DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 22 november 2024

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Ook als buitendijkse haven niet doorgaat, mag Urk het ‘Dronter’ stukje IJsselmeer houden

Ook als buitendijkse haven niet doorgaat, mag Urk het ‘Dronter’ stukje IJsselmeer houden
Burgemeester Ineke Bakker
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - De gemeente Urk wil een buitendijkse haven realiseren, maar de gemeente Dronten heeft jarenlang dwarsgelegen bij het afstaan van een stuk van het IJsselmeer. Nu Urk haar haven eindelijk dacht te kunnen realiseren, heeft de Raad van State er een stokje voor gestoken. Dronten gaat haar grondgebied echter niet terugeisen.

De Raad van State heeft vproge week bepaald dat de ecologische onderbouwing van het plan voor de haven onvoldoende is. Die uitspraak is gedaan nadat de IJsselmeervereniging bezwaar had aangetekend in verband met de stikstofuitstoot.

Snel geregeld

De gemeente Dronten heeft een grenscorrectie met Urk jarenlang tegengehouden. Pas toen de afgelopen zomer waarnemend burgemeester Ineke Bakker zich ermee ging bemoeien, was het alsnog snel geregeld. Saillant detail is, dat Bakker nu waarnemend burgemeester is op Urk.

Wethouder Roelof Siepel (ChristenUnie) vertelt desgevraagd dat de uitspraak van de Raad van State geen invloed heeft op de grenscorrectie. Hij benadrukt dat de gemeente Dronten geen eigenaar was van de grond: „Het gaat om een stuk zeebodem met het bijbehorende water. Die grond is en blijft eigendom van Rijkswaterstaat.”

Bevoegd gezag

Het enige wat wordt overgedragen is het bevoegd gezag op dit gedeelte van het IJsselmeer. De haven zelf komt ook niet te liggen op het grondgebied van de gemeente Dronten. Het ging bij de overdracht alleen om de zogenaamde ‘milieucontouren’ van de aan te leggen haven. Die vallen straks binnen het bevoegd gezag van één gemeente en dat is met name bij calamiteiten praktischer.

„Dronten wordt dus niet groter, Dronten wordt niet kleiner, we geven ook niks weg”, aldus de wethouder. Waarom heeft de gemeente daar dan jarenlang zo moeilijk over gedaan? „Dat is een gepasseerd station”, antwoordt Roelof Siepel, „Dat is met Urk goed uitgesproken. Wij zijn graag een goede buur.”

Overigens krijgt Siepel krijgt signalen dat de gemeente Urk er samen met de provincie Flevoland in gaat slagen om die buitendijkse haven ‘vroeg of laat’ te realiseren: „Dus wat ons betreft gaat de grenscorrectie gewoon door. De procedure moet voor 1 januari 2020 geëffectueerd zijn.”