Donderdag, 19 september 2024

Patrick Kip van de Zuiderzeezwemmers wint twee keer goud in Zwolle

Opa en oma Jasperse met kleindochter Wendy Kasteel.
Redactie: M.H.

DRONTEN - Patrick Kip deed namens de Zuiderzeezwemmers goede zaken tijdens de wedstrijden voor het KNZB-circuit in Zwolle. Hij won zowel de 100 meter vrijeslag als de 200 meter wisselslag.

Verslag Zuiderzeezwemmers:

Ondanks het drukke pittige zwemweekend voor verschillende Zuiderzeezwemmers, werden er weer prachtige prestaties neergezet wat resulteerde in mooie klasseringen en negen individuele podiumplaatsen. Ze namen deel aan een 50-meterbad limietwedstrijd in Drachten en het KNZB-circuit in Zwolle

Zwolle

Het KNZB-circuit voor de junioren jeugd en senioren werd deze keer op zondag gezwommen, voor de familie Jaspersen uit Dronten werd het een gezellig familieuitje. Mevrouw Jasperse is sinds dit seizoen hoofdtrainster ad interim en de heer Jasperse is één van de vele officials aan het wedstrijdbad die mogelijk maken dat er wedstrijden gezwommen kunnen worden. Beiden hebben zij hun vrijwilligersbaan uit het verleden weer opgepakt, van de tijd dat hun kinderen aan wedstrijdzwemmen deden. Nu zetten zij zich vol overgave in voor de zwemclub uit Dronten, waar twee kleinkinderen actief zijn.

Kleindochter Wendy zwom mee in de jongste leeftijd categorie en zette daar twee geweldige persoonlijke tijden op de klok op de 100 meter rug en vlinderslag.

Het KNZB-circuit is opgezet om de zwemmers te leren hoe zij hun krachten kunnen verdelen als ze tig keer aan de start mogen/ moeten verschijnen, zeker als je je voor de finales weet te plaatsen.

De Zuiderzeezwemmers deden het super en wisten goede klasseringen te behalen en verbaasden hier en daar zichzelf en hun coaches met hun prachtige prestaties. Velen willen er continu vol voor gaan, maar dan is de kans groot dat je in de finales de medailles mist. Aan de coaches de taak om dit in goede banen te leiden en er voor te zorgen dat de zwemmers gemotiveerd en vol zelf vertrouwen de finale races aangaan.

Vier keer goud

Patrick Kip won de voorrondes op de 100 meter vrijeslag in een tijd van 59.50 en wist ook de finale op deze afstand te winnen, op de 200 meter wisselslag werd hij wederom eerste en plaatste hij zich met een pr van 2.36.12 in de finales, waarin hij het goud won.

Ted Ruiter zwom de 400 meter vrijeslag, hij deed dat in een mooi opgebouwde race, helaas vertelde hij zich en stopte twee baantjes te vroeg dat scheelde hem zeker 15 seconden op zijn uiteindelijke eindtijd van 4.57.42 wat overigens wel een persoonlijke verbetering was, ook de 50 meter rugslag won hij in zijn categorie in een pr van 31.66.

Arwin Stoop wist in een persoonlijke tijd van 32.74 bij de heren senioren de 50 meter rugslag te winnen. Danique stoop won de 400 meter vrijeslag in een tijd van 4.49.81, in de voorrondes op de 200 meter wisselslag, waarop ze zich bewust iets had ingehouden, tikte ze als tweede aan in een tijd van 2.31.67, tijdens de finale ging ze er vervolgens vol tegenaan en wist ze haar concurrente met een flinke voorsprong achter zich te laten, ze won het goud in 2.24.25.

Ilmar Stoop plaatste zich met een teleurstellende tijd van 1.12.75 voor de finales op de 100 meter rugslag, dit was beslist niet volgens plan het wilde gewoon even niet lukken. Maar in de finale liep het als een trein, hij zwom een prachtig pr van 1.08.77 en won het goud. Ook zijn eerste afstand de 200 meter wisselslag wist hij te winnen, dit deed hij in een tijd van 2.31.08. Robin van Gussenhoven zwom een prachtig pr op zijn 50 meter vrijeslag, hij won de race in een tijd van 34.89.

Vier maal zilver

Meindert van Duin wist tweede te worden tijdens de voorrondes van de 100 meter vrijeslag bij de heren, hiermee plaatste hij zich voor de finale met een pr van 1.01.69 , in de finale wist hij zijn klassering te handhaven en won het zilver.

Robin Gussenhoven zette de grootste verbetering neer op de 200 meter wisselslag hij werd hier tweede in een geweldige persoonlijke verbetering, zijn tijd staat nu op 3.15.39. Voor Dagmar Kruik was er een tweede plaats in de voorrondes op de 100 meter vrijeslag, dat deed ze in een pr van 1.00.63, In de finale won ze heel netjes het zilver. Op haar 50 meter rugslag wist ze ook tweede te worden in een tijd van 33.84.

Tom Reurink werd tweede op zijn 50 meter vrijeslag in een tijd van 38.44. Ted Ruiter werd tweede in de voorronde op de 200 meter wisselslag in 2.37.18, maar kwam daar tijdens de finale alles behalve dan in de buurt, waardoor hij bleef steken op een vijfde plaats.

Arwin Stoop won het zilver in de finale op de 100 meter vrijeslag , waarvoor hij zich geplaatst had met een tijd van 1.01.08. Ook op de 200 meter wisselslag was voor hem het zilver, in de voorrondes werd hij tweede in 2.35.97. Tot slot zwom Ilse Tonkens een prachtig pr op haar 50 meter vrijeslag waarmee ze tweede werd in 33.28.

Eén bronzen medaille

Charlotte Brinkman zwom een keurige race op haar 400 meter vrijeslag ze finishte als derde in een flink pr van 5.22.82. Annemarie ten Have werd twee maal derde op de 50 meter rugslag deed ze dat in 34.80 en op de 200 meter wisselslag in een mooi pr van 2.43.93.

Dagmar Kruik plaatste zich als vierde in een tijd van 2.46.74 voor de finale op de 200 meter wisselslag, zij wist in de finale deze tijd keurig te overtreffen en won het brons in een tijd van 2.43.09. Ilmar Stoop werd derde in een evenaring van zijn persoonlijke tijd op de 50 meter vrijeslag hij tikte aan in 27.88, ook op zijn 100 meter vlinderslag werd hij derde nu in een tijd van 1.12.08. Suzanne Vesseur werd derde op de 50 meter vrijeslag in een tijd van 35.12

In het estafetteprogramma aan het eind van de wedstrijd was ZZZ de enige club die estafette teams had ingeschreven. De vier teams deden toch nog even weer hun uiterste best om alles eruit te halen wat er nog inzat. Het 1ste team met Ted Ruiter, Dagmar Kruik, Ilmar Stoop en Danique Stoop wisten de 4 x 100 meter vrijeslag verre weg als snelste afteleggen, ook al bleven ze na de vele meters die ze die middag al hadden gezwommen, ver verwijdert van hun inschrijftijd.

Drachten

Afgelopen weekend namen zwemmers van ZZZ op zaterdag ook al deel aan een wedstrijd in Drachten, waar een 50-meterbad wedstrijd werd georganiseerd. In de tweede helft van het seizoen wordt het namelijk weer tijd om je 50-meterbad-tijden aan te scherpen om eventueel aanspraak te maken op startbewijzen voor de 50 meter bad kampioenschappen op regionaal en landelijk niveau, je mag op deze kampioenschappen namelijk niet starten met persoonlijke tijden ouder dan een jaar.

Heel veel clubs verschijnen met hun zwemmers aan de start van een dergelijke limiet wedstrijd, op jacht naar mooie tijden die als het even kan scherp genoeg zijn om limieten voor bovengenoemde kampioenschappen te halen. Op deze wedstrijd kan je je vrij inschrijven, maar een beperkt aantal van de snelste zwemmers per afstand krijgen de kans om te zwemmen. Alle afstanden worden gezwommen in all-in klassementen. Zeker voor de jongere zwemmers is het dan extra knap dat ze mee mogen doen.

Van de Zuiderzeezwemmers verschenen aan de start Danique Stoop, Dagmar Kruik, Charlotte Brinkman, Leonie Nijenhuis, Irene Hanse, Cynthia Smit, Ilmar Stoop, Jaimy Straatman, Ilse Tonkens, Didi Gest en Hilde Jonkman.

Zij wisten allen zeer gemotiveerd prachtige persoonlijke of nieuwe tijden te zwemmen. Hun gemiddelde prestatie was zeker goed te noemen en Cynthia Smit zwom de grootste verbetering op haar 50 meter vlinderslag, waar ze een tijd van 31.68 liet registreren, hiermee werd ze 8ste. Charlotte Brinkman zwom ook een prachtige verbetering, haar 200 meter vrijeslag staat nu weer 13 seconden scherper op 2.36.97.

Didi Gest zwom een prachtig pr op haar 50 meter vlinderslag in een tijd van 32.32. Ilse Tonkens zwom op haar 100 meter school naar een tijd van 1.36.29 een verbetering van 5 seconden. Jaimy Straatman verbeterde haar tijd op de 50 meter vrijeslag naar 31.44. Ilmar Stoop zwom op de 50 meter vrijeslag een pr van 28.31 en op de 100 meter vrijeslag van 1.02.37.

Danique Stoop zwom een mooi pr op haar 100 meter schoolslag, waarmee ze de race na een bijzonder spannende strijd won in 1.19.86, op de 100 meter vrijeslag wist ze 3de te worden in 1.01.46 en op haar 100 meter rugslag strandde ze op de 4de plaats in 1.09.79. Smit wist behalve haar verbetering op de 50 meter vlinder ook haar tijd op de 50 meter vrij aan te scherpen, deze tijd staat nu op 28.75. Leonie Nijenhuis zwom een pr op de 50 meter vlinder van 35.16, Dagmar Kruik deed dat op de 50 meter vrijeslag waar ze zich naar een 6de plaats zwom in 28.16 en Irene Hanse verbeterde haar tijd op de 200 meter vrijeslag naar 2.36.61.