DeDrontenaar.nl

Maandag, 25 november 2024

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Ouderwetse machtsstrijd rond gemeentehuis: coalitie lijnrecht tegenover oppositie

Ouderwetse machtsstrijd rond gemeentehuis: coalitie lijnrecht tegenover oppositie
Foeke Bongers
Foto: Jennifer Sauer
Redactie: M.H.

DRONTEN - De gemeenteraad vond 24,9 miljoen euro voor de verbouwing van het gemeentehuis in november nogal duur. Daarom kregen B en W de opdracht om goedkopere scenario’s uit te werken. Het college kwam met een bezuinigingsmogelijkheden voor maximaal 3,5 miljoen euro op de proppen. Volgens Dinand Enkel (CDA) is alleen de kaasschaaf gehanteerd. Suzanne Stoop (PvdA) meende dat de raad de gevraagde scenario’s domweg niet gekregen heeft. Volgens wethouder Ton van Amerongen (VVD) moet de gemeenteraad het er maar mee doen.

Alle voornemens voor ‘nieuwe verbindingen’ in de gemeenteraad van Dronten werden donderdag even opzij gezet. De discussie over de 24,9 miljoen voor het gemeentehuis werd een ouderwetse machtsstrijd: alle oppositiepartijen vonden dat B en W hun huiswerk over moeten doen, de coalitiepartijen VVD, Leefbaar Dronten en ChristenUnie gaven geen krimp.

Ècht iets te kiezen

Danieke van Baal (GroenLinks) zag het wel zitten om het college een taakstellend budget te geven: „Je dòet het er maar mee, los het maar op.” Dinand Ekkel (CDA): „Waarom is er niet in termen van 16, 12 of 8 miljoen euro gedacht? Dan zou de raad ècht iets te kiezen hebben.”

Rob van der Schans (D66) noemde de maatschappelijke onrust en pleitte voor nader onderzoek: „Gun ons de tijd voor een heldere analyse van nieuwbouw versus verbouw.” Frans Rietveld (SP) omschreef de door B en W voorgedragen opties als ‘gerommel in de marge’. Ook hij pleitte voor een onafhankelijke adviseur, die ook naar nieuwbouw kijkt: „Dan kunnen we de inwoners recht in de ogen kijken.”

Niet onder de indruk

Remco de Maaijer (VVD) was niet onder de indruk van al die bedenkingen. „Wij vinden de kosten heel erg te verantwoorden”, zei hij over de 24,9 miljoen. Bovendien hecht hij veel waarde aan de locatie aan het Meerpaalplein. De Maaijer noemt die locatie ‘iconisch’.

Foeke Bongers (Leefbaar Dronten) was dat met de VVD’er eens: „Ik ben blij dat dit geen pand voor studentenhuisvesting wordt. Natuurlijk is het heel veel geld, maar het komt Dronten ten goede.” Ook Marloes Hotting hield vast aan renovatie en aan de huidige locatie: „Als nieuwbouw zoveel duurder uitvalt, hoeven we dat niet verder te onderzoeken.”

Goede keuzes

Wethouder Ton van Amerongen erkende dat de communicatie met de inwoners beter had gekund. Hij benadrukte dat de gemeente genoeg geld in kas heeft om de investeringen af te dekken. Verder hield hij vast aan de scenario’s, zoals ze door B en W zijn uitgewerkt: „Wat ons betreft zijn dit goede keuzes.”

De kosten voor nieuwbouw wil de wethouder niet door een externe partij laten overdoen: „U zult het moeten doen met de bedragen die we nu getoond hebben.”

In die cijfers voor nieuwbouw staat geen bedrag voor de eventuele verkoop van het huidige pand. „Want dit is een groot en incourant gebouw en we willen geen bedragen tonen die we niet kunnen onderbouwen”, zei Van Amerongen daarover, „Je ziet in praktijk vaak dat men het voor 1 euro wil kopen. Wij denken dat de waarde bij verkoop niet erg groot zal zijn.”

Levensduur

In antwoord op een vraag van Suzanne Stoop stelde de wethouder dat de levensduur van het gerenoveerde gemeentehuis vergelijkbaar zal zijn met een heel nieuw gemeentehuis.

Op donderdag 28 februari neemt de gemeenteraad een definitieve beslissing over het miljoenenproject.

Verbouwing gemeentehuis