DeDrontenaar.nl

Zondag, 14 juli 2024

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Arbeidsmigranten op campus hoeven geen anderhalve meter afstand te houden

Arbeidsmigranten op campus hoeven geen anderhalve meter afstand te houden
Emile Roemer (tweede van rechts) op de campus in Dronten.
Redactie: M.H.

DRONTEN - Arbeidsmigranten op de campus in Dronten houden geen anderhalve meter afstand. Volgens de gemeente Dronten hoeft dat ook niet, omdat ze in een ‘grote groepswoning’ wonen. „Er is geen sprake van zelfstandige wooneenheden en er is daarom geen sprake van een overtreding van de noodverordening”, aldus een controlerapport van de gemeente.

De gemeente heeft vorige maand een grote controle uitgevoerd op de ‘Polen’-huisvesting op de campus. Daarbij zijn volgens het verslag van het gemeentebestuur geen grote problemen aan het licht gekomen.

De flats voor 270 arbeidsmigranten zijn al maandenlang onderwerp van discussie. Op voorspraak van FNV Bondenoten besteedden diverse landelijke media er aandacht aan. PvdA-europarlementariër Agnes Jongerius noemde het ‘een afgetrapte bende’. Ook Emile Roemer, die de huisvesting van arbeidsmigranten in opdracht van het kabinet onderzoekt, sprak er schande van.

Ongedaan gemaakt

B en W schrijven nu in een brief aan de gemeenteraad, dat ze slechts beperkte bevoegdheden hebben. Wel is er dus een grote een controle uitgevoerd. Volgens de rapporteurs is daarbij gebleken dat de huisvesting voldoet aan de voorwaarden van de stichting Normering Flexwonen.

De controle bracht slechts enkele hele kleine overtredingen van de vergunningen aan het licht. Al deze problemen zijn inmiddels opgelost, schrijft wethouder Peter van Bergen aan de gemeenteraad.

De campuswoningen zijn eigendom van de Aeres Hogeschool en worden verhuurd aan AMH Flevoland BV van de gebroeders Daniëls. Zij verhuren ze op hun beurt aan verschillende uitzendbureaus.

Update: reactie gemeente Dronten

Donderdag 24 september, 10:51 uur:

De gemeente Dronten stelt in een reactie op dit artikel dat er weliswaar geen sprake is van een overtreding van de noodverordening, maar dat anderhalve meter wel degelijk de richtlijn is. Dat geldt ook op de campus: „Vanaf ongeveer half maart roepen we vanuit de gemeente iedereen op om (onder andere) 1,5 meter afstand te houden. Ook tijdens de controle zijn er flyers uitgedeeld met de richtlijnen om verspreiding van het virus te voorkomen. Dus te stellen dat het van ons niet hoeft klopt niet.”