DRONTEN - In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart was de VVD de enige partij, die tegen een rigoureuze verbouwing van het gemeentehuis was. Inmiddels is de VVD de grootste in de raad. Toenmalig lijsttrekker Ton van Amerongen is nu in zijn rol als wethouder vóór de renovatie van 24 miljoen euro. De VVD-fractie is er nog niet uit.
Vijf partijen waren in de verkiezingscampagne vóór een ingrijpende verbouwing. PvdA en SP twijfelden. De VVD had in haar verkiezingsprogramma niets over de renovatie geschreven, maar heeft in de campagne gesteld het oneens te zijn met een rigoureuze verbouwing. Van de bijna 10.000 kiezers die de stemwijzer invulden, kwamen er daardoor veel bij de VVD uit.
Water bij de wijn
Na de verkiezingen stapte de VVD samen met ChristenUnie en Leefbaar Dronten in het college van B en W. Op dat moment deden de liberalen water bij de wijn als het gaat om het gemeentehuis.
In het coalitieakkoord werd afgesproken dat het gemeentehuis zou worden geënt op modernisering van de democratie. Dat ging verder dan wat de VVD voor de verkiezingen stelde. De drie coaltiepartijen lieten nog in het midden hoe ingrijpend de verbouwing mocht zijn en wat het mocht kosten.
Afstand van VVD-standpunt
Inmiddels hebben B en W hun plannen gepresenteerd en neemt Ton van Amerongen afstand van het VVD-standpunt van voor de verkiezingen. „Het college spreekt met één mond”, zei de wethouder donderdag over de investering van 24 miljoen euro.
Voor vragen over het standpunt van zijn partij verwees hij naar de fractie. Wanneer Van Amerongen wordt aangesproken als toenmalig lijsttrekker, luidt de reactie: „Ik zit hier als wethouder en ik verdedig nu het beleid van het college.”
Dik pak papier
Het laatste woord over de verbouwing is aan de gemeenteraad. VVD-fractievoorzitter Remco de Maaijer is er nog niet uit: „Het is een dik pak papier en ik heb het nog niet helemaal uit mijn hoofd kunnen leren.”
De Maaijer staat nog steeds achter wat er in de verkiezingscampagne is gesteld: „Wij hebben gezegd dat we vóór betere werkplekken van de ambtenaren zijn, want het is daar klimatologisch echt niet te harden. Maar als het verder gaat, dan hebben we daar grote vraagtekens bij.”
In financiële zin ingrijpend
De fractievoorzitter erkent dat 24 miljoen euro in financiële zin ingrijpend is. „Het gaat het erom: wat willen wij, wat is daar aan financiën voor nodig en kan dat. Wat wij willen staat in het coalitieakkoord. En voor de zaken die niet in het coalitieakkoord staan, geldt wat wij in de verkiezingscampagne hebben gezegd. Aan de hand van dat lijstje gaan wij het voorstel van het college bestuderen. Als dan de conclusie is dat dit echt moet gebeuren, dan moeten we daarvoor de financiën beschikbaar stellen.”
„Het voorstel is nu een paar dagen bekend. We moeten er met de fractie naar kijken, we gaan luisteren naar wat anderen in de gemeenteraad er van vinden en dan komen we tot een eindstandpunt”, aldus Remco de Maaijer.