DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 20 september 2024

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Asv Dronten-voorzitter Mark Benning over gesprek met Kaagman: „Kun jij dit nog keren?”

Asv Dronten-voorzitter Mark Benning over gesprek met Kaagman: „Kun jij dit nog keren?”
Mark Benning, voorzitter Asv Dronten
Foto: ©maartenheijenk.nl (archieffoto)
Redactie: M.H.

DRONTEN - Het besluit van Asv Dronten om trainer Pim Kaagman op non-actief te stellen, is genomen na een indringend gesprek na afloop van het debacle van afgelopen zaterdag. De eersteklasser verloor toen in eigen huis met 1-4 van hekkensluiter Enter Vooruit. Daardoor belandde de ploeg met 1 puntje uit de laatste 9 wedstrijden op de laatste plaats.

Wanneer hebben jullie besloten niet verder te gaan met Pim Kaagman?
Mark Benning: „Zaterdag na de 4-1 nederlaag hebben we als bestuur uitgebreid met Pim gesproken. We hebben hem gevraagd: kun jij dit tij nog keren? Bij aanvang van het seizoen zag het er allemaal goed uit. Hij paste precies binnen ons plaatje: een trainer die niet uit deze regio komt en die hier heel graag wilde werken. Toch past het dan op de een of andere manier niet, in zoverre dat er geen resultaten worden gehaald.”

Wat was voor jullie het moment om de knoop door te hakken?
„Als je verliest van je directe concurrent, dan moet je met elkaar concluderen dat het niet lukt, ondanks alle goede bedoelingen. Zo hebben we dat besproken. Maandag hebben we gezegd: hier moeten we niet mee verder gaan. Dat is voor de club beter en dat is voor Pim Kaagman waarschijnlijk ook beter.”

Er was met Pim Kaagman nog geen overeenkomst voor volgend seizoen. Had dat hier al mee te maken of staat dat er volledig los van?
„De resultaten zijn daarvoor natuurlijk wel van belang, dus je kunt dat niet helemaal los van elkaar zien. Als je zo lang geen punten haalt, we hebben nu in de laatste 9 wedstrijden 1 punt gehaald, dan kun je het wel hebben over volgend seizoen, maar dan moet je ook gaan kijken naar wat er gebeurt als het zo blijft. Heeft het dan wel zin om met elkaar door te gaan?”

Verwijten jullie de trainer iets?
„Laat ik voorop stellen dat er op de inzet en de betrokkenheid van Pim Kaagman helemaal niets is aan te merken. Maar een trainer moet een spelersgroep op een gegeven moment wel kunnen raken. Als het op enkel voetbalkwaliteit niet lukt, dan moet er inzet worden getoond. En als dat niet lukt met Pim Kaagman, dan moeten we het met iemand anders doen. Daarom had het ook geen zin om te praten over contractverlenging.”

Jullie tijdelijke TC heeft enige tijd geleden al met alle spelers gesproken. Klopt het dat de spelersgroep toen al niet eensgezind was over het aanblijven van de trainer?
„Elke speler heeft zijn visie gegeven aan onze interim-TC, die bezig is met de samenstelling van volgend seizoen. De jongens hebben daar open en eerlijk kunnen spreken over wat ze ervan vinden. Die resultaten heb ik anoniem gekregen en zoals altijd zijn de meningen nogal genuanceerd. De ene helft vond het prima en wilde met hem verder. De andere helft zei: misschien moeten we toch uitkijken naar een ander. Maar dat is dus allemaal al ruim voor Enter Vooruit gebeurd.”

Moet je achteraf stellen dat jullie een fout hebben gemaakt bij het aanstellen van Pim Kaagman?
„Nee, helemaal niet. Als we keken naar het plaatje, de ambitie, de jeugdigheid van de groep, naar de ervaring van Kaagman, dan zag dat er allemaal goed. Dus daar kan ik geen spijt van hebben.”

Waar is het dan toch mis gegaan?
„Als je kijkt naar de wedstrijden afzonderlijk, dan hadden we zomaar 7, 8 of 10 punten meer kunnen hebben. Dan hadden wij dit gesprek helemaal niet gevoerd. Als je bijvoorbeeld de uitwedstrijd tegen Nunspeet terughaalt: die verlies je, maar die had je ook zomaar kunnen winnen en misschien mòeten winnen. Zo zijn er wel meer wedstrijden geweest, waar het gewoon heel erg tegenzat. Dat is de pech die je achtervolgt als je onderaan speelt. En dan moet je een keer een beslissing nemen om te proberen die pech om te draaien.”

Jullie hoefden er niet lang over na te denken om Jan Vlap te bellen?
„We hebben een lijstje gemaakt wie er beschikbaar is om het seizoen af te maken. En bovenaan dat lijstje stond Jan Vlap.”

Vlap heeft meteen ‘ja’ gezegd?
„Hij moest er wel even over nadenken, want het is niet de makkelijkste klus. Maar hij heeft gezegd: ik ken Dronten, ik ben er eigenlijk te kort geweest, ik wil mij er voor inzetten.”

ASV Dronten