DRONTEN - Als de gemeenteraad kiest voor de ja-jasticker op de brievenbussen, dan stellen B en W voor om te kiezen voor een systeem waarbij de huis-aan-huiskranten buiten beschouwing blijven. Dat schrijft het college in een brief aan de raad.
Op dit moment geven bewoners aan als ze geen folders en kranten wensen te ontvangen. Mensen zonder sticker, krijgen zowel folders als kranten. Bij het nieuwe systeem verandert dat: dan krijgen mensen zonder sticker juist geen folders meer. Als iemand dan folders wil ontvangen, moet hij dat actief aangeven.
Allerlei rechtszaken
Amsterdam is indertijd begonnen met deze sticker. Sindsdien hebben tal van gemeenten het voorbeeld van de hoofdstad gevolgd. Iedere gemeente geeft daar een eigen invulling in. Zo worden in Utrecht ook de huis-aan-huiskranten geweerd. Er zijn inmiddels heel wat rechtszaken over geweest en zo langzaam maar zeker wordt duidelijk wat wel en wat niet is toegestaan.
In Dronten heeft GroenLinks twee jaar geleden het initiatief genomen om de ja-jasticker in te voeren. B en W hadden daar vanwege alle juridische procedures nog niet echt op gereageerd.
De afgelopen week heeft het gemeentebestuur eindelijk een brief aan de raad gestuurd. Daarin spreken zij een voorkeur uit voor het ‘Amsterdamse model’, waarbij de kranten buiten beschouwing blijven. Het is aan GroenLinks om daadwerkelijk met een voorstel over de sticker te komen.
Kosten en besparing
Het huidige systeem is een landelijk systeem. Dat kost de gemeente helemaal niets. Invoering van een nieuw, lokaal systeem kost volgens B en W jaarlijks ruim 36.000 euro, onder andere voor toezicht en handhaving. In het eerste jaar kost het nog eens 37.000 euro extra.
Daar staat een forse daling van de hoeveelheid oud papier tegenover. Volgens B en W hebben de Drontenaren gemiddeld 50 kilogram oud papier per jaar. Een gemiddeld gezin zonder brievenbussticker krijgt jaarlijks 35 kilo reclamedrukwerk. Daarvan gaat 30% ongelezen naar het oud papier.
JJWago | maandag 17 augustus 2020 12:23