SWIFTERBANT - Benno en Ilona Hakkenbroek stoppen na dit seizoen als pachters van dorpscamping De Abelen in Swifterbant. Ze zijn vooral de steeds terugkerende vernielingen meer dan zat: „Het afgelopen jaar is het echt extreem geweest.”
Klopt het dat jullie ermee stoppen?
Ilona Hakkenbroek: „We hebben er heel lang over nagedacht, want de camping is een beetje ons kindje geworden. Na lang wikken en wegen hebben we toch besloten ermee te stoppen.”
Vernielingen zijn de belangrijkste oorzaak?
„Dat is inderdaad één van de oorzaken. Het afgelopen jaar is het echt extreem geweest. Wij vinden het allebei heel leuk om te doen, maar die vernielingen zijn nu al vijf jaar aan de gang en het stopt gewoon niet.”
Om wat voor soort vernielingen gaat het?
„Ze maken de blokhutten stuk, ze breken in in onze eigen stacaravan. De laatste keer hebben ze er zitten roken en vind je flessen drank. Ze hebben met vieze voeten op bed gelegen, waardoor de matrassen stuk zijn. Het kost allemaal niet eens zoveel geld, maar je hebt er wel veel ellende van. Je bent er zoveel mee bezig dat het niet meer leuk is.”
Hoe vaak gebeurt het?
„We hebben in de winter tijden gehad dat we er weken achter elkaar politie bij moesten halen.”
In tegenstelling tot het zwembad hebben jullie nooit zoveel aandacht gevraagd voor die vernielingen.
„Klopt, we hoopten dat het daardoor minder zou worden. We hadden het idee dat de jeugd het ook leuk vindt om in de picture te komen. Elke keer dat je zoiets op Facebook gaat vermelden, vinden ze dat mooi.”
Zijn er ooit daders gevonden?
„Deze winter zijn er een paar gepakt. Die komen voor de rechter, maar dat is door de corona uitgesteld.”
Is er echt geen oplossing?
„Waarschijnlijk los je het pas op als er iemand gaat wonen die toezicht houdt. Kennelijk is er dag en nacht toezicht nodig.”
Was dat voor jullie geen optie, om daar te gaan wonen?
„We hadden allerlei plannen. Wij zaten ook te denken aan wat meer horeca of een wat andere opzet. Maar als je het bestemmingsplan wilt wijzigen en dergelijke, dan ben je zo een paar jaar verder. Daarom hebben we gezegd: misschien is het beter om het stokje over te geven aan iemand die wat jonger is en die er meer uit kan halen.”
Is er nog nieuws over de Poolse ‘zwervers’ in Swifterbant?
„Er is één man die wij gedogen. Dat is een wat oudere man die er niet heel gezond uitziet. Met deze weersomstandigheden vinden wij niet dat je zo iemand buiten moet laten slapen. Hij is in Brabant zijn werk kwijtgeraakt en is al zwervend in Swifterbant terechtgekomen. Zoals je weet zijn er meerdere Polen in het dorp rondlopen. Dorpsbelangen is er mee bezig en ook de SP. Er is wat gaande, maar niemand weet precies wat.”
Jullie maken het seizoen wel af?
„Ja hoor, we blijven open tot 1 oktober. We krijgen nog steeds reserveringen, daar ligt het niet aan. We proberen er nog een leuk feestje van te maken. We zijn in ieder geval blij met alle mensen die vertrouwen in ons hebben gehad: de campinggasten, maar ook voorbijgangers, de bewoners van Swifterbant en de vrijwilligers.”
Is er al zicht op een opvolger?
„Wij pachten het van de gemeente Dronten. Die zeiden dat ze er nooit bij stil hadden gestaan dat wij zouden stoppen. Ik weet dat er wat gesprekken gaan, maar verder ben ik daar niet van op de hoogte.”
Weten jullie al wat je zelf gaat doen?
„Mijn man had er sowieso al een baan naast, als ZZP’er in de bouw. Zelf weet ik het nog niet. De vrijheid die we hier hebben en het buitenleven bevallen me goed. Ik merk ook dat ik het heel leuk vind om Flevoland te promoten, dus misschien ga ik iets in die richting doen.”