Vrijdag, 20 september 2024

Asv Dronten neemt in de tweede helft afstand van hekkensluiter Vroomshoopse Boys

Man of the match Niek Telgen met zijn opa.
Redactie: M.H.

DRONTEN - Na een slordige eerste helft heeft Asv Dronten tegen hekkensluiter in de tweede helft alles rechtgezet: 5-2.

Asv Dronten - Vroomshoopse Boys 5-2

In een middagje van uitersten moest Asv Dronten van ver komen om het lastige taaie en stugge Vroomshoopse Boys uiteindelijk met 5-2 aan de kant te zetten. De Drontenaren kwamen uiterst fortuinlijk via een eigen doelpunt op een vroege voorsprong, maar vergaten door te drukken en gingen daarna door een moeilijke fase.

Na een opeenstapeling van fouten, veelvuldig balverlies en communicatieproblemen kwamen de Vroomshoopse Boys langszij. Vlak voor rust lieten de stugge tukkers voor open doel een enorme kans liggen om op voorsprong te komen en kwamen de polderboys goed weg. Gaandeweg herpakte Asv Dronten zich weer en volgde het herstel.

In een spectaculaire en aantrekkelijke tweede helft stelde Asv Dronten met schitterende doelpunten orde op zaken en werd alles rechtgezet. Door deze superbelangrijke 5-2 overwinning hoeven de groene polderboys niet meer naar beneden te kijken en blijft de felbegeerde vierde plek in het vizier.

Een voetbalverhaal over uitersten gevuld met passie, hartstocht en een gigantische emotionele lading bij het laatste fluitsignaal.

Asv Dronten

Eser Elmali, Laurens Brouwer, Niek Telgen (85e Ingmar Koster), Rik Breemhaar, Tibor Liska, Vincent ter Burg, Martijn Timmer (90e Maurizio Sleurink), Jodi de Boer, Ricardo Talu, Jeroen van der Meer en Kevin van der Vlag (78e Lucky Akot).

Wissels: doelman Niels Spaapen, Ingmar Koster, Maurizio Sleurink, Lucky Akot en Bob Breemhaar.

Geschorst: Chris van Maanen

Geblesseerd: Brian Harpe

Trainers: Raymond Schuurman en John Halsema.

Keeperstrainer: Ruud Spijkerman

Teammanagers: Duco van Dijk en Piet Bleeker

Materiaalman: Maurice Janssen

Medische Staf: Conny Oosterkamp

Assistent scheidsrechter: Jonas van Bergen

Vroomshoopse Boys

Chiel Sickman, Andjin van Veen, Rutger Schrijver, Ramon Bolks (75e Ernst Jan Heideman), Lars Scholten, Jos Hutten, Julien Derks (75e Ton Kunst), Robert Veld (80e Ramon de Jong), Jordy Brinkman, Jelle Drees en Leon Dogger.

Wissels: doelman Tim Sickman, Ernst Jan Heideman, Ton Kunst en Ramon de Jong.

Trainers: Karlo Meppelink, Stephan Bloemendal en Arjan Paters

Teammanagers: H. Oelen en Egbert Runhart.

Assistent scheidsrechter: Dhr. R. Lantink

De scheidsrechter: Dhr. M. de Boer.

Toeschouwers: 300

Veelbelovend

Voorafgaand zat de stemming er goed in op het groene bastion toen bleek dat het tweede team met een ruime 4-0 hadden gewonnen van DVS'33 en om het kampioenschap gaan meedoen. Vanwege de schorsing van centrale verdediger Chris van Maanen werd de turbo Niek Telgen een linie naar achteren geschoven om samen met de groene beuker Rik Breemhaar het ijzeren gordijn te bewaken.

Meteen vanaf de aftrap trokken de groene polderboys ten aanval waarbij een listige steekbal van Jodi de Boer op Martijn Timmer ternauwernood werd onderschept door doelman Chiel Sickman. Deze beginfase zag er veelbelovend uit en leverde in de 6e minuut via een onfortuinlijk eigen doelpunt een snelle voorsprong op.

Bij een snelle actie over de linkerflank probeerde Ricardo Talu met een strakke voorzet Jeroen van der Meer te bereiken, maar nog voordat Jeroen van der Meer zijn teen kon uitsteken werd deze bal pardoes door de Twentse verdediger Andjin van Veen in eigen doel geschoten voor de zeer gelukkige 1-0 voorsprong voor Asv Dronten.

Kort hierna had de doelman van Vroomshoopse Boys de nodige moeite om een listige hoge bal van Jeroen van der Meer onder controle te krijgen.

Gemakzuchtig

Na deze snelle 1-0 voorsprong brak er een rommelige en slordige fase aan waarbij het Dronter team gemakzuchtig en slap oogde. Met name op het middenveld grossierden de polderboys in veelvuldig onnodig balverlies en haperde de omschakeling bij de snelle counters van Vroomshoopse Boys.

Het tempo lag veel te laag en ook de veldbezetting op het middenveld zag er in deze fase niet goed uit bij Asv Dronten. De rode lantaarndrager ging nu met vuur en dynamiet in de achtervolging en zagen een buitenspeldoelpunt worden afgekeurd.

Bij een vrije trap van Leon Dogger en een inzet van Julien Derks moest Asv Dronten doelman Eser Elmali in actie komen om onheil te voorkomen. In de 14e minuut veroorzaakte een voorzet van de tukker Robert Veld een gigantische scrimmage voor het Dronter doel waarbij schoten en inzetten van Jelle Drees, Jos Hutten en Leon Dogger met de nodige moeite werden geblokt. De Tukkers kregen drie corners op rij te nemen en de gelijkmaker hing nu in de lucht.

Gelijkmaker

In de 16e minuut kwamen de stugge tukkers langszij toen een dieptebal binnendoor iedereen bij Asv Dronten op het verkeerde been zette en door Julien Derks werd opgepikt. Met een geplaatste schuiver scoorde Julien Derks de 1-1 gelijkmaker en was doelman Eser Elmali volstrekt kansloos.

Beleving

Het Dronter publiek begon nu te morren en had vooral kritiek over het gebrek aan bezieling en beleving bij het groene vlaggenschip. De Drontenaren hadden weliswaar het initiatief en een enorm veldoverwicht, maar deden hier veel te weinig mee.

Er zat te weinig beweging en roering tussen de linies en het oogde allemaal rommelig, statisch en voorspelbaar bij Asv Dronten. Sommige spelers hadden concentratieverlies en moeite om de bal in het team te houden.

In de frontlinie probeerde Ricardo Talu met fraaie bewegingen de juiste openingen te vinden, maar in de eerste helft leek de zwarte tulp verwelkt en zijn glans te hebben verloren want ondanks alle ijver en goede bedoelingen was Ricardo Talu uiterst ongelukkig in zijn acties. Dit verhaal kreeg een totaal andere wending in de tweede helft.

Kansjes

Gaandeweg stap voor stap herpakte Asv Dronten zich weer en kregen de groen witten via Jeroen van der Meer, Ricardo Talu en Kevin van der Vlag kleine kansjes.

Vanaf het middenveld zorgden de hardwerkende stylist Martijn Timmer, het boegbeeld Vincent ter Burg en de breekijzer Jodi de Boer voor het herstel en de ommekeer. Desondanks bleef het bij balverlies levensgevaarlijk en kwamen de Tukkers er een aantal keren dreigend uit.

Open doel

Bij slordig balverlies en laks verdedigen moest Asv Dronten doelman Eser Elmali alles uit de kast halen om schoten van Julien Derks en Jos Hutten onschadelijk te maken.

In de 34e minuut kregen de Tukkers voor open doel een levensgrote kans om op voorsprong te komen. Bij een verraderlijke dieptebal op tukker Jordy Brinkman haperde de timing bij doelman Eser Elmali die zeer onbeholpen uit zijn doel kwam.

In een oogwenk zag Jordy Brinkman zijn medespeler Lars Scholten vogelvrij voor het doel opduiken terwijl Eser Elmali in geen velden of wegen meer was te bekennen. Voor open doel struikelde Lars Scholten en schoot hij de bal hilarisch pardoes via zijn eigen been over de achterlijn. Hier kwamen de groene polderboys met de schrik vrij.

Doelman Eser Elmali herstelde zich meteen weer door even later stijlvol een dieptebal op Jos Hutten te onderscheppen.

Teken van leven

De Drontenaren reageerden ontketend en kregen op slag van rust twee goede mogelijkheden om alsnog op voorsprong te komen. Uit een vrije trap van Martijn Timmer ging de harde kopbal van Rik Breemhaar rakelings over en een vrije trap van Kevin van der Vlag zeilde naast.

Het spel werd feller en grimmiger en de uitstekend fluitende scheidsrechter Dhr. M. de Boer greep telkens adequaat en scherp in om de kleine opstootjes meteen de kop in te drukken. Met een 1-1 gelijke stand gingen we rusten.

Omzettingen

In de rust haperde de trainer Raymond Schuurman over de gebrekkige instelling en het slordige spel. De kleine dekselse turbo Niek Telgen deed het uitstekend als centrale verdediger maar kon hier niet zijn creativiteit en verrassende opbouwende acties niet kwijt.

Trainer Raymond Schuurman had dit allang gezien en schoof de groene turbo Niek Telgen weer een linie naar voren toe waarbij middenvelder Vincent ter Burg nu ook op de achterdeur moest gaan letten.

Tweede helft

Beide teams begonnen ongewijzigd aan de tweede helft en de groene polderboys schakelden meteen een tandje bij. Een strakke voorzet van Martijn Timmer werd door Ricardo Talu rakelings naast het doel gekopt.

Bij een snelle tegenstoot moest Asv Dronten verdediger de groene tank Laurens Brouwer alles uit de kast halen om een voorzet van Julien Derks op Jos Hutten te onderscheppen.

In de tweede helft zette Asv Dronten vroeg druk en wist het middenveld onder aanvoering van die kleine dekselse Niek Telgen nu wel alle ballen te veroveren.

Groene beuker

In de eerste helft speelde de groene beuker Rik Breemhaar een uiterst ongelukkige wedstrijd. Deze krachtpantser probeerde op alle manieren het middenveld te bereiken, maar leed in de opbouw ook veelvuldig balverlies. Bij de corners en dode spelmomenten ging de beuker telkens mee naar voren waar hij werd opgewacht en gestuit door de twentse luchtmacht.

In de 52e minuut was daar bij een indraaiende corner van Vincent ter Burg plotseling het hoofd van de groene beuker Rik Breemhaar die vervolgens met een verwoestende spijkerharde kopbal toesloeg voor de verlossende 2-1 voorsprong voor Asv Dronten. Het groene legioen ging uit zijn dak en sloot de groene beuker in zijn armen of het ging direct hierna weer mis.

FC Knudde

De supporters van Asv Dronten wisten het nu zeker en hadden de telramen er al bijgehaald of plotseling zomaar uit het niets kwamen de stugge tukkers bij een originele FC Knudde momentje in de 58e minuut opnieuw langszij.

Doelman Eser Elmali riep een tikkie terug naar zijn linksback Tibor Liska die vervolgens zich meteen omdraaide en het balletje terug deponeerde richting doelman Eser Elmali die hier niet goed op anticipeerde. Plotseling ging alles fout wat er mis kon gaan en stond Eser Elmali op het verkeerde been waardoor dit tikkie terug tergend langzaam in eigen doel rolde voor de onthutsende 2-2 gelijkmaker in de 58e minuut.

De Dronter supporters konden hun ogen niet geloven bij dit gestuntel en waren totaal perplex en overdonderd door dit FC Knudde momentje.

Dronter kwartiertje

De groene brigade liet het hier niet bij zitten en trokken weer ten aanval om alsnog die stugge taaie tukkers op de knieen te krijgen. Op het middenveld zorgden de architect Vincent ter Burg, stylist Martijn Timmer en de breaker Jodi de Boer voor de juiste balans, maar vooral die kleine dekselse groene turbo Niek Telgen denderde op volle toeren door alle linies heen.

Nadat een doelpunt van Jeroen van der Meer wegens buitenspel werd afgekeurd gingen ineens alle remmen los op het groene bastion. In de 64e minuut vloog een lange dieptebal over alles en iedereen heen waarbij snelle jelle Jeroen van der Meer in stelling werd gebracht.

De doelman van Vroomshoopse Boys twijfelde een fractie van een seconde wat je never en nooit bij Jeroen van der Meer moet doen. Op subtiele wijze profiteerde Jeroen van der Meer door op volle snelheid iedereen achter zich te laten en de bal in het lege doel te deponeren voor de 3-2 voorsprong in de 64e minuut.

De zwarte tulp

In de eerste helft leek de zwarte tulp Ricardo Talu te zijn verwelkt en zijn glans te hebben verloren, maar in de tweede helft kleurde de Tulp weer pikzwart toen Ricardo Talu op weergaloze en fabuleuse wijze toesloeg voor de bevrijdende 4-2 voorsprong.

Hier ging een technisch hoogstandje van de groene tank Laurens Brouwer aan vooraf die iedereen in de luren legde om vervolgens de perfecte voorzet op Ricardo Talu te geven. De manier hoe de zwarte tulp deze bal op zijn pantoffel nam en in een oogwenk diagonaal in de verre hoek deponeerde was oogstrelend en bracht het sportpark in vervoering. Deze bevrijdende 4-2 van Ricardo Talu gaf het team een boost en de vleugels om verder afstand te nemen.

Kort hierop doken Kevin van der Vlag en Ricardo Talu opnieuw gevaarlijk op voor het Twentse doel waar doelman Chiel Sickman redding bracht.

Slotakkoord

Met vloeiende aanvalsgolven werden de tukkers nu teruggedrongen en op eigen helft vastgezet. De rechtsback Laurens Brouwer ging nu regelmatig mee naar voren waarbij Jeroen van der Meer en Ricardo Talu werden gezocht.

Het leverde Asv Dronten een drietal mooie kansen op, maar helaas leverde een soloactie van Jeroen van der Meer niets op en ging een inzet van Ricardo Talu rakelings naast. In de 82e minuut glipte Jodi de Boer op volle snelheid door de verdediging en was de blonde pijl niet zelfzuchtig toen hij Jeroen van der Meer vogelvrij zag staan. Met een simpele intikker scoorde Jeroen van der Meer de allesbeslissende 5-2 voor Asv Dronten.

De Tukkers probeerden nog wat plaagstootjes uit te delen, maar het slotakkoord was voor het ontketende Asv Dronten.

Gemiste strafschop

In de 86e minuut ging Martijn Timmer neer in het strafschopgebied en kreeg Asv Dronten een strafschop te nemen. Helaas zag Jodi de Boer tot zijn ontzetting deze strafschop tegen de paal uiteen spatten en ging deze bal er niet in.

De groene turbo

Vlak voor tijd bleef Niek Telgen met een hoofdwond totaal dizzy geblesseerd op het veld liggen. Zijn vader en opa keken het schouwspel met lede ogen aan en reageerden uiterst opgelucht toen Niek Telgen aan de hand van verzorgster Conny Oosterkamp weer fier en kaarsrecht op eigen benen stond en richting de dugout liep.

Deze middenvelder is van ver gekomen en eindelijk weer terug na een slepende knieblessure. Zijn opa volgt hem al van kleins af aan elke wedstrijd en had de tranen in zijn ogen staan toen Niek Telgen als man van de wedstrijd werd omgeroepen.

Hier zit een lang verhaal achter en de emoties kregen de vrije loop toen de bloemen werden uitgereikt aan de groene turbo van Asv Dronten. Een onvergetelijk moment!

Volgende week speelt Asv Dronten een uitwedstrijd in de polderderby bij koploper Flevo Boys in Emmeloord.

De groen witten staan nu keurig op een vijfde plek en dromen nog steeds van die vierde plek die in het vizier blijft. Na een bedroevende eerste helft volgde er vandaag een goede tweede helft waar de zwarte tulp Ricardo Talu weer zijn glans terug kreeg.