DeDrontenaar.nl

Zaterdag, 23 november 2024

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Kabouterpad door Roggebotzand is heropend: „Anders leren kijken naar de natuur”

Kabouterpad door Roggebotzand is heropend: „Anders leren kijken naar de natuur”
De kinderen van Sadina Dizdarevic krijgen kabouterinstructie.
Foto: Maarten van Gemert
Redactie: M.H.

(door Maarten van Gemert)
DRONTEN – Aan de rand van Dronten in Roggebotzand is het Kabouterpad grondig aangepakt door Staatsbosbeheer. Nadat er maanden is gewerkt aan vernieuwing en verlenging, is het pad inmiddels weer heropend. Samen met een begeleider kunnen kinderen op avontuur in het bosperceel; als echte kabouters.

Het Kabouterpad in Roggebotzand, het oudste bos van Flevoland, ligt naast pannenkoekenhuis Het Grote Kabouterbos. In samenwerking met eigenaar Hans Dielissen, tevens eigenaar van het in Zeewolde gelegen pannenkoekenhuis Hans en Grietje, heeft Staatsbosbeheer het Kabouterpad opgezet.

Pannenkoekenhuis

Pannenkoekenhuis Het Grote Kabouterbos is vijftien jaar geleden gerealiseerd in voormalige werkschuren, zoals Flevoland die veel kent. Theo Weezenberg begon toen het pad om ‘kinderen op een speelse, educatieve manier met cultuur te verbinden’. Bij de officiële heropening keek een vrouw toe die het pad vijftien jaar geleden als meisje had gelopen.

Bij het pannenkoekenrestaurant is de route van het kabouterpad verkrijgbaar alsmede de nodige accessoires. In Nederland heeft Staatsbosbeheer zo'n 25 kabouterpaden die al door 50.000 kinderen zijn bezocht.

Kinderen lopen de route met een opdrachtenboekje, kaboutermuts en speciale rugzak met een spiegeltje, touwtjes, blinddoek, loep en gekleurde steentjes. De opdrachten verschillen per seizoen.

Boswachter

Boswachter Amy Zeeman zwaait de scepter over het bosperceel dat grenst aan de Roggebotsluis. Zij heet kinderen welkom op het kabouterpad: „Om anders te leren kijken naar de natuur.” Haar collega Vahid Dizdarevic is ook enthousiast. Hij liet zijn kinderen Lima, Ebin en Almir ‘proeflopen’ nadat ze geïnstrueerd waren door een grote kabouter.

Tien prijswinnaars mochten als eerste het vernieuwde Kabouterpad lopen, gevolgd door een feestmaal in het restaurant dat echter één lacune kent: geen soep. Hans Braaksma, die sinds oktober Het Grote Kabouterbos exploiteert, licht toe dat ze nog op zoek zijn naar het recept voor kaboutersoep. Lezers wordt gevraagd suggesties aan te dragen.