DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 20 september 2024

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Sacha Buwalda uit Biddinghuizen wint brons bij NK judo tot 21 jaar

Sacha Buwalda uit Biddinghuizen wint brons bij NK judo tot 21 jaarSacha Buwalda uit Biddinghuizen wint brons bij NK judo tot 21 jaar
Redactie: M.H.

NIJMEGEN - Sacha Buwalda van Shoganai Judo Dronten veroverde gisteren in Nijmegen een bronzen medaille bij de Nederlandse kampioenschappen tot 21 jaar. De judoka uit Biddinghuizen won in de klasse tot 57 kilogram haar eerste drie partijen, voordat ze in de halve finale verloor van Larissa van Krevel, de uiteindelijke kampioene.

In de Jan Massinkhal in Nijmegen verschenen bijna 300 judoka's op de mat voor deze NK. Van Shoganai kwamen behalve Sacha Buewalda ook Thomas van Mourik, Sebastiaan van Eck en Arthur Heeres ver.

Thomas van Mourik deed het goed in de klasse tot 66 kilogram door zijn eerste drie partijen te winnen. In dezelfde klasse werd Arthur Heeres al snel uitgeschakeld, maar Arthur vocht zich knap door de herkansing. Beide judoka's kwamen uiteindelijk één overwinning tekort voor brons.

In de klasse tot 81 kilogram overleefde Sebastiaan van Eck drie ronden, voordat hij Joris Hoedeman, de winnaar van zilver, hem de baas was.

Sacha Buwalda

De prestatie van Sacha Buwalda was extra groot, omdat ze 17 jaar en eerstejaars junior is. Met kennis van de nieuwe regels en afgelopen week geveld door een buikgriep mocht Sacha aan haar NK beginnen. De eerste wedstrijd was tegen Anita Somers en met 2 waza-ari’s werd er gewonnen. De tweede wedstrijd werd moeizaam gewonnen tegen Lotte Iepstra, ook met twee waza-ari’s.

De derde wedstrijd, tegen Laura Kreuger, ging gelijk op. Na vier minuten was er nog geen beslissing. Na twee minuten extra tijd scoorde Sacha met een mooie beenhaak. Tegen Larissa van Krevel verloor Sacha, haar vierde wedstrijd, met twee waza-ari’s en kwam terecht in een houdgreep.

Om het brons werd gestreden tegen Lois van Lijssel. Ook deze wedstrijd ging gelijk op. Sacha liet, ondanks de buikgriep, zeer aanvallend en gevarieerd judo zien. Hierdoor kreeg Lois drie shido’s en dit betekende winst voor Sacha. Een zeer verdiende bronzen medaille.

Nieuwe regels

Om het judo aantrekkelijker te maken waren de nieuwe spelregels al van toepassing tijdens dit NK. De voornaamste veranderingen zijn: een judoka verliest voortaan zijn wedstrijd na drie bestraffingen (shido), voorheen vier.

De yuko-score is verdwenen en wordt voortaan met waza-ari gewaardeerd. De waza-ari’s worden niet meer bij elkaar opgeteld. Voorheen stonden twee waza-ari’s gelijk aan ippon.

Tweede ronde uitgeschakeld:

  • Ruben van Mourik (jongens tot 55 kg)
  • Francisco van der Steen (jongens tot 55 kg)
  • Kaesey Milton (jongens tot 60 kg)
  • Arthur Heeres (jongens tot 66 kg)
  • Jasper van der Born (jongens tot 81 kg)

Eerste ronde uitgeschakeld:

  • Joia Hiemstra (meisjes tot 52 kg)
  • Kenneth Milton (jongens tot 55 kg)
  • Abe Jens Root (jongens tot 66 kg)
  • Jelmer van den Toorn (jongens tot 73 kg)
  • Seun Steenken (jongens tot 73 kg)