en Florianne (9) Franken zijn lid van de vereniging Flevo Twirling’94 uit Emmeloord en Lelystad. „Een droom die uitkomt”, zegt de oudste van de drie over het EK.

Waarom doen jullie aan twirlen?
Hanneke Franken: „Omdat we het een hele leuke sport vinden. We vinden alle drie dansen leuk, maar dit is als het ware een stapje meer: het is een uitdaging doordat je danst met een extra moeilijkheidsgraad.”

Hoe lang doen jullie deze sport al?
„Mijn jongste zusje van 9 twirlt nu denk ik drie jaar en zelf doe ik het al een jaar of tien.”

Jullie hebben je geplaatst voor het EK ‘showtwirl’. Wat houdt dat in?
„Er zijn veel vormen van twirlen, het is een redelijk ingewikkelde sport. Het onderdeel waar wij aan meedoen stamt af van de majorette. Het betekent dat je ook moet marcheren en in formaties moet lopen. Dat combineer je dan met heel veel dans.”

Waarom hebben jullie voor deze vorm gekozen?
„Omdat dit een vorm is, die in Nederland weinig beoefend wordt. Wij vonden het een uitdaging om met ons team een onbekend onderdeel uit te proberen. En dat is geslaagd.”

Hoe is jullie team samengesteld?
„We zijn vorig jaar net voor de zomervakantie met deze routine begonnen. We zijn dus ruim een jaar bij elkaar, alhoewel er in de tussentijd wel wat wisselingen zijn geweest. Het is een heel divers team team met meisjes uit de hele provincie Flevoland: van Rutten tot Almere. Wij zijn de enige drie uit de gemeente Dronten.”

Kun je vertellen hoe jullie weg naar het EK is verlopen?
„Door goed te presteren op de regionale wedstrijden hebben wij ons geplaatst voor het NK in maart. Daar zijn we Nederlands kampioen geworden. Naar aanleiding van die titel zijn we uitgenodigd voor het EK als onderdeel van de Nederlandse equipe.”

Heb je al vaker aan een EK meegedaan?
„Nee, dit wordt de eerste; niet alleen voor mij, maar voor iedereen uit het team.”

Wat verwacht je er van?
„Dat het een hele gave ervaring wordt. Het wordt in Nederland gehouden, dus als het goed is komen er veel fans kijken. Ik ben wel eens bij een EK wezen kijken en die sfeer was fantastisch. De Nederlandse deelnemers werden door de hele tribune aangemoedigd. Dat vond ik om te kijken al heel gaaf. En nu komt de droom uit dat we zelf mogen meedoen…”

Wat is de doelstelling?
„Het is nog niet bekend hoeveel landen er meedoen, maar ons doel is om voor het podium te gaan.”

Hoe ziet jullie voorbereiding tot oktober er uit?
„We doen mee aan bondstrainingen en met ons team trainen we één keer in de week in Lelystad. We zouden heel graag meer willen trainen, maar dat is lastig omdat er een paar studeren in Leeuwarden en Amsterdam.”

Heb je nog zusjes die niet mee mogen doen of zijn jullie thuis met z’n drieën?
„We hebben alleen nog een broertje, maar die vindt twirlen niet leuk, die zit op voetbal.”

Wil je verder nog iets kwijt?
„Ja, we zijn nog op zoek naar sponsors of donateurs. Meedoen aan zo’n groot evenement is fantastisch, maar er zijn wel kosten aan verbonden. Kijk daarom eens op de website van Flevo Twirling ’94.”