DeDrontenaar.nl

Zondag, 23 juni 2024

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Economische adviesgroepen in Dronten functioneren niet: „De stekker eruit”

Economische adviesgroepen in Dronten functioneren niet: „De stekker eruit”
Foeke Bongers (Leefbaar Dronten)
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - De gemeente Dronten heeft acht jaar geleden zes adviesgroepen in het leven geroepen. Samen met de gemeente moesten deze SEA-kerngroepen zorgen voor een ‘kansrijke, groeiende lokale economie’. Verschillende raadsfracties plaatsen inmiddels hun vraagtekens bij deze groepen, omdat steeds dezelfde mensen meepraten en het geen afspiegeling vormt van de ondernemers in de gemeente.

PvdA en SP gingen donderdag het verst in hun kritiek. „Er wordt veel geluld, maar weinig gepoetst”, vond SP’er Frans Rietveld. Suzanne Stoop (PvdA): „We spreken steeds met de usual suspects. Misschien moeten we zeggen: de stekker eruit, we gaan het anders doen.”

Afspiegeling

Barry Hoogezand (VVD) vroeg zich af of de SEA-groepen wel een afspiegeling vormen van de 4.000 ondernemers in de gemeente Dronten. Foeke Bongers van Leefbaar Dronten overweegt de SEA-groepen voorlopig buitenspel te zetten: „Als met z’n allen vinden dat het matigjes is, dan moet je zo stoer zijn om te zeggen: zorg eerst dat je de boel op orde hebt.”

CDA en D66 waren milder in hun oordeel. Siert Jan Lap (CDA) constateerde dat niet alles perfect gaat: „Maar we distantiëren ons van uitspraken dat de SEA-groepen niet functioneren.” Rob van der Schans (D66) liet zich in soortgelijke bewoordingen uit: „Dat de werkgroepen niet functioneren gaat mij op dit moment te ver.”

Weinig doorstroming

Wethouder Irene Korting (VVD) zei het signaal van de raad te herkennen. Volgens de wethouder was de gemeente Dronten bij de start van de SEA-groepen een voorloper in Nederland: „Maar we zien de afgelopen periode dat het lastig is om nieuwe mensen te werven en dat er heel weinig doorstroming is.”

Volgens Korting zijn transparantie en onafhankelijkheid van belang: „Er is te weinig betrokkenheid. Dat is de uitdaging waar we voor staan: hoe zorg je ervoor dat iedereen in de gelegenheid is om mee te doen? En niet alleen een bepaalde club waarvan anderen zeggen: die spreekt niet namens ons.”

Uw eigen beleid

Conclusies werden er donderdag nog niet getrokken, dat gebeurt wellicht later deze maand tijdens de gemeenteraadsvergadering. Tot die tijd houdt wethouder Korting vast aan de adviesrol van de SEA-groepen. „Want dat is het beleid dat u zelf hebt vastgesteld”, hield ze de gemeenteraad voor.

Foeke Bongers drong aan op spoed: „We zitten in een crisis. Het is van belang dat we met de juiste personen spreken."