Vrijdag, 20 september 2024

BAS Voetbal loopt in slotfase over Reaal Dronten heen: 1-5

BAS Voetbal loopt in slotfase over Reaal Dronten heen: 1-5BAS Voetbal loopt in slotfase over Reaal Dronten heen: 1-5BAS Voetbal loopt in slotfase over Reaal Dronten heen: 1-5
Redactie: M.H.

DRONTEN - In een matte fletse derby kon Reaal Dronten ruim 70 minuten lang BAS Biddinghuizen goed bijbenen, maar na de benutte strafschop van Mark Schaap ging het licht uit en werden de Reaalisten in de slotfase overrompeld en weggespeeld: 1-5.

Reaal Dronten - BAS Voetbal

Het is nog steeds niet officieel, maar degradatie lijkt nu echt onafwendbaar voor de dappere en strijdvaardige Reaalisten. Met twee doelpunten bracht BAS topscorer Mark Schaap zijn totaal aantal op 21 doelpunten waarmee hij momenteel de topscorerlijst van de gemeente Dronten aanvoert.

Deze wedstrijd stond ook in het teken van het afscheid van Reaal verdediger Lesley Pankl die na elf seizoenen en ruim 150 wedstrijden bij het eerste zijn voetbalschoenen aan de wilgen gaat hangen.

Opstelling Reaal Dronten

Angelo Brink, Bret Eijkelboom (82e Lesley Pankl), Branko Huiberts, Stefan Yu, Stefan Wermers, Azad Abdullah (75e Sedrion Isidora), Kevin Dolman, Giovanni Wegman, Wil van der Zande, Danny Mol en Nordin Hettinga (65e Remco Drenth).
Wissels: doelman Chayan van der Goorbergh, Lesley Pankl, Sedrion Isidora en Remco Drenth.
Geblesseerd/afw: Mark de Ridder, Bjarne Panhuise en Serkan Sahinturk.
Trainers: Carl Aventurin en Martin Hoogendoorn
Keeperstrainer: Kor Dillen
Teammanager: Martin Panhuise
Medische staf: Dorian van Garderen
Assistent scheidsrechter: Arno van 't Hul

Opstelling van BAS Voetbal

Hessel Bregman, Bas Suidgeest, Stefan Tolhoek, Art Drent, Rick Aernaudts, Walid El Achak, Robin Vos, Mark Schaap ( 82e Gerwin Schaap ), Karst van Dijk, Luiz Fidom ( 65e Patrick Woud ) en David van Dijk ( 85e Sven Geling ).
Wissels: doelman Sander Westdijk, Sven Geling, Patrick Woud en Gerwin Schaap.
Trainers: Bert van den Brink en Bas de Raat
Teammanager: Jan Overeem
Medische staf: Gerald Zonneveld
Assistent scheidsrechter: Dhr P. Claassen.

De scheidsrechter: D.J. Funcke uit Arnhem
Toeschouwers: 300

Gezellige sfeer

Bij opkomst van beide teams ontstaken de Reaal fans rood zwarte fakkels waardoor er een indrukwekkende rood-zwarte rookgordijn was te zien die nog minutenlang rondom het hoofdveld bleef hangen.

Er waren ongeveer 300 toeschouwers op deze polderderby afgekomen en er hing de gehele wedstrijd een supergezellige sfeer op sportpark De Munten. Er was catering met een hamburgerstand aanwezig.

Hoopvol begin

De eerste kleine kansjes waren voor de gasten uit Biddinghuizen waarbij Reaal doelman Angelo Brink in actie moest komen om een dieptebal op Mark Schaap te onderscheppen. Even later ging een kopbal van Robin Vos naast het doel.

De Biddinghuizenaren hadden het initiatief en een optisch veldoverwicht, maar zagen in de tiende minuut tot hun ontzetting Reaal Dronten totaal onverwachts op een 1-0 voorsprong komen.

Voorsprong

De rood zwarte duivels begonnen verrassend goed aan deze derby en namen in de tiende minuut heel brutaal via een rake kopbal van Wil van der Zande een 1-0 voorsprong.Hier ging een schitterende actie van Nordin Hettinga en Giovanni Wegman aan vooraf waarbij Giovanni Wegman in eerste instantie de doelman van BAS op zijn weg vond en daarna de bal opnieuw voor het doel wist te brengen. Hier stond de stormram Wil van der Zande voor het doel om met een weergaloze rake kopbal in de verre hoek de score voor Reaal te openen.

Optisch veldoverwicht

Vanaf dit moment nam BAS Biddinghuizen met een optisch veldoverwicht het initiatief, maar verder dan een paar halve kansjes en geblokte schoten kwamen de gasten niet. De nummer zes van de derde klasse probeerde het tempo op te voeren en ging naarstig op zoek naar de gelijkmaker,maar het oogde allemaal statisch, flets en voorspelbaar.

Doelman Angelo Brink van Reaal Dronten moest drie keer in actie komen om inzetten van Stefan Tolhoek, Mark Schaap en Robin Vos onschadelijk te maken. Na een snelle eentwee tussen Stefan Tolhoek en Mark Schaap stond Angelo Brink wederom op de goede plek om redding te brengen.

Een listig boogballetje van Walid El Achak zeilde rakelings naast het Reaal doel. De gehele eerste helft had BAS het meeste balbezit en het initiatief en loerde Reaal op de counter.

Kort en compact

De Reaalisten speelden erg compact en zeer verdedigend strak in de organisatie om de aanvalsgolven van BAS te kunnen onderscheppen. De thuisploeg loerde op de counter en kwam er af en toe razendsnel uit, maar kreeg tot de 35e minuut geen grote kansen.

In de 35e minuut liet Reaal aanvaller Wil van der Zande weer van zich spreken toen hij met een listig boogballetje dreigend werd, maar diens inzet zeilde rakelings naast.

Gelijkmaker

Nadat een inzet van Mark Schaap rakelings voorlangs het Reaal doel zeilde kwamen de gasten uit Biddinghuizen in de 38e minuut langszij. Op aangeven van Rick Aernoudts vanaf de rechterflank scoorde bij de eerste paal Robin Vos met een subtiele intikker de 1-1 gelijkmaker.

Plotseling was het hek van de dam en probeerde BAS het tempo op te voeren, maar een kopbal van Mark Schaap was te zacht en inzetten van Stefan Tolhoek en Robin Vos werden geblokt en weggewerkt. De Reaalisten lieten ook weer van zich horen toen aanvaller Nordin Hettinga door de BAS verdediging heen glipte waarna diens voorzet ternauwernood tot corner werd verwerkt. Uit deze corner van Stefan Yu verdween een kopbal van Wil van der Zande rakelings naast het doel van BAS.A

Afgekeurd

Uit de directe tegenstoot kwam BAS er via Stefan Tolhoek razendsnel uit en leken de gasten op slag van rust via een kopbal van Robin Vos opnieuw te scoren, maar het doelpunt van Robin Vos werd ondanks felle protesten wegens buitenspel afgekeurd. Met een 1-1 stand gingen we rusten.

Tweede helft

De gehele tweede helft bepaalde BAS Biddinghuizen het tempo en het ritme van deze wedstrijd terwijl Reaal Dronten met strijd en inzet overeind probeerde te blijven. De Drontenaren deden hun stinkende best en vochten voor elke millimeter, maar kwamen er nog sporadisch uit.

Er werden geen kansen meer gecreeerd en de Reaalisten moesten terug in de verdedigende stellingen. Met hangen en wurgen wist Reaal Dronten tot de 70e minuut overeind te blijven, maar daarna ging het gruwelijk mis waarna BAS tot een ruime 1-5 overwinning wist uit te lopen.

Kansenfestival

Gevaarlijke voorzetten vanaf de flanken veroorzaakten hachelijke momenten voor het Reaal doel waar de verdediging alle zeilen moest bijzetten. Bij BAS lag het tempo veel te laag waardoor Reaal nog lange tijd mocht blijven hopen, maar de druk van de gasten werd alleen maar groter.

Gevaarlijke schoten, inzetten en pogingen van de BAS spelers Rick Aernoudts, Walid El Achak, Kars van Dijk en Robin Vos werden met de nodige moeite verijdelt, onschadelijk gemaakt of gingen naast het doel. Bij Reaal stond doelman Angelo Brink wederom sterk te keepen en gingen vooral de verdedigers Stefan Yu, Stefan Wermers, Branko Huiberts en Bret Eijkelboom voorop in de strijd.

Andere uitblinkers bij Reaal Dronten waren Wil van der Zande en Giovanni Wegman, maar het hardwerkende en zwoegende team kwam ook nu weer tekort. Het offensief leverde BAS Biddinghuizen maar liefst acht corners op, maar de aanvallers hadden tot de 70e minuut hun vizier niet op scherp staan.

Beslissing

Nadat de BAS aanvallers Patrick Woud, Mark Schaap en Walid El Achak besluiteloos waren en grote kansen lieten liggen volgde in de 70e minuut de genadeklap toen de gasten een strafschop kregen te nemen. Het was topscorer Mark Schaap die bij een grillige actie door Reaal verdediger Stefan Yu onderuit werd gehaald waardoor de bal op de stip ging. Deze strafschop werd in de 70e minuut door Mark Schaap zelf genomen waardoor de topscorer zijn team op 1-2 bracht en zijn eigen totaal naar de twintig doelpunten opstroefde.

De Reaal-supporters ontstaken nog eens hun rood zwarte fakkels en probeerden met een gigantisch rookgordijn BAS van de wijs te brengen, maar slaagden hier niet in.

In de slotfase kwam onder luid applaus Lesley Pankl nog even in de ploeg om na elf seizoenen en 150 wedstrijden zijn allerlaatste minuten voor Reaal te maken. Het wanhopige team van Reaal Dronten zakte nu als een kaartenhuis ineen en werd zoals zo vaak bij een tegenslag dit seizoen totaal overlopen en weggespeeld.

Oppermachtig

Het ontketende en furieuse oppermachtige BAS Biddinghuizen liep in een mum van tijd uit naar een ruime afgetekende 1-5 overwinning. In de 80e minuut scoorde mister BAS Stefan Tolhoek met een geplaatste schuiver in de rechter benedenhoek de 1-3 voor BAS.

In de 82e minuut vuurde topscorer Mark Schaap een kanonskogel af voor de 1-4 voor BAS en in de 88e minuut scoorde Robin Vos met een geplaatste kopbal de uiteindelijke 1-5 voor de Biddinghuizenaren. Topscorer Mark Schaap staat nu op 21 doelpunten.

Rouveen

Volgende week speelt Reaal Dronten een uitwedstrijd bij sc Rouveen die vandaag heel knap met 0-0 stand hield bij koploper ESC Elburg. De nummer twee Swift'64 uit Swifterbant won met 3-0 van ZAC Zwolle en voert de druk nu verder op.

Het is nog steeds niet officieel, maar met zes punten achterstand op VEVO lijkt degradatie nu onafwendbaar voor de hekkensluiter in Dronten West. Door deze overwinning klimt BAS naar de vierde plek en speelt het volgende week thuis tegen Zwolsche Boys.

Man of the match bij Reaal Dronten: Wil van der Zande
Man of the match bij BAS Biddinghuizen: Mark Schaap