SWIFTERBANT - De Granietstraat in Swifterbant telt 18 woningen. Geertje van der Schouw is één van de bewoners en zij doet enorm haar best om samenhang in de buurt te krijgen. Haar nieuwste initiatief is een AED in een buitenkast. Het is pas de tweede AED in Swifterbant die 24/7 bereikbaar is en het is het allereerste particuliere initiatief.
Vanwaar die betrokkenheid bij dit onderwerp?
Geertje van der Schouw: „We hebben het hier in de straat meegemaakt met een buurman. Gelukkig kon zijn vrouw reanimeren en heeft hij het gehaald. Maar dan zie je hoe belangrijk dit is. Zelf heb ik in de verre familie een hartstilstand gehad en toen heb ik tegen mezelf gezegd: ik wil die cursus doen.”
Hoe is het balletje daarna gaan rollen?
„Ik zag op Facebook een oproep van Maaike Hulsebosch. Zij had in Den Haag een eigen onderneming waarbij ze onder andere reanimatietrainingen gaf. Na haar verhuizing naar Swifterbant wilde ze hier ook een cursus geven. Met een aantal mensen hebben we ons toen aangemeld.”
Het idee van de buitenkast is daaruit voortgekomen?
„Dat klopt. Ik ben sindsdien al twee keer opgeroepen voor een reanimatie. Je moet dan naar de Deen of het Gezondheidscentrum om een AED op te halen. Je komt er achter dat er genoeg AED’s zijn in Swifterbant, maar dat die gebouwen ’s avonds allemaal dicht zijn. Maaike is toen naar het gezondheidscentrum gegaan en heeft gezegd: als er ’s avonds wat gebeurt, kun je nergens terecht. Gelukkig hangt hij daar nu buiten, maar één is voor een dorp als Swifterbant niet genoeg.”
Daarom zijn jullie als straat in actie gekomen?
„Ja, iedereen in de straat vindt het hartstikke leuk als er iets georganiseerd wordt, maar ik ben eigenlijk degene die alles organiseert. Dat vind ik nu eenmaal mooi en ik heb er de tijd voor. We hebben de laatste jaren steeds een activiteit, waarvoor we subsidie krijgen van de gemeente. Dit jaar wilden we iets specifieks doen en toen kwamen we op het idee om een middag te organiseren rond het thema ‘red een mensenleven’. Met in het achterhoofd het plan om hier een buitenkast te krijgen. En dat is nu gelukt.”
Hoe hebben jullie het geld bij elkaar gekregen?
„Ik kreeg van Maaike een bericht dat de Hartstichting een actie had, waarbij je onder andere een buitenkast kon winnen. Twee weken terug kreeg ik een Appje dat ik inderdaad een buitenkast had gewonnen ter waarde van 680 euro… Het is het nieuwste van het nieuwste met alles erop en eraan, super!”
En nu moet er nog een AED komen?
„Ja, we zijn in gesprek met de gemeente. Die vinden het prachtig en hebben gezegd dat we de subsidie voor dit doel mogen gebruiken. Als bewoners hebben we gezegd: het geld dat we tekort komen, leggen we er zelf bij. Iedereen doet mee. De een heeft het wat breder dan de ander, maar iedereen draagt eraan bij. Dat is ook het doel van de gemeente, dat iedereen meedoet.”
Jullie maken nogal wat tamtam rond de onthulling op zaterdag 30 september. Waarom?
„Om te laten zien wat er kan in Swifterbant. We hopen dat andere straten denken: als ze het aan de Granietstraat kunnen, waarom wij dan niet? Dan komen er misschien meer buitenkasten te hangen.”
Zijn er voldoende mensen in de straat die kunnen reanimeren?
„Bijna iedereen zegt: als dat ding hier komt te hangen, wil ik ook kunnen reanimeren. Maaike Hulsebosch komt op 30 september demonstraties geven en na afloop start ze een nieuwe training. Die cursus wordt in veel gevallen door de verzekering vergoed, dus we gaan in de straat regelen dat zoveel mogelijk mensen de cursus volgen.”
Is die AED alleen voor jullie eigen straat?
„Nee, natuurlijk niet! We merken hem aan bij de Hartstichting en dan kan iedereen er bij.”
Je bent er trots op, merk ik.
„Ja, wij zijn de eerste in Swifterbant die ‘m in de straat heeft. Ik vind het super. Èn het is belangrijk, want je kunt er gewoon een mensenleven mee redden!”