DeDrontenaar.nl

Donderdag, 21 november 2024

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Verzet tegen Windplan Blauw groeit: „Swifterbant wordt enorm in de steek gelaten”

Verzet tegen Windplan Blauw groeit: „Swifterbant wordt enorm in de steek gelaten”
Heenvliet en Geervliet
Foto: Windbrekers
Redactie: M.H.

SWIFTERBANT - Windplan Blauw houdt komende zaterdag een open dag over de plannen voor de omgeving van Swifterbant. Ondertussen lijkt het verzet in het dorp tegen de vijf windmolens vlakbij de bebouwde kom toe te nemen. Behalve de vereniging Dorpsbelangen en de inwoners die naar de Raad van State zijn gestapt, is er nu ook een groep bezwaarmakers die zichzelf ‘Windbrekers’ noemt.

Een jaar geleden verzamelde Dorpsbelangen Swifterbant een kleine 800 handtekeningen tegen de vijf windmolens vlakbij het dorp. Eind vorig jaar besloot Dorpsbelangen officieel beroep aan te tekenen.

Windbrekers

Voor een aantal dorpsbewoners gaat dat niet ver genoeg. „Swifterbant wordt enorm in de steek gelaten”, schrijven zij. Deze inwoners vinden dat er in Flevoland ruimte genoeg is om de vijf molens elders te plaatsen. Om dit te realiseren hebben ze zich verenigd in de groep Windbrekers.

Vooralsnog hebben de actievoerders geen behoefte om met hun namen in de krant te komen. „Maar we hebben de afgelopen periode gesprekken gevoerd met zowel windvereniging Swifterwint als met wethouder Ton van Amerongen, dus de betrokkenen weten precies wie we zijn”, aldus een woordvoerder.

Leefklimaat

In die gesprekken hebben ze hun bezwaren tegen de vijf omstreden windmolens op een rijtje gezet: „We hebben nogmaals met klem uitgelegd wat deze vijf molens, die zo dicht bij het dorp komen, betekenen voor de gezondheid van de dorpelingen en het leefklimaat en de vitaliteit van het dorp.”

Windbrekers zegt niet veel te vragen: „Want het gaat maar om 5 molens.” Ze wijzen erop dat er 15 windturines aan de oostzijde van het dorp zijn gepland, 30 in het westen en 24 aan de noordzijde (in het IJsselmeer). Deze molens variëren in hoogte van 214 tot 248 meter.

Molens verplaatsen

De groep stelt dat de wethouder op zich zou willen meewerken aan het verplaatsen of helemaal niet plaatsen van de vijf windmolens: „Maar hij zegt te zijn gebonden aan de in februari 2018 afgegeven vergunning.” Daarentegen zou Swifterwint hebben verteld dat het juist een politieke beslissing is geweest.

Volgens Windbrekers hebben zowel de wethouder als de windkoepel hen medegedeeld dat Swifterwint de molens niet hòeft te plaatsen. Behalve een aanpassing om slagschaduw te voorkomen zou Swifterwint echter weinig hebben toegegeven: „Zij zijn van mening dat het plaatsen van deze vijf molens geen enkel probleem is voor het dorp.”

Brief aan buitengebied

Omdat de groep niet weet wie er wel en niet lid zijn van Swifterwint, hebben ze een brief gestuurd aan àlle bewoners van het buitengebied. Daarin stellen ze begrip te hebben voor de financiële aantrekkelijkheid van het windplan, maar vragen ze af te zien van plaatsing van de vijf molens: „Zodat de leefbaarheid van het dorp een beetje behouden blijft.”

Op haar website is Windbrekers inmiddels een nieuwe petitie gestart.

Foto Heenvliet en Geervliet

De groep Windbrekers meldt over bijgaande foto: „Dit is een werkelijke situatie in Heenvliet en Geervliet die we als voorbeeld stellen omdat dit exact laat zien wat Swifterbant te wachten staat. Deze is gemaakt door een journalist en is door ons gekocht met schriftelijke toestemming dat we hem kunnen gebruiken."

Windplan Blauw