SWIFTERBANT - Veel is er nog niet te zien op de kruidentuin in Swifterbant. Hier en daar staat een verdwaald kruidenstruikje dat de winterkou kan overleven. Verder liggen de vierhonderd vierkante meter en keurig omgespit en kaal bij. In april start het poten en zaaien weer. Vanaf mei tot ver in november kunnen de bijna tweehonderd leden de wereld aan kruiden, verschillende groentes en bloemen komen oogsten. En het kost ze maar drie euro per jaar. Een succesformule die al 39 jaar bestaat.
Joop Kiers nam bijna vier decennia geleden het initiatief en is nog steeds de drijvende kracht achter de kruidentuin. Tegen de vierhonderd uur per jaar besteedt de 73-jarige Swifterbanter er aan. „En ik heb ook nog een grote volkstuin en siertuin.”
Al met al heeft hij twaalfhonderd vierkante meter aan gronden te onderhouden en dat vindt hij mooi om te doen. „Ik werk niet meer dus ik heb tijd genoeg. Toch ben ik wel blij dat ik nu wat hulp heb kunnen vinden voor al het werk op de kruidentuin.”
Vaste waarde
Die tuin is al bijna vier decennia een succes en vaste waarde in het dorp. Hij deed het idee op tijdens zijn werk bij De Kemphaan. De kruiden van deze demonstratietuinen in Almere waren populair en waarom zou je zoiets niet in een dorp kunnen organiseren? Hij schreef een brief naar de gemeente. „En het werd direct geregeld, ze waren enthousiast.”
Het resultaat was wel dat hij als bedenker ook meteen de verantwoordelijkheid kreeg toegeschoven. „Dat was nou niet zozeer mijn bedoeling, maar toen was het wel zo rond.”
Enthousiasme
Binnen de kortste keren had de kruidentuin meer dan 150 leden. „Het enthousiasme was direct groot.” En dat bleef al die tijd zo. Aan Joop Kiers is het ieder jaar weer de puzzel om de tuin zo in te delen dat alles blijft groeien. Want vooral de ui-achtigen zijn populair en die kun je niet zomaar lukraak steeds weer in hetzelfde bed neerzetten.
Daarom is de knoflook uit het assortiment verdwenen. „Dan zou het teveel worden en konden we de grond niet voldoende rust geven. De bloemen staan er ook vooral voor de vruchtwisseling. En mensen vinden het leuk dat ze zo nu en dan bloemen kunnen plukken.”
Groenlof erg lekker
Van vier soorten kervel tot komkommerkruid, dille, bonenkruid, basilicum, peterselie, salie en nog heel veel meer soorten kruiden, het is in de tuin te vinden. Ook bijzondere en minder bijzondere groentes hebben een plekje. „De groenlof is bijvoorbeeld erg lekker”, meldt Kiers. „Een beetje als andijvie, maar pittiger.”
Pastinaak, rabarber, bieten, courgette, prei en knolselderij zijn er ook te vinden. Zaaien op verzoek doet hij net zo goed. „Ouderen kennen de snijbiet nog en vroegen er om. In de winkel kun je het niet kopen, hier staat het straks wel weer op de tuin.” En alles gaat er puur biologisch.
Het draait prima
Het draait allemaal prima, meldt Kiers. Een dorpsgenote maakt het jaarlijkse krantje. Enkele vrijwilligers brengen het rond en innen de contributie. Sinds kort heeft hij ook wat hulp bij het praktische werk op de tuin.
„De leden zijn meestal wildenthousiast. Ja, je zou misschien denken dat zoiets in ieder dorp wel kan. Vergeet niet hoeveel werk het is. Tot nu toe gaan het goed - het is mijn hobby en ik vind het leuk om te doen - maar ik zou toch heel graag een opvolger vinden. Dat lukt nog niet zo erg.”