DRONTEN - De gemeenteraad maakte vanavond nauwelijks woorden vuil aan de verhoging van de afvalstoffenheffing naar 264 euro. Waar het vooral over ging was het gevaar van illegale dumpingen. Alleen het CDA overweegt om met een voorstel te komen om die 264 euro naar beneden te brengen. In ruil daarvoor moet dan wel het tarief van storten bij de milieustraat omhoog.
Het inzamelen en verwerken van afval moet kostendekkend zijn, daar zijn alle raadsfracties het wel over eens. De verhoging van het jaartarief is dan ook nauwelijks een punt van discussie.
Vervuiler betaalt
Discussie is er wel over het voorstel dat inwoners straks nog maar 100 in plaats van 300 kilo gratis naar de milieustraat mogen brengen. Het tarief voor extra kilo’s wordt in de plannen van B en W verdubbeld. Vanwege het principe ‘de vervuiler betaalt’ kunnen de meeste raadsfracties daar op zich wel mee leven. De vraag is alleen: gaat dit leiden tot het dumpen van afval?
Wat Frans Rietveld (SP) betreft is dit geen vraag: „Het verdubbelen van de kiloprijs leidt tot zwerfafval. Er wordt nu al illegaal gestort en dat gaat alleen maar toenemen. In Lelystad mag je onbeperkt gratis storten, wat je ook brengt. Daar hebben ze gemerkt dat er anders veel illegaal gedumpt wordt.”
Chantal Sijtsma (Leefbaar Dronten) stelt dat het in Lelystad helemaal niet heeft geleid tot vermindering van dumpafval. Zij is juist blij met de maatregel om het storten bij de milieustraat duurder te maken, omdat er nu mensen meebetalen die nooit naar de milieustraat gaan: „Het is toch alleen maar mooi als we het eerlijk verdelen?”
Cijfers
Op verzoek van Dinand Ekkel (CDA) gaat de wethouder kijken of er cijfers zijn over het effect van een hoger tarief op gedrag en dumpingen. Het CDA hoopt dat de wethouder die cijfers vóór de raadsvergadering van eind deze maand kan aanleveren, zodat er nog eens kritisch gekeken kan worden naar de tarieven voor 2020.
Siepel weet niet of die cijfers er zijn. Hij vreest echter geen enorme toename van zwerfafval. Volgens de wethouder gaat het bij dumpingen niet zozeer over geld, maar vooral over gedrag: „Als ik mijn keuken ga verbouwen, dan maak ik een begroting. En als ik het storten van afval dan niet in mijn begroting opneem, is die laatste 20 of 30 euro dan opeens het probleem? Wat mij betreft is het een gedragsdingetje.”
Boetes heffen
Hij herhaalt het plan om eventueel boetes te heffen op het illegaal dumpen van afval. „Als mensen zeggen ‘ik dump mijn afval wel’, dan is dat geen politiek maar een maatschappelijk probleem. Daar moeten we in de voorlichting en handhaving wat aan doen, we moeten elkaar erop aanspreken.”
Alleen voor Frans Rietveld van de SP staat het als een paal boven water dat de tarieven en illegale stortingen wèl met elkaar te maken hebben: „Hoe duurder we het maken, hoe meer dumping we krijgen.” Dinand Ekkel (CDA) probeert hem nog duidelijk te maken dat afval wegbrengen nu eenmaal niet gratis is: „Dat kost iets, daar moeten we de inwoners bewust van maken.” Rietveld is niet onder de indruk: „Er zijn nu eenmaal hele volksstammen die zich er niks van aantrekken.”
Twijfels
Wat er precies gaat gebeuren met de afvalstoffenheffing, dat moet op 19 december blijken tijdens de raadsvergadering. Het CDA twijfelt over een lager basistarief in ruil voor een hoger tarief voor de milieustraat, de VVD is er nog niet uit en de PvdA komt met een voorstel om de inwoners erbij te betrekken.