DRONTEN - Burgemeester Aat de Jonge heeft vanavond een onthutsend beeld geschetst van het dossier ‘ongeoorloofd grondgebruik’, dat hij heeft overgenomen van de opgestapte CDA-wethouder Dirk Minne Vis. Hij sprak over het ontbreken van communicatie, een zoekgeraakte klacht, weggemoffelde verzoeken om openbaarheid en zelfs vernietigde dossiers.
Enkele honderden inwoners hebben eigenhandig grond van de gemeente Dronten in gebruik genomen. De gemeente is enkele jaren geleden begonnen om dit recht te breien. Daarbij wordt de grond in de meeste gevallen teruggeëist of alsnog verkocht aan de bewoners.
De fractie van Leefbaar Dronten had het onderwerp vanavond op de agenda gezet. In eerste instantie hadden de andere fracties geen behoefte om er op in te gaan. Het antwoord van de burgemeester schudde echter de hele raad wakker.
Uit de hand gelopen
„Hoe heeft dit zo uit de hand kunnen lopen?”, wilde Suzanne Stoop (PvdA) weten. „Hoe kan het gebeuren dat we hier pas zo laat op gewezen worden?”, vroeg Theo Vulink (VVD).
„Ik zit te stuiteren op mijn stoel”, erkende Jaap Oosterveld (ChristenUnie). „Dit kan toch niet bestaan?”, riep Peter Duvekot (SP).
Beerput gaat verder open
Aat de Jonge kondigde aan dat de beerput van wat de opgestapte CDA-wethouders hebben achtergelaten de komende periode verder open gaat. „Dit nieuwe college stelt op allerlei momenten vast dat de communicatie volstrekt onvoldoende is geweest. U zult de komende periode vaker herkennen dat het daaraan ontbroken heeft.”
Het herstel van de schade door het overgebleven deel van het college is volgens de burgemeester geen geringe opgave. In het dossier ‘grondjepik’ voert hij daarover momenteel gesprekken met bewoners. „Indrukwekkend, soms teleurstellend”, zei hij daarover, „Waar fouten zijn gemaakt, heb ik namens het college verontschuldigingen aangeboden.”
Complexe zaken
De Jonge voegde eraan toe dat hij nergens verwachtingen heeft gewekt. Ook wees hij erop dat honderden dossiers wel op een goede manier zijn afgewikkeld.
De overgebleven 15 à 17 zaken zijn volgens de burgemeester complex. Hierover krijgt het college binnenkort de eerste uitspraken van de commissie bezwaarschriften. „Waar dat toe leidt, weet ik nog niet.”
Vernetigde dossiers
Kees Hermus (Leefbaar Dronten) had gehoord dat er in het gemeentehuis dossiers zijn vernietigd. De burgemeester heeft dit ook vernomen en gaat het tot op de bodem uitzoeken: „Àls het zo is, moeten we er eerlijk over zijn.” Hij voegde er met een zure glimlach aan toe: „Wat ben ik blij met deze portefeuille…”
Ook op de vraag van Hermus of er verzoeken in het kader van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) zijn weggemoffeld, bleef de burgemeester het antwoord schuldig. Wel zei hij dat deze verzoeken normaliter langs de burgemeester gaan. Ook dit gaat hij uitzoeken.
Niet behandelde klacht
De burgmeester weet inmiddels dat er een klacht is ingediend, die niet in behandeling is genomen. Ook zo’n klacht hoort eigenlijk via de burgemeester te lopen. De Jonge gaat de raad ook hierover helderheid geven.
Kees Hermus had voorafgaand aan de beantwoording van de burgemeester een beeld geschetst van inwoners die zich niet gehoord voelen: „Er wordt geklaagd over communicatie, opeens komen er dwangmaatregelen, mensen zeggen er stapelgek van te worden.”
Voor de gek houden
Volgens Leefbaar Dronten zijn er grove fouten gemaakt in de toon van de communicatie en de bejegening van inwoners. Kees Hermus is blij dat met de wijze waarop burgemeester De Jonge het dossier oppakt: „Want de werkwijze was niet meer van deze tijd; een tijd waarin je goed geïnformeerde burgers niet zomaar voor de gek kunt houden.”
De burgemeester deed de toezegging dat hij in december alles heeft uitgezocht. Dan geeft hij opening van zaken.