DeDrontenaar.nl

Zaterdag, 23 november 2024

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Vrijwilligers XL De Ateliers schrijven open brief aan gemeenteraad van Dronten

Vrijwilligers XL De Ateliers schrijven open brief aan gemeenteraad van Dronten
XL De Ateliers
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Onder de kop ‘Geef XL De Ateliers de ruimte!’ hebben 56 vrijwilligers van XL De Ateliers een open brief gestuurd aan de gemeenteraad van Dronten. De raad praat vanavond (donderdag 6 april) tijdens een openbare commissievergadering over de toekomst van XL De Ateliers.

Tekst open brief vrijwilligers XL De Ateliers:

Blind?

Stelt u zich het volgende beeld voor; een weiland met schapen. Een mooi groen weiland wel te verstaan. De schapen hebben in dit paradijs genoeg te eten. Mals gras tot waar het schapenoog reikt. Maar tot ieders verbazing, zien de schapen dat anders. Want daar, net achter het hek, daar bij die buurman, daar is het gras groener! Malser en sappiger ook.

Dus daar gaan ze, recht op het doel af, het hekwerk forcerend, ze moeten bij het ogenschijnlijk betere gras! Waar één schaap begint, volgt de rest. De arme beesten zien niet meer hoe fantastisch het gras in het eigen weiland is. Zijn ze blind?

Uniek

In Dronten bevindt zich sinds jaren een unieke stichting; XL De Ateliers. Een broedplaats op het gebied van kunst en cultuur. Een plaats waar professionele kunst amateurkunst ontmoet en andersom. Een plek ook waar ruimte geboden wordt aan (beginnende) kunstenaars die ergens anders moeilijk een plek vinden.

Maar dat niet alleen

Het is een plek waar gerenommeerde kunstenaars zich maar wat graag laten zien. Met als motivatie dat ze op deze plek weer terug kunnen bij de kern, zonder opsmuk, terug naar creativiteit en inspiratie.

Vraag het bijvoorbeeld aan Ellen ten Damme, Paulien Cornelissen, The Nits, Daniel Lohues, Vincent Bijlo, Ad Kuijper, Fred Vogels, de internationale theatergroep Thot, Karolien Torensma van de musical ‘Soldaat van Oranje’ en aan andere artiesten die hier optraden.

Maar dat is nog niet alles

XL biedt plek aan mensen die aan de onderkant van de maatschappelijke ladder dreigen te plakken. Sinds het begin van XL hebben tientallen mensen hier (tijdelijk) een plek gehad om (weer) werkervaring op te doen. Om (weer) een zinvol bestaan op te bouwen. Om een positieve eigen waarde op te bouwen nadat het leven zich soms liet gelden als hard en weerbarstig.

XL is ook een leerbedrijf waar vele MBO en HBO studenten een stageplek vinden. Jonge mensen die kansen en ruimte krijgen om een eigen stijl te ontwikkelen. Bijzonder ook is dat XL De Ateliers ruimte geeft aan de ‘harde‘ zakenwereld die zich laat inspireren door de ‘zachte’ kant van kunst waardoor deze bedrijven weer met nieuw elan verder kunnen.

Een stichting ook die maar liefst twaalf jaar een eigen kunstmanifestatie hield met honderden voorstellingen, de grote organisator is van het Wijlandfestival in het Wisentbos en al jaren de productie doet van het landelijk bekende Sunsation festival. Bovendien een plek waar vele honderden basisschoolkinderen en voortgezet onderwijs kinderen op diverse manieren in aanraking komen met kunst.

Een stichting ook met vele tientallen vrijwilligers die zich zetten of hebben zich ingezet tijdens deze unieke festiviteiten. Wij deden en doen maar wat graag mee met deze stichting. Een stichting ook die zonder winstoogmerk kunst en levens van mensen verbindt en verdiept. Een stichting zoals je ze maar weinig ziet in Nederland. Uniek in zijn soort en doen en laten. Anders gezegd; wat is het eigen weiland van Dronten ontzettend mals en groen! Maar wordt dat wel gezien?

Problemen

Jaren lang werden zonder problemen diverse activiteiten ontplooid bij XL. De locatie leende zich daar goed voor. Niets aan de hand totdat de Gemeente Dronten aanhangig maakte dat het bestemmingsplan niet voorziet in een stichting zoals XL op het industrieterrein.

De kiem is gelegd. XL moet verdwijnen van de huidige plek, ondanks de afgegeven gebruiks- en horecavergunningen waaruit bleek dat XL wel degelijk aan de Amstel een plek kon krijgen. Deze toezeggingen zijn gedaan tijdens het ontwikkelen van dit industrieterrein en zijn in 2003 afgegeven.

Liefde

Een paar jaar geleden verkondigt het gemeentebestuur dat het tijd en ruimte geeft om mee te denken en te zoeken naar een andere locatie. Wat dan volgt is een schimmig spel. Mooie woorden, weinig ondersteuning, mistige spelletjes.

Met als gevolg dat het gemeentebestuur de afgelopen week voorstelde om zich terug te trekken als partner om mee te denken met XL De Ateliers en een mogelijke nieuwe locatie!

Dit leverde daarbij een ongekend dieptepunt op in de communicatie met de uitspraak van wethouder Van Amerongen dat de liefde wel van twee kanten moet komen, daarbij waarschijnlijk menend dat de gemeente er alles aan doet, maar XL achterwege blijft. Een gotspe!

Wat men zich wellicht niet realiseert is dat met bijvoorbeeld deze uitspraak vele mensen die betrokken zijn bij XL een draai om de oren gegeven wordt. Belangeloze inzet voor het cultureel op de kaart zetten van Dronten, uren activiteiten ontplooien voor meer reuring in Dronten, tomeloze inzet van vele tientallen vrijwilligers om te zorgen voor verbinding in Dronten worden met één opmerking teniet gedaan. Het valt ons als vrijwilligers enorm rauw op ons dak en we voelen dit persoonlijk.

Oproep

Wij roepen daarom de gemeenteraad op om zelfstandig te controleren op welke wijze de communicatie is verlopen. De eerste stap lijkt gezet doordat het voorstel van 30 maart van het gemeentebestuur om de communicatie te stoppen niet direct is overgenomen. De gemeenteraad toont daarmee dat ze diepgravender over deze zaak willen spreken.

Als vrijwilligers juichen we dit toe! Daarvoor zit u ook in de raad. Om te controleren en zich te laten informeren door alle betrokkenen. En ook om u in te zetten en belangstellend te zijn voor initiatieven vanuit de samenleving.

Het is voor ons helder dat hier zaken grondig mis zijn, dat zaken op de persoon gespeeld worden en dat dat meetelt. Ongehoord en ongekend!! Bedenk daarbij ook steeds dat het gras bij de buren niet groener is! XL De Ateliers heeft landelijke bekendheid en dat is niet voor niets! Het bijzondere is ook dat het de gemeente al die jaren structureel geen cent heeft gekost!

Bemiddel

XL De Ateliers verdient alle steun en meedenken van het gemeentebestuur en de gemeenteraad. Het enige wat XL nodig heeft is de menselijke en politieke wil om mee te denken en vervolgens ook daarnaar te handelen.

Wij zouden enorm teleurgesteld zijn indien Dronten aan XL geen ruimte kan of wil geven! Steek je nek uit gemeente Dronten! Laat een bemiddelaar de zaak oppakken!

Wie in stenen en bankjes op een plein of in asfalt van een snelweg van een kilometer lengte investeert, kan niet voorbij gaan aan deze bijzondere plek waar initiatieven worden ontplooid die mensen met elkaar verbinden. Daar heeft de maatschappij behoefte aan vandaag de dag!

Stap over je eigen schaduw, laat je ego thuis en kijk opnieuw, fris en met heldere blik naar deze stichting en zorg ervoor dat deze unieke plek niet voorgoed verdwijnt.

Wij, als vrijwilligers van XL doen een groot beroep op u allen!

  1. Bern Akkerman (69, gepensioneerd)
  2. Kris van den Assem (19, student)
  3. Danielle Banis-deIongh (46, teammanager)
  4. Esther Bernart (37, ondernemer)
  5. Alwin de Bondt (43, afdelingshoofd bouwbedrijf)
  6. Tjeerd Dam (18, student)
  7. Henriette van Dijk (55, pedagogische medewerker)
  8. Sarah van den Goorbergh (20, student)
  9. Ewout Griffioen (28, technisch specialist)
  10. Deny de Haan (43, pedagogisch medewerker)
  11. Floris Hagel (18, student)
  12. Iris Hagel (21, student)
  13. Conny Hagen (50, leerkracht basisonderwijs)
  14. Peter van der Hoek (45, accountmanager)
  15. Bart Holtman (47, directeur)
  16. Suzanne van der Horst (33, schrijver/journalist)
  17. Niels Jansen (28, Bestuurslid Cultus, proefveld/kasmedewerker)
  18. Simche Johai (29, student)
  19. Lilian Kiers (49, HBO docent)
  20. Karianne Koeman (44, directiesecretaresse)
  21. Ellen Krul (55, boerin)
  22. Ad Kuijper (60, directeur Vrije Academie, kunstenaar)
  23. Tessa Lindenbergh (26, kok)
  24. Tilly Lindenbergh (56, leerkracht basisonderwijs)
  25. Rene Lindenbergh (56, motorrij-instructeur)
  26. Marieke Lindenbergh (20, winkelmedewerker)
  27. Ron Methorst (44, HBO docent/onderzoeker)
  28. Bart Muller (59, leerkracht basisonderwijs)
  29. Monique Nietveld (46, vrijwilliger St. PRO Dronten)
  30. Roos Obbema (20, campingmedewerker)
  31. Jan Post (56, ondernemer)
  32. Wim Salomons (68, gepensioneerd)
  33. Marijke Schipper (53, vrijwilligerswerk)
  34. Judith Schmit (51, ondernemer en begeleider gehandicaptenzorg)
  35. Leroy Seket (28, hoofd technische dienst)
  36. Roy Seket (65, vrijwilliger)
  37. Lian van Slochteren
  38. Dick Straathof (52, ondernemer)
  39. Linda Swagemakers (27, medical and regulatory affairs medewerker)
  40. Gert Talens (49, HBO docent)
  41. Karolien Torensma (29, musical-actrice)
  42. Karin Torensma-Koelmans (57, locatieleider basisschool)
  43. Kees Torensma (59, uitvoeringscoördinator)
  44. Jaap de Vries (45, elektricien)
  45. Ariadne de Vries (41, juridisch medewerker)
  46. Esther van Wageningen (43, directeur basisschool)
  47. Jurriën van der Wal (24, filmmaker)
  48. Inge Wenker (36, ondernemer)
  49. Johan Wenker (62, ondernemer)
  50. Truuske Wenker (61, ondernemer en medewerker zorginstelling)
  51. Greet Wierda (53, leerkracht basisonderwijs)
  52. Marijke Vloon (gepensioneerd)
  53. Rob Willems (37, leerkracht)
  54. Marit IJmker (27, partymanager)
  55. Hetty IJmker (60, secretarieel medewerker)
  56. Ineke Zeevat (25, teamleider)