DeDrontenaar.nl

Donderdag, 21 november 2024

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Gemeente stelt medewerker aan voor windplan-miljoenen, inwoners beslissen

Gemeente stelt medewerker aan voor windplan-miljoenen, inwoners beslissen
Ruthger Steenbeek
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - De gemeente Dronten heeft in Margo van Staveren een externe ‘kwartiermaker’ ingehuurd voor de miljoenen die de Windplannen Blauw en Groen straks doneren aan de samenleving. De coöperatie Biddinghuizen Duurzaam in oprichting legt een flinke claim op dat geld. Zij gaan er van uit jaarlijks minimaal 300.000 euro te ontvangen.

De windplannen Blauw en Groen zijn door de overheid verplicht om ieder jaar enkele honderdduizenden euro's aan de samenleving te geven. Afgesproken is dat dit geld wordt besteed aan ‘doelen op het gebied leefbaarheid, landschap en klimaat & duurzaamheid in het projectgebied èn de aanliggende woonkernen’.

Niet de gemeente

B en W liepen vorig jaar al vooruit op de verdeling van die zogenaamde ‘gebiedsgebonden bijdrage’. Zij werden toen door de gemeenteraad teruggefloten. Afgesproken werd dat niet gemeente maar de inwoners bepalen hoe geld wordt besteed. Toch zijn er daarna gesprekken over de verdeling geweest tussen de gemeenten Dronten en Lelystad en de windkoepels.

Margo van Staveren werd eerder door de gemeente ingehuurd voor de inspraak over het kunstwerk in het nieuwe gemeentehuis. Is haar aanstelling als kwartiermaker voor de windparken een nieuwe poging van de overheid om toch een vinger in de pap te houden? De gemeente ontkent dat: „De opdracht van de kwartiermaker gaat niet over de besteding maar over de inrichting van de organisatie en het daarmee samenhangende proces.”

De gemeente bevestigt dat het gebied en de inwoners met voorstellen moeten komen voor de besteding van het geld: „De kwartiermaker richt zich vooral op de inrichting van de organisatie in afstemming met het gebied, de initiatiefnemers en wie heeft welke rol. Participatie van het gebied is daarbij essentieel en uitgangspunt.”

Coöperatie

Ondertussen is de voormalige actiegroep in Biddinghuizen, die zich verzette tegen de windmolens vlakbij het dorp, druk bezig om een coöperatie op te richten. Ruthger Steenbeek is beoogd voorzitter. Hij trekt eendrachtig op met Dorpsbelangen. Samen willen zij zoveel mogelijk geld van Windplan Groen naar het dorp halen.

Eerder zei Steenbeek al dat Biddinghuizen last krijgt van 5 windmolens en Ketelhaven van 1. Daarom vindt hij dat vijfzesde van de gebiedsgebonden bijdrage naar Biddinghuizen moet. „Drie ton per jaar is nog steeds onze eis”, zegt hij nu.

Heel onduidelijk

Steenbeek constateert dat het geld bij vergelijkbare windparken in Zeewolde en de Noordoostpolder op onduidelijke manier is verdeeld. „Daarom houden wij nauwlettend in de gaten hoe ze hier met dat geld omgaan. Wij hebben er op dit moment niet heel veel vertrouwen in dat het op een goede manier gebeurt. De politiek is daar ook nog heel onduidelijk over.”

Ook verwondert het Ruthger Steenbeek dat hij van DeDrontenaar.nl moet horen dat er een nieuwe kwartiermaker is. De coöperatie heeft gesprekken gevoerd met een andere ambtenaar. „Wij zijn heel kritisch op de rol van de kwartiermaker. Dat er nu opeens een andere is, zonder dat wij het weten, dat vind ik verdacht. Wat is hier aan de hand?”

De gemeente stelt dat de medewerker ‘vanwege persoonlijke omstandigheden’ is vervangen: „Hier doen wij verder geen mededelingen over.”

Zonnepanelen

Overigens is de coöperatie al heel druk met een plan voor zonnepanelen in Biddinghuizen, bijvoorbeeld op een veldje of op daken op het industrieterrein. De leden van de coöperatie kunnen daar mettertijd van profiteren. „En daarom is het onze taak om er zoveel mogelijk inwoners achter te krijgen.”

Bij dit plan wordt nog geen rekening gehouden met de gebiedsgebonden bijdrage. Mettertijd kan het project worden uitgebouwd als er geld van Windplan Groen komt. „We zijn er met een groep enthousiaste mensen mee bezig en de plannen zijn heel concreet. Als het positief uitpakt, gaan we in september of oktober de coöperatie definitief oprichten. Ik ben redelijk optimistisch.”

Biddinghuizen Energieneutraal

Windplan GroenenBlauw

De 3 ton is nu dus 2 ton. De gemeente gaat de eerste ton souperen met uitzoeken hoe we het moeten verdelen. Laat inderdaad de gebieden die er last van hebben ook de baten hebben en gemeente, bemoei je er zo min mogelijk mee. De gemeente heeft ook zo min mogelijk gedaan om de bewoners met veel komend overlast te beschermen. Daarvoor werden geen onkosten gemaakt.
Jan | donderdag 20 augustus 2020 08:46
Opnieuw een welhaast schrijnend voorbeeld van doordram-beleid met een daaraan gekoppelde weinig verrassende onevenredige verdeelsleutel. Feit is namelijk dat in Nederland veel meer animo is voor zonne-energie dan voor nieuwe windmolens. Dat beeld rijst op uit een analyse van de voorlopige plannen in 24 van de dertig energieregio's, meldt het Nationaal Programma van de zogenoemde Regionale Energie Strategieën (RES) in antwoord op vragen van de NOS. Als de voorstellen op deze manier worden uitgevoerd, zal de verhouding tussen wind- en zonne-energie in Nederland grondig veranderen. Die verhouding is in Nederland op dit moment 60 procent wind en 40 procent zon. Als alle plannen die nu zijn gemaakt ongewijzigd worden uitgevoerd, zou die verhouding veranderen in 80 procent zon en 20 procent wind. Kennelijk zien veel regio's meer windturbines niet zitten, en kiezen ze massaal voor zonne-energie.
JJWago | zondag 23 augustus 2020 14:02