SWIFTERBANT - De brandweer was gisteren present bij het Julifeest in Swifterbant. Mattijs Geut (32) was één van de vrijwilligers die nieuwe brandweerlieden probeerde te werven. Zelf werkt hij bij Royal Huisman in Vollenhove en ook veel van zijn collega’s werken buiten het dorp. Daarom is de brandweer vooral op zoek naar vrijwilligers die overdag beschikbaar zijn.
Wat doet de brandweer vandaag allemaal?
Mattijs Geut: „We proberen een beetje promotie te maken in het dorp. Dat doen we onder andere door de kinderen lekker te laten spuiten met het water, waarbij ze bordjes moeten omspuiten. We laten het voertuig zien, geven voorlichting. Op die manier proberen we de betrokkenheid van het dorp te vergroten.”
Is het alleen voor de kinderen of ook voor de ouderen?
„Ook voor de ouderen, want we willen natuurlijk ook graag nieuwe aanwas. We zijn nog op zoek, vooral naar mensen die overdag in het dorp zijn.”
Is de bezetting overdag nog steeds een probleem?
„Ja, helaas wel. ’s Avonds en in de weekeinden is de dekking goed, maar veel mensen werken buiten het dorp. Dat is jammer, want daardoor is de dekking overdag niet altijd even goed.”
Wat betekent dat als er overdag in Swifterbant brand is?
„Het levert niet meteen gevaar op, want we hebben altijd achterwacht vanuit Lelystad of Dronten. Alleen is dan de aanrijtijd iets langer.”
Hoeveel vrijwilligers hebben jullie in Swifterbant?
„We zijn met dertien man, waarvan er nu twee in opleiding zijn. We proberen nieuwe mensen in opleiding te krijgen, waardoor je de doorstroming goed op peil houdt.”
Hoe is vandaag de belangstelling?
„Heel goed, het is leuk! We staan hier enigszins achteraf, omdat we ook meteen weg moeten kunnen rijden als er iets gebeurt. Maar gelukkig weten de mensen ons te vinden.”
De brandweer was deze week landelijk in het nieuws omdat de conditietest te zwaar zou zijn, vooral voor vrouwen. Wat vind jij daarvan?
„Ik kan me niet in die kritiek vinden, ik vind dat iedereen die bij de brandweer wil aan die eisen moet voldoen. We moeten allemaal hetzelfde werk doen en we moeten allemaal onze bepakking meenemen. Als er wat in een huis is, wordt er toch van ons verwacht dat we komen helpen. Tsja… dan moet je aan de eisen voldoen.”
Hoe lang doe je het zelf al?
„Twee jaar.”
Wat is de kick?
„Het moment dat de pieper gaat en dat je heel snel moet schakelen om mensen te helpen.”
Je hebt in die twee jaar nog geen echt grote branden gehad?
„Niet hier in het dorp, maar begin dit jaar moesten we naar Lelystad naar de Marskramer en dat was wel groot. Maar het hoeft niet altijd groot te zijn om een diepe indruk achter te laten. Een ongeval of een hulpverlening kan soms ook heel indrukwekkend zijn.”
Dat begrijp ik, maar je gaat toch uiteindelijk bij de brandweer voor die grote fik?
„Nee hoor, ik persoonlijk niet. Het gaat meer om de broederschap onderling, om het moment dat je mensen kunt helpen. En of het nou groot is of klein, dat maakt mij helemaal niks uit.”