DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 20 september 2024

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Danique Stoop van Zuiderzeezwemmers achtste tijdens open NK op 50 meter vlinderslag

Danique Stoop van Zuiderzeezwemmers achtste tijdens open NK op 50 meter vlinderslag
Danique Stoop (baan 1).
Foto: eigen foto
Redactie: M.H.

AMERSFOORT - Danique Stoop van de Zuiderzeezwemmers heeft zich het afgelopen weekeinde tijdens de open Nederlandse kampioenschappen in Amersfoort voor één A- en twee B-finales geplaatst. Haar beste prestatie leverde ze op de 50 meter vlinderslag, waar de 26-jarige Drontense als achtste eindigde.

Verslag Zuiderzeezwemmers:

Van 22 tot en met 24 juni werd in het nieuwe 50 meter bad, Amerena van Amersfoort de open Nederlandse kampioenschappen lange baan gezwommen. De 26 jarige Danique Stoop had hiervoor 9 limieten behaald en verscheen op haar zes meest favoriete afstanden. Helaas beschikte ze niet over de geweldige vorm, waarmee ze eind mei en begin juni vele medailles binnen leepte tijdens de regionale kampioenschappen, maar uiteraard vocht ze voor wat ze waard was en gaf ze alles om zo hoog mogelijke klasseringen te behalen.

B-finales

Op vrijdag startte ze op de 50 meter rug en de 100 meter vlinder, op de rugslag werd ze 22ste in een mooie tijd van 31.82. Op de 100 meter vlinder wilde ze graag een finale laats behalen. Lichtelijk teleurgesteld over haar eindtijd van 1.05.53 bleek ze hiermee gedeeld 17e te zijn, maar werd ze toch opgeroepen voor de B-finale.

Tijdens de avondsessie legde ze deze afstand ruim een halve seconde sneller af en tikte ze als vijfde aan in een tijd van 1.04.97. Daarmee werd ze 13e in de eindrangschikking.

De tweede dag verscheen ze weer twee maal aan de start tijdens de ochtendsessies, nu op de 200 meter wisselslag en de 50 meter school. Op de wissel werd ze 22ste in een tijd van 2.33.20 en op de 50 meter schoolslag bezette ze weer een gedeelde 17e plaats in een tijd van 34.75. Ook dit bleek voldoende voor een plek in de B-finale, waarin ze uiteindelijk een tijd van 34.83 neerzette. Dit was goed voor een 16e plaats in het klassement.

50 meter vlinder

Op de laatste dag stond voor haar de 50 meter vrij en vlinder op het programma. Ook startte ze met het dames estafetteteam van ZZZ op de 4x100 meter vrijeslag. Op de 50 meter vrij zwom ze een mooie tijd van 27.28. Dat leverde een 20ste plaats op.

Op de 50 meter vlinder zwom ze zich met een tijd van 28.12 naar een achtsteste tijd in de voorrondes, waarmee ze mocht starten in de A-finale later op de dag. Voor dit seizoen nog één poging om onder de 28 seconden te duiken op haar meest favoriete slag. Helaas kreeg ze flink water binnen tijdens de laatst geplande ademhaling van haar race en strandde ze in een tijd van 28.14, negenhonderdste verwijderd van haar persoonlijke record. Tevens de zevende Nederlandse tijd in de eindrangschikking.

Estafette

In één van de laatste programma’s op de zondag verscheen het dames estafetteteam van ZZZ met Danique, Lisanne Andeweg, Cynthia Smit en Dagmar Kruik aan de start op de 4x100 meter vrijeslag. De dames behaalden hier een mooie 17e plaats in een bijzonder sterk deelnemersveld en een tijd van 4.16.16.