DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 22 november 2024

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Judoverenigingen gemeente Dronten werken eendrachtig samen bij ABS-toernooi

Judoverenigingen gemeente Dronten werken eendrachtig samen bij ABS-toernooi
Steef de Vries.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - In sporthal ’t Dok werd vandaag het jaarlijkse ABS combitoernooi gehouden, georganiseerd door de vier gezamenlijke judoverenigingen uit de gemeente Dronten. Toernooivoorzitter Steef de Vries, afkomstig van Budo Ryu Kenshin uit Swifterbant, is enthousiast en kijkt nu al uit naar de 25ste editie van volgend jaar.

Het ABS combitoernooi, wat houdt dat in?
Steef de Vries: „Dit is een toernooi dat wordt georganiseerd door de vier judoverenigingen uit de gemeente Dronten: Shoganai en ASVD uit Dronten, BAS uit Biddinghuizen en Budo Ryu Kenshin uit Swifterbant. Er komen hier ieder jaar judoka’s uit allerlei gewichtsklassen, uit allerlei leeftijdsgroepen en overal uit midden-, oost- en noord-Nederland.”

Hoeveel judoka’s doen er vandaag mee?
„Dit keer zijn het er bijna 400. We hebben een beetje de pech dat er vandaag ook een toernooi in Hasselt is, maar 400 is toch een mooi aantal. Volgend jaar verwacht ik er weer 500, dat is het maximumaantal dat mee kan doen.”

Hoe lang doen jullie dit al?
„Het is de vierentwintigste editie. Volgend jaar vieren we ons jubileum, dan maken we er een groot feest van.”

Is het een groot karwei om het te organiseren?
„Het is altijd een hele happening. Als je ziet hoeveel mensen er bezig zijn om dit toernooi tot een succes te maken, dat is echt ongelofelijk, daar gaat ontzettend veel tijd in zitten. De judoverenigingen moeten worden uitgenodigd, je moet de poule-indelingen maken, de zaal moet worden ingericht, de catering moet worden verzorgd, er zijn een heleboel juryleden, noem maar op.”

We zien veel officiële scheidsrechters…
„Ja, dat komt ook omdat er vandaag bondsscheidsrechters worden geëxamineerd. Vlak voordat het middagprogramma begint is er een diploma-uitreiking voor de scheidsrechters.”

Organiseren de clubs het bij toerbeurt?
„Nee, we hebben er een commissie voor in het leven geroepen. Daar zitten we met zes mensen in, mensen van alle vierde clubs. Zoals gezegd: we doen het samen.”

Is het een belangrijk toernooi of is het voor de aardigheid?
„Het is in elk geval een toernooi waar de judoka’s danpunten kunnen halen voor hun zwarte band. Het is dus een officieel bondstoernooi. Er komen hier echt wel aardige judoka’s.”

Hoe zijn de reacties?
„Goed! Positief! Ik heb er een heel goed gevoel over. Er zijn altijd wat dingen die op het laatste moment geregeld moeten worden en er zijn altijd wel wat geschillen, maar dat lossen we over het algemeen soepeltjes op.”

Hoe gaat het met de judosport in de gemeente Dronten?
„We hebben in de hele gemeente flink wat judoka’s rondlopen. Ik zeg het uit mijn hoofd, maar ik denk dat het er zeker 500 zijn. Volgens mij hebben we ook hele goede verenigingen. De een is wat meer gericht op lekker, prettig judoën en Shoganai is de vereniging die veel judoka’s heeft die naar Nederlandse kampioenschappen gaan en zelfs internationaal doorbreken.”

Is de samenwerking tussen de verenigingen goed? Of is er ook sprake van rivaliteit?
„Ik heb het idee dat er heel goed wordt samengewerkt. Het zijn vier heel verschillende verenigingen, waar misschien ook wel vier verschillende types mensen komen. En eigenlijk is dat alleen maar goed, want dat betekent dat er voor iedereen een cultuur is waar hij of zij zich thuis voelt.”

Wat is je eigen bemoeienis met de judosport?
„Ik ben actief recreant. Ik heb de bruine band en probeer nu de zwarte band te halen. Eigenlijk ben ik begonnen omdat mijn kinderen op deze sport gingen, ik wilde er gewoon meer van weten. Uiteindelijk ben ik het ook heel leuk gaan vinden.”