DRONTEN - De gemeente Dronten heeft een hanenverbod ingesteld voor in de bebouwde kom. Waar moeten de mensen met hun hanen naartoe? „Misschien kunnen ze naar de kinderboerderijen? Ik weet het niet”, antwoordt wethouder Ton van Amerongen (VVD). „Wij zitten er absoluut niet op te wachten”, reageert voorzitter Rudi Maerman van de Bambihof in Swifterbant.
De Bambihof heeft al een drempel opgeworpen voor mensen die overbodige dieren bij de kinderboerderij ‘dumpen’. „We hebben de regeling dat mensen 5 euro moeten betalen als ze een dier bij ons willen achterlaten”, legt Maerman uit. Mochten er hanen naar de Bambihof worden gebracht, dan gaan ze volgens de voorzitter direct door naar de slager of de poelier.
Zeker handhaven
Wethouder Van Amerongen zegt dat Dronten zeker niet de eerste gemeente is met een hanenverbod. Het verbod verdwijnt volgens hem niet in de onderste la: „Als het zich voordoet gaan we zeker handhaven.”
Het kukeleku-verbond is ingesteld omdat er klachten waren. Van Amerongen: „Hoeveel klachten weet ik niet precies, maar die klachten bleven voortduren en ze waren zodanig dat we hebben gezegd: dit gaan we meenemen in onze APV.”
Er goed op letten
In die algemene plaatselijke verordening staat sinds twee jaar ook een blowverbod. De toenmalige burgemeester zei toen, dat zo’n verbod geen verplichting is om te handhaven.
In het geval van de hanen wil de gemeente een actievere rol spelen. „Ik denk niet dat we iedere dag bij mensen langs gaan lopen of de haan al weg is, maar we zullen er wel goed op letten”, kondigt de wethouder aan.