BIDDINGHUIZEN - De brandweer in de gemeente Dronten is bijna voortdurend op zoek naar nieuwe vrijwilligers. In Biddinghuizen stond de brandweer met een stand op de sleepbootdag. Gjalt Huizinga vertelt dat het helpen van anderen voor hem belangrijk is: „En eerlijk is eerlijk: de kick is dat je vooraan staat.”
Wat doen jullie vandaag allemaal?
Gjalt Huizinga: „Het dorp organiseert de sleepbotendag. Wij hebben een demonstratie met de VR-bril om het belang van rookmelders onder de aandacht te brengen, we tonen ons voertuig en ons materiaal en de kinderen kunnen een brandje blussen. De brandweer wordt betaald door de gemeenschap en daar moet je soms wat voor terugdoen. Heel veel mensen vinden het leuk om een brandweerwagen te bekijken en dat kan hier. Bovendien is het een mooie gelegenheid om ons te laten zien en om nieuwe vrijwilligers te werven.”
Dat werven van vrijwilligers blijft een punt van aandacht?
„We krijgen regelmatig aanmeldingen, maar als de mensen horen wat de belasting is, dat schrikt sommigen af. En dat terwijl je bij de brandweer een hele mooie tijd beleeft en ook een mooie opleiding krijgt. Bovendien is het prachtig als je iets voor het dorp en de gemeenschap kunt doen.”
Komen jullie echt mensen tekort of redt de brandweer in Biddinghuizen zich nog?
„Op dit moment redden we ons nog wel, maar we zitten wel op het punt dat als er iemand weggaat of ziek wordt, we ook meteen een vervanger nodig hebben. Daardoor zijn we eigenlijk continu op zoek naar nieuwe mensen.”
Hoeveel hebben jullie er op dit moment?
„We zitten nu op twaalf man. We mogen uitrukken met vier man op een tankautospuit. Vaak zijn we wel met z’n zessen hoor, maar soms is het krap. Vooral overdag is het lastig omdat mensen buiten het dorp werken.”
Wat voor mensen zoeken jullie?
„Niet al te oud, maar tot een jaar of veertig kun je nog prima bij de brandweer komen. Dan hebben we nog een jaar of vijftien wat aan je. Belangrijk is dat je stressbestendig bent, want je komt bij verkeersongevallen, je komt bij brand. Je moet een beetje van actie houden, je moet durven. We zoeken dus pittige mensen.”
Hoe probeer je mensen over de streep te trekken?
„Sowieso is het natuurlijk fijn om mensen te helpen, daar doe je het voor. En eerlijk is eerlijk: de kick is dat je vooraan staat. Waar normaal iedereen een brandende woning uitgaat, ga jij naar binnen. Dat is moeilijk uit te leggen, maar als je eenmaal zover bent dan gaat er zó veel adrenaline door je heen dat het een kick geeft.”
Het is dus een flinke belasting, maar je krijgt er ook veel voor terug.
„Inderdaad. Het zijn hele mooie opleidingen. Je moet er van houden, maar het is wel een belevenis en het dòet wat met je. Je wordt er zelfs nog een klein beetje voor betaald. Dus kom bij de brandweer!”
Hoe zijn vandaag de reacties?
„Iedereen vindt het leuk en reageert enthousiast, ook op onze voorlichting over brandpreventie. Hopelijk levert het wat aanmeldingen op.”
Waarom die aandacht voor rookmelders?
„Kijk, wij vinden het leuk om een brand te blussen. Maar het is nòg beter om het te voorkomen. Je staat er versteld van hoeveel mensen geen rookmelders hebben. En als ze ze wel hebben, zijn het er meestal maar één of twee. Neem er gewoon wat meer! Je praat over vijf euro…”
Ben jij wel eens bij een brand geweest, waar je de gevolgen hebt gezien van het ontbreken van rookmelders?
„Zeker weten! Met een rookmelder kun je een brand niet voorkomen, maar mensen worden wel eerder gealarmeerd. Je hebt zó veel branden, waarvan je zegt: dat had een stuk minder gekund als je een rookmelder had gehad. Ik ben ook beroepsbrandweerman in Almere en daar hebben we gevallen gehad van mensen die het niet overleefd hebben, die gestikt zijn in hun slaap. Het is dus niet zomaar een praatje, het scheelt echt mensenlevens.”