DRONTEN - De gemeente Dronten is al sinds 2011 bezig met het aanpakken van 756 geconstateerde gevallen van oneigenlijk grondgebruik. Voor dit jaar staat een zogenaamde ‘realiteitscheck’ gepland. Dit betekent dat ambtenaren kritisch gaan kijken welke van de openstaande gevallen nog de moeite waard zijn.
Honderden inwoners hebben ooit stukjes gemeentegrond ‘ingepikt’. Tot 2011 werd daartegen nauwelijks opgetreden. Sindsdien is er sprake van een inhaalslag. In het kader daarvan krijgen in 2018, ’19 en ’20 zo’n 450 bewoners een brief van de gemeente.
Realiteitscheck
Of al die 450 zaken daadwerkelijk worden aangepakt, moet blijken uit de realiteitscheck. Over deze check schrijft de gemeente in haar jaarverslag Vergunningverlening Toezicht & Handhaving: „Dit betekent dat in een aantal gevallen het oneigenlijke grondgebruik niet meer speelt of zodanig weinig omvangrijk is dat het betreffende geval niet wordt opgepakt.”
Het afgelopen jaar kregen 191 bewoners een brief. In 82 gevallen werd de grond teruggegeven aan de gemeente. Twintig bewoners hebben de grond gekocht. Ze betaalden daarvoor circa 20.000 euro. De rest van de gevallen is nog in behandeling.
Helft is afgehandeld
Van het totaalaantal van 756 gevallen van ‘landjepik’ werd 60% in het dorp Dronten geconstateerd, 25% in Biddinghuizen en 15% in Swifterbant. De helft van de dossiers is inmiddels gesloten en 14% is nog in behandeling. 277 gevallen moeten nog worden opgepakt, maar dit kunnen er na de ‘realiteitscheck’ dus minder worden.