DeDrontenaar.nl

Zaterdag, 23 november 2024

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Bert Kip leeft zich uit bij Vaargroep Flevoland: „Een echt schip zo getrouw mogelijk namaken”

Bert Kip leeft zich uit bij Vaargroep Flevoland: „Een echt schip zo getrouw mogelijk namaken”
Bert Kip met zijn nagebouwde marine duikvaartuig de Cerberus A 851 h.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

BIDDINGHUIZEN - De zoon van Bert Kip uit Dronten werd aan het eind van de vorige eeuw lid van Vaargroep Flevoland. Pa moest steevast rijden naar het clubhuis en de vaarvijver in Biddinghuizen en naar evenementen. Daarom dacht hij: dan kan ik net zo goed zelf ook een bootje kopen. Zijn zoon heeft al lang en breed andere hobby’s, vader is nog steeds actief lid en bestuurslid van de modelbouwvereniging.

DeDrontenaar.nl trof Bert Kip tijdens de sleepbootdag in Biddinghuizen, waar Vaargroep Flevoland in een stand informatie gaf over de hobby en nieuwe leden probeerde te werven.

Hoe gaat het met jullie vereniging?
Bert Kip: „Met de club gaat het hartstikke goed. We hebben er de laatste jaren veel nieuwe leden bij gekregen, ook een aantal jongereren. Op dit moment zijn er 46 leden, zoveel hebben we er nog nooit gehad.”

Waar komt die belangstelling opeens vandaan?
„Eerlijk gezegd vragen wij ons dat ook af. Al hebben we natuurlijk wel een hele mooie vaarvijver hier in Biddinghuizen en een mooi clubhuis. Bovendien liggen we centraal in het land. De mensen rijden graag een uurtje of zelfs anderhalf uur om bij ons te komen varen.”

De leden komen dus niet alleen uit Biddinghuizen en Dronten?
„Nee hoor, ze komen uit de hele regio. Modelbouwers zoeken een veilige omgeving, een vijver die niet al te diep is en met hulpmiddelen om de boten te laten varen. Ze komen een paar keer bij ons proefvaren, vinden het een gezellige club en sluiten zich dan aan.”

We hebben begrepen dat het clubhuis ook is opgeknapt?
„Klopt, we hebben ‘m weer geschilderd. We hebben een klusteam met acht of negen grijze mannen en daarmee gaan we een keer in de veertien dagen op de woensdag aan de slag. Het was klassiek bruin en we hebben het nu grijs met geel gemaakt, dat past wat meer bij deze tijd.”

Hoe bent u zelf bij de club verzeild geraakt?
„Mijn zoon zat in de haven van Dronten te vissen en had op een gegeven moment een zeilbootje aan de haak. Die heeft hij opgeknapt. Op een gegeven moment kwamen we deze club tegen tijdens een braderie in Elburg en is hij lid geworden. Hij kon nog niet autorijden, dus ik moest elke keer mee. Toen dacht ik: dan kan ik net zo goed zelf ook een bootje kopen, dan heb ik ook wat te doen. Uiteindelijk ben ik ook lid geworden. Mijn zoon had er op een gegeven moment geen tijd meer voor en ik ben blijven plakken.”

Gaat het u om het varen of om het bouwen?
„Persoonlijk bouw ik liever. Maar het varen hoort er natuurlijk wel bij. Op de woensdagavond en de zaterdag komen we bij elkaar, dan gaan we varen. En in de winter, als het slecht weer is, gaan we bouwen. De ene keer gaat dat hartstikke goed, de andere keer lukt het niet. Ik stop er dan altijd meteen mee, want als je het hoofd er niet bij hebt, maak je meer stuk dan dat je opbouwt.”

Wat is uw specialiteit?
„Veel leden bouwen in kunststof en 3D-printen wordt steeds populairder. Ik bouw altijd helemaal in hout. Mijn streven is om de bootjes zelf te bouwen. En dan ook àlles. Dit liertje, deze sloepjes en die kraan heb ik bijvoorbeeld helemaal zelf met de hand gebouwd. Dat is voor mij de uitdaging : een echt schip zo getrouw mogelijk namaken.”

Waar bent u op dit moment mee bezig?
„Met een bergingsvaartuig van de genie. Ik heb mijn dienstplicht bij de genie doorgebracht en daarom leek me dat leuk. Via het Genie Museum in Vught ben ik in contact gekomen met de schipper van dit schip en via hem heb ik inmiddels heel wat originele bouwtekeningen gekregen.”