DeDrontenaar.nl

Zondag, 23 juni 2024

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Aantal afvaldumpingen stijgt naar boven de 30 per week: „Hoofdzakelijk bouwafval”

Aantal afvaldumpingen stijgt naar boven de 30 per week: „Hoofdzakelijk bouwafval”
Milieustraat gemeente Dronten.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Wethouder Roelof Siepel zei twee maanden geleden tegen de gemeenteraad dat het aantal afvaldumpingen in de gemeente was gestegen naar 20 à 30 per maand. Inmiddels meldt hij dat het er nu gemiddeld meer dan 30 zijn.

In februari constateerde de gemeente Dronten nog 1 à 2 afvaldumpingen per week. Inmiddels is dat aantal fors toegenomen. De wethouder roept de inwoners om mee te helpen met de bestrijding: „Het is voor iedereen van belang dat we hier samen iets aan doen; immers de verwerkingskosten moeten worden betaald en deze worden verdeeld over alle huishoudens in onze gemeente.”

Milieustraat

In juni had wethouder Siepel het nog over ‘een kleine toename’ van bijplaatsingen en dumpingen van afval. Hij kon niet zeggen of het te maken heeft met de nieuwe maatregel dat inwoners nog slechts 100 in plaats van 300 kilogram afval gratis naar de milieustraat mogen brengen. Wel zei hij dat de stijging te maken kon hebben met het feit dat er tijdens de coronacrisis sowieso meer huisafval was.

Overigens zijn dumpingen in de terminologie van de gemeente iets anders dan bijplaatsingen. Onder ‘bijplaatsingen’ verstaat de gemeente afval dat naast de ondergrondse containers wordt gezet. Dat ging in juni om zo’n 50 gevallen per maand.

Ik kan niet anders zeggen dat de gemeente het zelf heeft veroorzaakt met die achtelijke ondergrondse containers. Alsof je je altijd maar 1 zakje afval hebt. Wie heeft het zo kunnen bedenken. Met de containers voor huisafval en andere onmogelijke afval resten was de container zeer geschikt. En werkte het systeem prima. Nu moet de gemeente door haar eigen problemen en achtelijke nieuwe afval systeem weer bij de bewoners de hoge kosten verhalen. Gemeente draai er zelf maar voor op!
Hendrik | donderdag 13 augustus 2020 11:08
Dat geeft nog niemand het recht om overal bij ondergrondse containers maar afval te dumpen.
Rudi | donderdag 13 augustus 2020 12:29
Klopt dat is ook asociaal. Maar misschien wel een gevolg. Soms doen ze het niet eens.
Hendrik | donderdag 13 augustus 2020 13:50
Klopt dat is ook asociaal. Maar misschien wel een gevolg. Soms doen ze het niet eens. Hoe ga je met je zooi naar de milieu straat als he geen auto hebt. Steeds andere vragen zeker. Ik ben gewoon zwaar geïrriteerd door het nieuwe systeem..
Hendrik | donderdag 13 augustus 2020 13:53
Helemaal met Hendrik eens. Waarom ondergrondse containers, het systeem met met de afvalcontainers werkte prima. Ook de verlaging van 300 naar 100 kilo's was een verkeerde beslissing. In Rotterdam was het gratis zonder beperkingen.
L. | vrijdag 14 augustus 2020 08:23
de veelbesproken (doorgedrukte) ondergrondse containers zijn een fiasco. Al was het maar omdat niet is gekozen voor een handsfree versie. Ze zijn doorgaans letterlijk te smerig om aan te pakken en je moet er inderdaad niet zelden gefaseerd mee aan de slag omdat je maar beperkt afval kunt plaatsen. Zie dan ook regelmatig dat afval er naast wordt gezet/gedumpt. Verder zie je (zoals vooraf verwacht en overigens ook voorspelt) dat mensen gaan 'stacken' ofwel eerst bij huis een voorraad afval aanleggen en dit slechts eens in de zoveel tijd wegbrengen. Niet zo hygiënisch -ik weet wel plekjes waar de ratten wegschieten als je in de buurt komt-, maar het gebeurt gewoon. . . . .en dan natuurlijk de max. 100 kg vrij aanbieden van afval bij de milieustraat in gemeente Dronten. Een paar tegeltjes/steentjes en je zit zo aan dat gewicht, waarna men dus moet gaan betalen . . . Vind ervan wat je ervan vindt, maar zo kun je simpelweg wachten op dumping van afval. de gemeente zou het aanbieden van afval veel aantrekkelijker moeten en kunnen maken, het zijn tenslotte grotendeels grondstoffen, waar nota bene gewoon handel in wordt gedreven...
JJWago | zaterdag 15 augustus 2020 12:43
Iemand kan klaarblijkelijk geen afstand doen van een oude slogan: "doe het in Dronten", aan de fazantendreef t.h.v. de hondensportvereniging ligt al weer een nieuwe dumping . . . deze keer een koelkast half in de sloot.
JJWago | zondag 30 augustus 2020 12:11
Ligt er nu al weer een of is dat nog dezelfde? voor de liefhebber liggen er ook nog wat rolletjes tapijt.... en mocht iemand nog lege bierblikjes sparen, het aanbod (o.a. bijzondere Poolse merken) is af en toe echt de moeite waard!
JJWago | maandag 7 september 2020 12:32
Een keer geen zin om te koken? Lekker gemakkelijk eten? Dan even snel langs de snackbar om wat te halen. Ennuh, de tas vol bakjes, zakjes en andere restanten mikken we gewoon in de berm van de Fazantendreef. Ideaal!
JJWago | zaterdag 3 oktober 2020 12:09
Sail Amsterdam kon dit jaar i.v.m. Covid helaas niet doorgaan, maar gelukkig hebben we artistieke Drontenaren bereid gevonden om een soort Maduro-Sail in Dronten te organiseren. In de vaart langs de Fazantendreef zijn tal van flessen, blikjes en andere kunstzinnige 'zwerfafval-scheepjes' te bewonderen. Niet gezien? Geen nood ze komen vanzelf verder het dorp in varen!
JJWago | zaterdag 3 oktober 2020 12:15